Analize și opinii

300 de profesori universitari italieni iau atitudine: “No al green pass”

Apelul profesorilor universitari împotriva caracterului discriminatoriu al „permisului verde”, pentru a reitera că Universitatea este un loc de incluziune și pentru a iniția o dezbatere serioasă și aprofundată asupra pericolelor unei astfel de măsuri, evitând orice formă de excludere și penalizarea studenților, cadrelor didactice și a personalului tehnico-administrativ.
De la 1 septembrie pentru a participa la universitățile italiene, pentru a susține examene și pentru a participa la lecții, trebuie să dețineți așa-numitul „green pass”. Această cerință este valabilă pentru profesori, personalul tehnic, administrativ, bibliotecari și studenți. Ea extinde, de fapt, obligația vaccinării forțate pentru a avea acces la drepturile fundamentale de studiu și de muncă, fără asumarea deplină a responsabilității din partea factorilor de decizie politici.
Mulți dintre noi am ales în mod liber să urmăm vaccinarea anti-Covid-19, convinși de siguranța și eficacitatea acesteia. Cu toate acestea, toți considerăm discriminarea introdusă împotriva unei minorități ca fiind nedreaptă și nelegitimă, întrucât este în contrast cu dictatele Constituției (art. 32: „Nimeni nu poate fi obligat la un tratament de sănătate specific decât prin lege. Legea nu poate încălca în niciun caz limitele impuse de respectul pentru persoana umană “) și cu dispozițiile Regulamentului UE 953/2021, care clarifică faptul că” este necesar să se evite discriminarea directă sau indirectă a persoanelor care nu au fost vaccinate” din diferite motive sau „care au ales să nu fie vaccinați”.
Mai exact în contextul universitar, cei care au semnat acest apel public consideră că libertatea de alegere a tuturor ar trebui păstrată și ar trebui încurajată incluziunea egală, sub toate formele sale. În situația actuală, fie că primiți permisul verde, fie că sunteți exclus să participați la sălile de clasă universitare și, în cazul cadrelor didactice, sunteți suspendat de la predare: toate acestea încalcă drepturile de studiu și formare care sunt garantate de Constituție și reprezintă un precedent periculos.
În esență, „cartea verde” împarte societatea italiană în cetățeni din Serie A, care continuă să se bucure de drepturile lor, și cetățeni din Serie B, care în schimb își văd suprimate acele drepturi fundamentale garantate de Constituție (egalitate, libertate personală, muncă, studiu, libertatea de asociere, libertatea de mișcare, libertatea de opinie).
”Permisului verde” este o măsură extraordinară, în plus, cu costuri de aplicare departe de a fi clare. Ca atare, implică riscuri evidente, mai ales dacă ar fi prelungită dincolo de 31 decembrie, aducând în minte alte precedente istorice pe care nu le-am vrea să le reparcurgem.
Sperăm că va începe o dezbatere politică serioasă, în societate și în întreaga lume academică (inclusiv componentele sale administrative și studențești fundamentale), pentru a evita orice penalizare a unor categorii specifice de oameni pe baza alegerilor lor personale și a convingerilor, pentru a garanta dreptul la studiu și cercetare și accesul universal, nediscriminatoriu și fără taxe suplimentare (care sunt, de fapt, discriminatorii) la serviciile universitare.
Prin urmare, cerem ca toate formele de discriminare să fie abolite și respinse.

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Green Pass este o masura discriminatorie de trista amintire. De asemenea, masura este mai mult politica decât medicala. De aproape doi ani, omenirea bâjbâie ceva mai rau decât in Evul Mediu sa gaseasca o solutie unui virus. Intre timp, bolnavii de cancer, diabète, TBC si alte boli ingrozitoare, nu au acces la ingrijiri. Masurile discriminatorii omoara cu mult mai mult.

  • …acum doua zile s-au publicat datele unui sondaj… 75% dintre cetatenii italieni sint de acord cu green pass-ul si mai mult chiar, sint de acord cu EXTINDEREA efectelor acestuia pentru a se asigura ”siguranta sanitara” a pop_ulatiei… asa ca, la peste 60 de milioane de cetateni, ce reprezinta 300? fie ei si profesori universitari… la cite universitati are Italia, la cite specializari, la cite discipline si la cite emitente de titluri de ”dottore” sint, 300 nu reprezinta NIMIC…

  • …asadar, gandeste.org, cuvintul ”pop_ulatie” este VULGAR si trebuie cenzurat, nu? BRAVO!