Analize și opinii

Dan Diaconu: “În spatele perdelelor de ceaţă”

Iese Trump într-o declaraţie şi ne spune că-l recunoaşte pe-un neica nimeni drept preşedinte interimar al Venezuelei. Mă frec la ochi şi da, citesc negru pe alb că asta a făcut. Păi ce-are sula cu prefectura? Venezuela e compania lui Trump de numeşte preşedinţii după cum vrea mă-sa? Lumea a lăsat-o aşa, moartă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dar, oameni buni, chiar aşa s-a întâmplat! V-aţi întrebat de ce?



În urmă cu câteva săptămâni, oficialii iranieni au anunţat că, aşa cum SUA navighează cu navele de război în proximitatea Iranului motivând că îi apără pe „aliaţii” saudiţi, la fel va proceda şi Iranul cu aliaţii venezueleni. Adică îşi vor trimite navele de război în zonă. Eventual echipate şi cu ceva rachete capabile să transforme în şvaiţer unu-două oraşe americane. Maduro n-a avut nimic împotrivă, astfel încât „invincibililor” americani le-a cam dat transpiraţia rece pe şira spinării. Ştiţi de ce?

Dacă o singură rachetă loveşte SUA, mitul invincibilităţii americane se duce la dracu’. Iar dacă acest mit se duce, castelul de carton al „jandarmului mondial” se prăbuşeşte. Şi odată cu el se duc de râpă numeroase alte construcţii dubioase. Aşa s-a întâmplat şi în conflictul cu Coreea de Nord. Când în primul raport al birocraţilor – care realmente se căcau pe ei de frică – s-a scris negru pe alb că „micuţul om bombă” are tehnologia necesară atingerii SUA, belicoşii americani s-au trezit prieteni cu „deschizătorul de drumuri”. Şi, evident, au uitat să-l mai pedepsească pentru că le-a omorât nu ştiu ce cetăţean care se trezise democrat în Coreea de Nord.

La fel se-ntâmplă şi-acum, doar că puţin diferit. Iranienii au descoperit că au tehnologia să-i facă pe americani franjuri. Nu le trebuie mari inovaţii balistice, ci doar deplasarea unor nave lângă coastele americane. Pot s-o facă? Bineînţeles că da, doar nu fac altceva decât să tranziteze apele internaţionale. Iar pentru chestiunile vitale amicul Maduro le asigură de la mal „pâine şi sare”. Aşadar aţi înţeles care-i tărăşenia cu „preşedintele interimar”. Şi-ar mai fi una: în afară de SUA şi câteva cozi de topor, nimeni nu-l recunoaşte pe nea interimaru. În plus, din ce înţeleg, armata din Venezuela e pe poziţii de monolit în favoarea lui Maduro.

Ştiu, probabil Trump s-o fi gândit că Venezuela e o cârpă gen România, unde poţi trimite pe-un sulică frânaru’ care să urle pe tonul istericei sale stăpâne, (H)illary, că s-a fraudat referendumul. Nu cred c-o să meargă acolo şi, oricum, aştept cu nerăbdare navele iraniene care să le asigure protecţia „aliaţilor” din Venezuela.

O altă ştire pe care probabil n-aţi înţeles-o e cea a arestării lui Wanzhou Meng în Canada. Mai ţineţi minte? Nu cred deoarece v-aţi lăsat duşi de val. Wanzhou Meng este fiica patronului Huawei, iar arestarea din decembrie s-a făcut la iniţiativa guvernului SUA. Evident, imediat după incident, au apărut „pă surse” informaţii chipurile „scăpate” de la CIA şi FBI(supranumite şi mamele nesătule ale proştilor) cum că Huawei a trimis ceva telefoane spion care au breşe majore de securitate şi care ar fi ameninţat securitatea SUA. Din nou întreb: ce-are sula cu prefectura?

În primul rând ce ai cu fata omului? Dacă tac-su e vinovat, ce-ai, bă, democratule, cu fie-sa? Parcă ziceaţi că sunteţi cu „dimocrasi”, cu „drepturili omului” s.a.m.d.? Ce mă-ta are fie-sa cu strategia de afaceri a lu’ tac-su? Nimic, desigur, dar aşa e în democraţie: guvernul e cel care dă ordin să se aresteze! În plus, dacă ăia fac telefoane-spion, nu le mai folosi. Ah, am uitat, aţi făcut-o deja anul trecut când aţi blocat un contract comercial beton. Remember? Aşa, din gâtul palmei, aţi spus că nu e bine să se vândă telefoane Huawei în SUA. OK, păi cum v-au spionat, băi proştilor, dacă voi nu vorbiţi cu sculele lor?

V-aţi întrebat vreo clipă ce-a fost în spatele acestei tărăşenii? Repet: o femeie a fost ridicată şi pusă după gratii absolut aiurea. Între timp ştirea s-a uscat, a trecut şi gata, prostimea a uitat. Care e totuşi miza? Păi hai să vedem.

Actuala tehnologie de comunicaţii mobile(4G) e deja depăşită. În mod normal, în locul ei trebuie să intre noua tehnologie, 5G, care promite viteze de transfer fabuloase, făcând concurenţă fibrei optice. Poate vă întrebaţi de ce întârzie. Nu, nu-i nicio problemă tehnologică! Toată tehnologia e full funcţională, testele s-au desfăşurat OK. Statele lumii ar vrea s-o introducă rapid, mai ales că asta înseamnă încasări fabuloase pentru licenţele de operare. Şi-atunci care-i problema? Păi e una singură şi e mare: SUA sunt depăşite tehnologic! Întreaga tehnologie 5G e în mâinile a două companii chineze: Huawei şi ZTE. Chestia e nasoală rău deoarece, până la momentul de faţă, doar ăştia sunt competitivi şi gata să invadeze lumea cu tehnologia. Desigur, americanii nu au cum să lase lumea la mâna Chinei, doar vă daţi seama că „ăştia ne poate spiona”. Şi, cum bine se ştie, atunci când te spionează SUA e moral, dar când te spionează altcineva e de neacceptat!

În fapt, marea problemă a americanilor şi a impotentelor lor servicii de informaţii e faptul că SUA sunt depăşite tehnologic. Din nou „împăratul e gol” şi-n pericol să ajungă de râsul lumii întrucât ţuţurelu-i mult prea mic se bălămbăne aiurea-n vânt şi cam tremură de frică. Asta-i miza pentru care au dat cu bazooka şi i-au arestat-o pe fata ăluia: un banal şantaj. Şi ce vor la schimb? O nimica toată, anume nişte tehnologie pe gratis pe care s-o implementeze şi firmele marelui democrat.

Nu ştiu dacă le-o merge şi de data asta. Într-adevăr, SUA încă deţine supremaţia militară mondială, dar cu tehnologii depăşite. Au o căruţă de fier vechi, pe moment ameninţător, dar în perspectivă inutil. China deja are arme hipersonice şi capabilităţi certe de luptă în spaţiu. Din punct de vedere tehnologic se îndepărtează pe zi ce trece de restul plutonului, lăsându-i pe toţi în urmă. Acum, c-or mai aresta americanii pe unul sau pe altul prins aiurea prin vreun aeroport, probabil se va mai întâmpla, dar cât timp?

O spun pentru toţi prostovanii care cască ochii şi se inflamează rostind slogane cu data de expirare deja depăşită: sunteţi proşti, regele vostru e gol-goluţ şi penibil! Poate vă întrebaţi de ce nu începe criza, doar toate datele ne arată că situaţia e nasoală, aşadar ar trebui să o vedem. Ştiţi de ce? Pentru că ăia care până acum erau deştepţii planetei, „şmecherii economiei” s.a.m.d. cam fac pe ei de frică. Ar declanşa-o, însă ştiu că „regele e gol” şi s-ar putea să iasă cam nasol, s-ar putea ca treburile să devină incontrolabile, iar ei să piardă toată puterea. Aici e problema şi supărarea. De-aia tot amână „momentul adevărului”. Speră că pe ultima sută de metri vor găsi o „reţetă salvatoare”. Eu cred că sunt proşti şi incapabili să găsească ceva. Şi asta pentru că-s nişte degeneraţi.

Un singur lucru mi-a mai rămas să vă mai spun: niciodată, dar niciodată, să nu vă mai permiteţi luxul de a fi superficiali! Încercaţi să vedeţi lumea aşa cum e, nu cum v-o descriu prostovanii despre care vi s-a spus că-s deştepţi.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: Trenduri economice

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Alo domnu asta e materia de peste 3 ani nnu de azi! Nu de azi!!!!
    Pen’ca , INCA general tehnologia militara muricana e a mai prima. A ca pe icic pe colo a fots depsita de unele “cuceriri recente” ale altora, asa este!!! Dar asta nu inseamna ca sunt la nile; de tomahawk si sageata …..
    Apoi sezi matale mai asezat te rog … nu prea se stie ce are China. Crez ca si destui oficiali chionezi nu stiu . Dar am dubii ca re ceva cine stie ce in domeniul arme hipersonice şi capabilităţi certe de luptă în spaţiu. Cetre pe dracu… China da, se pregateste insa o face cu cap si tocmai d’aia nu prea ai cum stii ce e aia capacitate certa. Na in dommeniul portavioanelor…. chiar ei decalra ca ulytimul lasanat e dep[arte de a fi mandria Chinei… ci un “proect scoala” asa sa isi faca mana santerelel lor . SI pe care sa intsruiasca marinarii si pilotii ptr urmatoirul care va fi CATOBAR si se pare ca va fi construit in destule bucatai. Asta daca nu mai unu pe planasa…
    Adica stimati domni, “capcitatile certe” sunt de fpat proecte intermediare produse in numar insuficiente. Suficenta doar ptr antrenament – de ex cand ava apora CSATOBARu chinnez va avea din prima un echioaj cat de cat instruit …

    Si in fine Iranu nu poa. Ca unica ameintare avalabila ar fi arme nucleare. Din cate stiu Iranul nu are …