Analize și opinii

Cristian Moisoiu: ”Profunda ideologizare a progresismului a condus la o reacție contrară din partea celor care chiar ar avea nevoie de sprijinul statului şi asistența socială”

Rezultatele alegerilor din UK vor fi urmate cel mai probabil de realegerea lui Trump in SUA. Poate părea ciudat că o lume care se confruntă din ce în ce mai mult cu inegalități sociale, cu stagnarea veniturilor sau chiar sărăcie urbană, cauzate de migrație, dezindustrializare, pierderea locurilor de muncă, înăsprirea creditării (concomitent cu creşterea indatorării) si alte efecte perverse ale globalizării, tinde să voteze dreapta conservatoare neoliberală, in locul partidelor de stânga social-democrate.



Ce explicații avem pentru acest fenomen?

Din punctul meu de vedere, oferta acestor partide de stânga nu corespunde cu nevoile reale ale electoratului pe care il țintesc. Avem de a face mai degrabă cu o stânga elitistă, globalistă, care aduce în față teme de nişă sau chiar non-teme, cum sunt ideologiile de gen, care ating un procent foarte mic al electoratului. Profunda ideologizare a progresismului a condus la o reacție contrară din partea celor care chiar ar avea nevoie de sprijinul statului şi asistența socială. Oamenii aceştia au însă nevoie de protecția comunității, de regăsirea unei identități. Iar ceea ce le oferă stânga aceasta posh, caviar sau hipsterească este un show grotesc globalisto-progresist, care le propune egalitarism, prin egalitarism înțelegând egalizarea valorilor şi uniformizare culturală. Cele două sfere pur şi simplu nu se întâlnesc.

Nu poți răspunde provocărilor societale cu care se confruntă categoriile sărace ale populației venind mereu cu soluții marginale la probleme marginale.

Ar trebui să vină un moment profund de reflecție al celor care se consideră democrați, social-democrați sau social-liberali ca să cupleze cu problemele reale ale majorității pierzătoare de pe urma globalizării neoliberale. Dacă nu vor să accepte că temele principale din agenda publică nu sunt ideologiile de gen, drepturile homosexualilor, feminismul sau ecologismul dus la extrem, atunci această stângă va continua să piardă teren. Ar trebui să vadă care sunt cauzele reale care au condus la actuala stare de insatisfacție a oamenilor şi nu să le insufle credințe şi identități artificiale.

Oamenii caută un liant şi se aşteaptă ca el să vină de undeva de aproape, nu din palatele de cleştar de la Bruxelles. Identitatea națională încă contează. Diluarea suveranității statale a condus inclusiv la pierderea unor instrumente de coeziune socială, care nu a fost compensată prin guvernanța europeană. Criza UE a fost gestionată foarte prost de establishmentul bruxellez şi nimeni nu şi-a asumat acest lucru. Aceştia continuă să se situeze pe o poziție favorabilă marelui capital, sistemului financiar-bancar, lăsând oalele să se spargă în capul categoriilor defavorizate ale populației din toate țările membre.

Când europenii spun “mi-e foame, mi-am pierdut job-ul, n-am ce să dau mâncare la copii”, cu ce-l ajută că tu vii şi îi spui “ca european ai mai multe drepturi, noi promovăm egalitatea între femei şi bărbați”? Fuck off. Exact ăsta este răspunsul electoratului la non-soluțiile stângii progresiste europene. Si e pe deplin meritat. Stânga pierde teren pentru că este ea însăşi într-o degringoladă doctrinară, încercând să fie altceva decât e.

Autor: Cristian Moisoiu

Sursa: Cristian Moisoiu Facebook

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu