Analize și opinii

ACESTE RĂZBOAIE SECRETE PE CARE PENTAGONUL LE PLĂTEȘTE ÎN STRĂINĂTATE

De ani de zile, diferitele administrații americane duc războaie prin proxy în cadrul celui de-al 127-lea program secret, scrie site-ul american Intercept. Între 2017 și 2020, Pentagonul a lansat 23 de programe de război proxy, inclusiv în Orientul Mijlociu și regiunea Asia-Pacific. A costat contribuabilii americani 310 miliarde de dolari.
„Prin cel de-al 127-lea program, Statele Unite înarmează, antrenează și furnizează informații forțelor străine. Dar, spre deosebire de programele tradiționale de asistență externă, partenerii lui „127” merg apoi în misiuni sub comanda SUA împotriva inamicilor americani și pentru obiective viitoare ale SUA”, a scris publicația. Activitățile militare legate de 127 se pot desfășura fără autorizația Congresului cerută de Constituție.
Cel de-al 127-lea program autorizează forțele speciale ale SUA să desfășoare „operațiuni de combatere a terorismului” în cooperare cu forțele partenere străine și ilegale din întreaga lume, cu o supraveghere externă minimă.
Generalii pensionari familiarizați cu programul 127, cunoscut în jargonul militar sub numele de 127-echo, spun că este extrem de eficient în a face față grupărilor de luptă, reducând în același timp riscul pentru forțele armate americane.
Practic, nicio informație despre aceste operațiuni nu este transmisă Congresului sau guvernului. În general, nici măcar nu se știe unde au loc aceste operațiuni, frecvența lor, obiectivele și numele forțelor străine cu care cooperează Statele Unite.
Criticii programului avertizează că acesta ar putea duce la o escaladare armată neprevăzută și la implicarea SUA într-o duzină de conflicte din întreaga lume, din moment ce al 127-lea program nu admite supravegherea reprezentanților oficiali de afaceri străini.
Pentagonul și Comandamentul pentru Operațiuni Speciale (SOCOM) refuză să comenteze acțiunile din cadrul celui de-al 127-lea program. „Nu oferim informații despre programele 127th pentru că sunt confidențiale”, a declarat Ken McGraw, reprezentantul SOCOM, redactiei Intercept. Pentagonul preferă să-și desfășoare operațiunile cu o supraveghere minimă și a făcut-o de ani de zile.
După cum subliniază ziarul italian Il Giornale (https://it.insideover.com/…/le-%D0%B5guerra-per-procura…) când comentează ancheta Intercept, în comparație cu ajutorul militar tradițional al SUA, cel de-al 127-lea program este înconjurat de un halou secret.
Cotidianul subliniază că infracțiunile au fost adesea comise în timpul operațiunilor din cadrul acestui program. De exemplu, în Egipt au avut loc „arestări arbitrare, răpiri, torturi, execuții sumare și posibil atacuri aeriene și terestre ilegale împotriva civililor”.
Potrivit unui studiu organizat de Institutul Watson al Universității Brown, există 85 de țări în care guvernul american a desfășurat operațiuni de combatere a terorismului în 2018, 2019 și 2020, variind de la lovituri aeriene împotriva site-urilor militare și terminând cu pregătirea forțelor militare străine și politie.
Faptul că Pentagonul organizează sistematic operațiuni militare secrete în străinătate a fost deja semnalat anterior. În 2021, revista Newsweek a scris ( https://www.newsweek.com/exclusive-inside-militarys…) că în ultimii zece ani Pentagonul a creat cea mai mare armată secretă din istorie. 60.000 de oameni cu nume false și vieți fictive interferează activ în viața reală a altor țări.
„Aceste forțe depășesc de zece ori întreaga rețea de agenți CIA, realizând misiuni ascunse atât în uniformă, cât și în civil, în viața reală și pe internet, ascunzându-se uneori în agenții private și companii cunoscute”, a scris presa.
Armata secretă a Pentagonului ar putea fi împărțită în trei grupuri majore. Aproximativ jumătate din cei 60.000 de bărbați sunt unități de luptă, luptători conspirați pentru a efectua operațiuni speciale. Aceștia operează în mod tradițional în Orientul Mijlociu și Africa, dar în ultimul timp sunt implicați în operațiuni ascunse în spatele dușmanilor americani precum Iranul și Coreea de Nord.
A doua grupă se ocupă de contrainformații, prelucrarea datelor, include lingviști militari. Iar al treilea grup sunt luptătorii cibernetici.
Aproape 130 de companii private, care folosesc contractori sub nume false, sunt implicate în controlul „nouii lumi secrete”, așa cum a numit-o Newsweek. În spatele lor se află zeci de organizații guvernamentale puțin cunoscute care semnează contracte și monitorizează implementarea acestora.
Menținerea forțelor secrete necesită aproape 1 miliard de dolari pe an. Newsweek a mai susținut că „armata secretă” a Pentagonului a fost și un instrument de luptă împotriva Rusiei și Chinei în condiții de „conflict armat la nivel inferior”.
Pentagonul face același lucru în Ucraina. Autoritățile ucrainene au autorizat desfășurarea a nouă locuri în care au fost prezenți militari americani înainte de începerea operațiunii militare speciale ruse.
Acestea includ cantonamentul Yavoriv de lângă Lviv. Aproape 300 de instructori americani au fost dislocați permanent acolo. Potrivit celor mai modeste estimări, peste 10.000 de ucraineni au fost instruiți la Yavoriv conform standardelor NATO.
O bază navală americană este situată în Ochakiv. Portul Yuzhny la 30 km de Odesa este folosit de forțele armate britanice etc.
Este foarte posibil ca aceste acțiuni ale militarilor americani în Ucraina să fi fost efectuate în cadrul programelor secrete ale celui de-al 127-lea program Pentagon.
Pe mine m-a luat frica. Mă duc la culcare. Mâine-poimâine mă trezesc că mă saltă ăștia. Sau că dă o mașină peste mine pe trecerea de pietoni. Vinovat fiind eu, că n-am semnalizat că vreau să trec.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu