Analize și opinii

1,3 MILIARDE de euro a costat ”FÂS”-ul de la Capu Midia!

Să începem cu chiar ”materialul clientului”, informația oficială oferită de către Ministerul Apărării Naționale…Hai că în poză nu arată rău
Exercițiul cu trupe și trageri reale Patriot Spark 23 s-a desfășurat miercuri, 15 noiembrie, în cadrul Zilei Distinșilor Vizitatori, la poligonul militar Capu Midia. Au fost lansate trei rachete pentru combaterea amenințărilor aeriene, simulate prin drone, însă cea de a treia lansare a avut loc cu o întârziere de circa o oră, din cauza unei probleme tehnice”.

Și, totuși, există o explicație!
Numai că, ghinion, ”marele fâs” al uneia dintre rachete a stricat, cel puțin pe moment, toată bună dispoziția ”distinșilor vizitatori”.

Astfel că mai-marii Armatei Române s-au văzut nevoiți să dea tradiționalele ”bla-bla-uri justificative.

Principalul ”Acar Păun” fiind comandantul Regimentului 74 Patriot, Virgil Tomșa:La ce le mai păzim dacă tot nu merg?
”Ce s-a întâmplat astăzi este o problemă tehnică zic eu minoră, practic s-a pierdut legătura între cabina de control al angajării și unul dintre lansatoare. Eu văd acest incident ca o oportunitate”.

În timp ce chiar Viorel Pană, însuși șeful Statului Major al Forțelor Aeriene a ținut-o și el ”langa” cu ” problema tehnică care ne duce la o mică întârziere pentru lansarea numărul 3 va fi remediată și cred că și asta e o parte importantă a procesului de verificare a sistemului”.

Altă tragere, altă distracție!
După care propaganda operativă s-a repezit să ”rostogolească” informația că ”sistemul Patriot este cel mai performant sistem sol – aer care există în acest moment și a intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2020. România a plătit 4 miliarde de dolari pentru șapte sisteme Patriot, dar până în prezent au fost livrate doar 4”.

Însă cum avertizam în repetate rânduri, orice tragere cu sistemele Patriot, fie ele de antrenament sau în cinstea ”distinșilor vizitatori” ne costă! Al naibi de mult! Pentru că astfel trebuie să ”completăm stocul”!

Și uite cum, după ”marele fâs” de la Capu Midia, Ministerul Apărării Naționale cere acum ”aprobarea Parlamentului pentru completarea stocului de rachete PAC-2 GEM-T al României, cu care funcționează sistemele de lansatoare Patriot”.

Suma solicitată – și pe care parlamentarii sigur o vor vota cu toate mânuțele sus! – fiind de peste un miliard de euro! Fără TVA!

Sursa: national.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu