Analize și opinii

Dan Diaconu: ”Semnul de la Notre-Dame”

În urmă cu zece zile pășeam firesc în Notre-Dame. Așa cum o făceam de fiecare dată, deoarece a merge în Paris înseamnă obligatoriu și-o vizită la Notre Dame. Parisul și Franța se confundă cu Notre-Dame. Un simbol emblematic, rezistând tuturor nenorocirilor istoriei, un martor tăcut care părea de nemișcat.



Și totuși, iată acest blestemat 15 aprilie, prima zi a Săptămânii Patimilor pentru catolici, debutând sfidător. „Notre-Dame e în flăcări!” am strigat asemeni atâtor oameni. În timpul ăsta, pe ecran, se derulau imaginile de coșmar. Notre-Dame e ceva mai mult decât impresionanta catedrală. E o parte din sufletul nostru, e o cărămidă esențială a culturii și civilizației noastre. Văzând acea halucinantă imagine a „crucii Notre-Dame” cuprinsă de-acele blestemate flăcări ale iadului am avut, brusc, imaginea dezastrului în care suntem. Asta pentru că focul de la Notre-Dame e incendierea noastră. Odată cu faimoasa catedrală se stinge și-o bucată din noi.

Nu mi-am propus să fiu patetic, dar sunt copleșit de emoție. Pentru mine Parisul nu mai există, iar Franța nici atât. Nu știu care-s cauzele și, mai mult, nu prea cred că mai contează acestea. Notre-Dame în flăcări e un simbol mai puternic decât orice investigație. Golul de-acolo nu va putea fi acoperit de nimic.

Ceea ce trebuie să vedeți în spatele flăcărilor este neputința autorităților. Este imbecilitatea prostovanului care-și zice președinte și care s-a deplasat la incendiu pentru a-și face un selfie. Este degradarea celor care, în loc să caute soluții pentru stingerea incendiului căutau formulele cele mai potrivite pentru „rezolvarea situației” pe platformele de socializare. Priviți cu atenție aceste realități deoarece ele sunt imagini ale căderii, ale degradării.

Notre-Dame în flăcări, mai presus de orice, e simbolul focului care arde fără milă civilizația occidentală. Nu-s vorbe mari, e chiar realitatea. Acesta este abia începutul unui dezastru la scară. Civilizația occidentală e incapabilă să-și mai gestioneze moștenirea, e asemeni ultimei verigi a unei familii nobile, de cele mai multe ori un individ plăpând, debil, demn de milă. Așa cum Notre-Dame a luat foc, la fel civilizația occidentală este în stadiul incipient al unui incendiu de proporții.

Se vede de la o poștă că totul e anapoda. Nimic nu funcționează cum trebuie, funcțiile importante sunt ocupate de impostori prostovani și incapabili, mișcările politice sunt haotice, iar o prostie este combătută cu un număr copleșitor de alte prostii pe post de „soluții logice”. De-o groază de vreme spun că lumea noastră merge într-o direcție absolut greșită. Majoritatea celor care mă citesc înțeleg asta, dar, la fel ca mine, se simt neputincioși în fața acestui val nemilos al istoriei.

Incendiul de la Notre-Dame e semnul prevestitor al prăbușirii. La fel cum parizienii alergând disperați pe străzi pentru a salva Notre-Dame au sfârșit prin a asista neputincioși la dezastrul în desfășurare, la fel și noi nu suntem nimic altceva decât simplii martori ai acestei demolări epocale care stă să vină.

Ușor, ușor, urmează să constatăm cum superbul și impresionantul castel suplu în care locuim a ajuns o structură precară, fragilizată de „inovațiile” și „corectitudinile” pe care le-am aplicat fără să știm ce facem. Ceea ce strămoșii noștri au construit având în cap idei clare și idealuri solide se va dărâma din cauza superficialității și prostiei noastre. Cu incendiul de la Notre Dame Europa intră în ultima perioadă a sa, aceea a prăbușirii ireversibile.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Incepand cu 9/11 omenirea a inceput sa se trezeasca in masa. Inregistrarile prin satelit, probe concludente in ancheta privind atentatul 9/11 demonstreaza omenirii faptul ca turnurile gemene au fost lovite cu o arma sofisticata (electromagnetica, scalara, cu impuls sau de alt gen, necunoscuta umanitatii?!) utilizat
    tehnologie holografica pt a induce imaginea avioanelor pe posturile tv globale, investigatii care, conform stirilor mediatizate, oficiale, de notorietate, indica responsabilii-reprezentanti ai vechii paradigme planetare: vechea administratie a SUA, vechiul Mossad israelian, vechea casa regala a Arabiei Saudite, cauzele, scopul care scuza mijloacele. 3/11-Fukushima, “Colectiv” Romania, Notre-Dame Paris… Nimic nou sub soare din aceasta perspectiva. Personal nu ma mai crucesc, nu ma mai minunez, nu detin in “batatura” tehnologie sofisticata. Din partea mea, pace, si Dumnezeul StraBunilor sa ne pazeasca pe toti, de pretutindeni, cum stie mai bine si mai frumos!

  • Daca exista legatura de cauzalitate cu alegerea lui Bibi, arestarea lui Assange, iesirea la rampa a Hillaryei, incendierea catedralei Notre-Dame, fenomenele meteo extreme, evenimentele acuale, agenda electorala globala, aceasta va fi consemnata “ope legis” in Cronica Universala, cursul evolutiei fiind stabilit dupa Voia Celui PreaInalt.

  • Cam toată lumea așteaptă un om , o grupare sau un partid să rezolve problemele ! Rezolvarea , frați și surori este numai la DUMNEZEU ! Să ne rugăm la DUMNEZEU să ne ajute și in mod cert ne va trimite o soluție de rezolvare a problemei sau problemelor , dar noi ne îndreptăm în continuare în sens invers , așa că…. Dacă nu reușim să ne oprim aici și să schimbăm radical ATITUDINEA noastră vom suporta consecințele, atât noi păcătoșii, cât și urmașii și urmașii lor ! Uitați-vă la dezbateri ( mai vechi ) pe TV 5 unde scriitori și ziariști susțin ca DUMNEZEU a fost necesar în secolele trecute , dar acum știința a evoluat și nu mai este nevoie de el . Așa gândim așa primim !!!

  • “Intelepciunea neamului este zidita in vorbele de Duh ale poporului”, pct.166 din Legile frumoase, eterne, precise,logice, implacabile – Legile StraBunilor.
    Dumnezeu Tatal Creatorul a toate cate sunt stiute si nestiute, vazute si nevazute, detectabile si de nedetectat a ingaduit stiinta spre folosul omenirii in niciun caz pentru distrugere si autodistrugere-ceea ce se intampla la ora actuala pe Terra. Sfantul Arsenie Boca spre exemplu, nu era impotriva stiintei, ci impotriva pretentiei ca stiinta este atotputernica. Cand stiinta se armonizeaza cu religia in iubirea divina, in spiritualitate, toate contradictiile se impaca, toate conflictele vietii se dezleaga asigurand climatul favorabil schimbarii in bine, pace, frumos, prosper, luminos, revelator (in greaca: descoperire, schimbare). “Apoi mi-a zis: S-a ispravit! Eu sunt Alfa si Omega, inceputul si sfarsitul”. Sfarsitul unei ere marcata de faradelegii, inceputul unei ere guvernata de legea implinita. “Apoi am vazut un cer nou si un pamant nou”… Cetate noua…