Analize și opinii

Speranțe pentru 2020 – Să continuăm să existăm ca stat!

Suntem aici de mult, din timpuri imemoriale, dar niciodată istoria nu a fost blândă cu noi. Am fost când între imperii când la marginea imeperiului. Am fost când liberi, când colonie, dar mereu printe noi au existat oameni ce au dus speranța mai departe, mereu acest pământ a scos la suprafața și oameni care l-au iubit și au sacrificat totul să-l apere. Așa am rezistat aici, greu, cu trudă, cu luptă și cu sânge. Așa a făcut Mihai Unirea, așa ne-am păstrat credința ortodoxă, așa ne-am unit acum mai bine de 100 de ani și așa am trecut prin cele două războaie.



Acum lucrurile pentru noi arată rău, nu pentru că suntem la marginea imperiului- am mai fost. Nu pentru că avem conducători lași și trădători – am mai avut. Nu pentru că geografia se răzbună și suntem în prima linie în fața Rusiei – pentru că noi am mai stat sute de ani pavăză Europei în fața turcilor. Acum e rău pentru că din ce în ce mai puțini români își iubesc țara.

E ușor să dăm vina pe alții, să acuzăm străinii că ne vor răul, atâta timp cât noi ne sabotăm propria țară și fiecare caută să câștige un preț bun pe bucată lui de pământ. Da, au fost, sunt și vor mai fi pericole externe. Dar dacă tu nu-ți aperi țara, să nu aștepți să vină s-o apere alții.

În acești ultimi 30 de ani ne-am câștigat libertatea, dar am renunțat la țară. Am fost atât de sălbatici încât în 30 de ani am distrus tot ce-am construit împreună. Ne-am vândut fabricile pe nimic, ne-am vândut pădurile pom cu pom și mai ales ne-am cedat fără luptă dreptul la autodeterminare.

Nu este vina străinilor că liderii noștri se fac preș în fața lor, pentru că liderii noștri sunt dintre noi. Nu este vina străinilor că ne taie pădurile, pentru că o fac cu mâna noastră. Nu este vina străinilor că noi nu ne iubim țara.

Anul 2020 va fi determinant pentru noi ca stat. Se împart apele, se fac noi alianțe, se trasează granițe – chiar dacă noi nu știm încă pe unde și cum.

Pentru noul an nu-mi doresc ca românii s-o ducă mai bine, nici să ne calificăm la Campionatul European, nici măcar nu-mi doresc să intrăm în Schengen – îmi doresc ca românii să înceapă să-și iubească din nou țara.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Romania nu mai exista inca din 1989 ca stat, ci doar ca si Colonie de mana a 7-a, in care se fac toate experimentele malefice! Problema care se pune acum e alta: cat timp va mai exista Colonia, intreaga?

  • Ați iubi țara, când ai salariul 1300Lei și tot un iubitor de țară îți cere chirie pe o garsonieră mizeră (300Euro) 1440Lei, o cam dai dracu de iubire, că-i mai dulce în cazul ăsta pribegia. Când elitele intelectuale și iubitoare de țară , se plâng de 30 de ani că românii sunt leneși și știrbi , proști și bețivi, ți se ia, când patronii români își bat joc de proprii angajați mai ceva ca patronii străini, o cam dai în mă-sa de unitate. La noi ,ca la nimenea ,unii cu foloasele alți cu ponoasele, ce frate nu-ți convine rabdă că ești român…