Cultură și Familie Politică

PARTENERIATUL POLITICA-BISERICA, O AFACERE PROSPERA DE 20 DE ANI

biserica-politicaStatul laic roman aloca anual, pentru culte, sume ce ar face invidios orice primar de localitate mica, fara utilitati. Zecile de milioane de euro date pentru constructiile de biserici si alte zeci de milioane care se duc pe salariile clericilor au atins anul acesta un varf istoric, depasind o suta de milioane de euro.

Suma poate nu pare exagerata, comparativ cu restul bugetului, dar sare in ochii unora care considera ca Romania s-ar moderniza mai bine cu bani cheltuiti in scoli, spitale sau cercetare, decat investind in acatiste si constructii religioase cu valoare arhitectonica indoielnica.

Politicienii, care decid pana la urma destinatia banilor din buget, au intuit inca din anii ’90 beneficiul intoarcerii cu fata spre biserica, si au ramas asa pana azi, cuprinsi cu precadere in campaniile electorale de pusee religioase.

Pretextul l-a constituit, asa cum povesteste intaiul liber cugetator al tarii, Ion Iliescu: “reactia generala aparuta dupa Revolutie, in sprijinul bisericilor. Am privit-o ca pe un factor pozitiv, de echilibru, biserica trebuie sa fie un factor de echilibru social!”.

Oarecum explicabil, insa, nu regimul Iliescu a fost cel mai darnic cu biserica, ci celelalte conduceri taraniste, liberale si democrate ale tarii au plusat in conturile cultelor  bani, terenuri si inlesniri financiare.

Norma anuala de credinta: 200 de biserici si 10.000 de teologi

Factorul de echilibru a depasit in timp asteptarile societatii si a cunoscut o expansiune fara precedent in istorie. In ultimii 20 de ani au fost inaltate peste 4.000 de locase de cult, 3.000 dintre ele fiind ortodoxe.

Numarul teologilor a explodat, de asemenea, de la 1.000 de absolventi cat scoteau cele patru facultati de teologie din tara in 1989, la peste 10.000 cati scolarizeaza azi cele 30 de facultati de teologie. O extindere blamata chiar de anumite voci din sanul bisericii, care isi exprima public, dar destul de timid parerile, pe propriile bloguri.

Sumele alocate cultelor, de la bugetul national, au crescut si ele corespunzator, de la 3 milioane de dolari anual pana in 1998, la 10 milioane de dolari in 1999, 40 de milioane de euro in 2007, 100 de milioane de euro in 2008.

In toata tara, cu precadere in orase, fiecare petic de pamant, fie spatiu verde, fie curte de bloc, a fost exploatat cuvios pe principiul “biserica vine aproape de oameni”.

Tara s-a umplut de santierele noilor biserici, in timp ce vechile parohii de la tara saracesc odata cu enoriasii, iar pentru monumentele istorice  statul face chete pe motiv ca e prea sarac ca sa le restaureze. Numai in Bucuresti biserica a primit 12 hectare de teren pentru constructia de locase de cult si pentru deja celebra Catedrala a Mantuirii Neamului.

In plus, fiecare primarie din tara contribuie anual cu sume cuprinse intre 1 milion si 9 milioane de lei pentru plata lumanareselor si tarcovnicilor din biserici.

Poate ca lucrurile ar fi fost mai ponderate daca ar fi venit  intr-adevar niste echilibru dinspre biserica. Aceasta a confundat, insa, rolul misionar cu nevoia funciara de extindere si castig, astfel ca dorintele bisericii s-au impletit fericit cu cele ale politicienilor. Un parteneriat, dupa cum spunea recent presedintele Basescu, de pe pragul bisericii din curtea Palatului Cotroceni, care a costat bugetul un milion de euro. “A win-win situation”, cum ar spune capitalistii americani, o situatie din care politicienii castiga voturi in campanile, iar preotii parohii noi si influenta.

Nae Ionescu: “Biserica noastra autocefala, ca o ciuperca la umbra statului politic”

Alaturarea bisericii de politica si invers nu e, insa, un apanaj al democratiei noastre moderne. Biserica a fost de-a lungul istoriei o prezenta constanta alaturi de putere, exceptie facand doar comunismul, cand a fost interzisa construirea de locasuri de cult, multi preoti au facut puscarie ca sa-si apere credinta, iar altii au semnat pacte cu securitatea, pe care mai incearca si azi sa le ascunda.

Imediat dupa ’90 preotii au revenit la putere, s-au implicat fatis in politica, au capatat mandate in parlament, in consiliile locale, au devenit primari, la fel cum se intampla inainte de perioada comunista. Acest lucru n-a durat mult, preotii fiind siliti sa aleaga intre politica si biserica.

Neoficial, insa, au ramas in continuare o casta foarte influenta in societatea romaneasca, poate mai influenta decat clasa politica insasi.

Intr-un editorial scris in perioada interbelica, Nae Ionescu descrie – pornind de la cazul unui preot primar care si-a ucis contracandidatul politic cu toporul – o situatie care pare la fel de actuala si azi: “Deci, vinovat este episcopul; dar nu personal. Ci prin sistem. Caci, in Biserica noastra autocefala, dar traind ca o ciuperca la umbra statului politic si politicianizant, chiar desemnarile de episcopi se fac tot dupa indicatiuni politice. Se poate, omeneste vorbind, opune chiriarhul pretentiilor oamenilor politici cari ii vor pe preoti instrumente de stapanire lumeasca a statului? E o gluma! Mi se pare ca nu exista Biserica in care sa se poata numara atati chiriarhi depusi din scaun cati avem noi; si toti din motive si prin masinatii politice”.

Acolo unde oamenii s-au indepartat de Dumnezeu

Bomboana de pe coliva acestui parteneriat istoric intre biserica si politica se aseaza intotdeauna in campania electorala. Politicienii se reped la pupat icoane si facut cruci mari exact in bisericile pe care le-au ctitorit din bani publici.

In timp ce mii de oameni se calcau piosi in picioare la sfintirea bisericii de la Cotroceni, acum doua saptamani, un alt candidat la presedintie, Mircea Geoana, se punea bine cu Dumnezeu in alta biserica restaurata tot pe banii statului – Biserica Evanghelica din Bistrita. Cele doua evenimente au marcat emblematic inceputul unei campanii electorale in care politicienii asteapta de la preoti rasplata atator fonduri pompate in biserica cu gandul nu la mantuirea pacatelor, ci la un loc vesnic in inimile votantilor.

De aceea am ales aceasta perioada ca sa va prezentam un serial despre modul in care biserica s-a extins in ultimii 20 de ani. Nu e vorba de un demers impotriva bisericii ortodoxe, asa cum am fost acuzati chiar in timpul documentarii.

E foarte adevarat, insa, ca peste 80% din fondurile alocate de stat au ajuns la biserica ortodoxa si cele mai multe constructii sunt ale ei, la fel si numarul cel mai mare de teologi.

Mai avem nevoie de alte biserici?

E vorba despre o intrebare pe care ministrul culturii, Toader Paleologu, a exprimat-o public  in Parlament, cand a constatat ca jumatate din bugetul Ministerului Culturii se duce pe constructia de biserici. “Mai avem nevoie sa construim multe biserici?”. Multe voci din societate raspund ca nu, ba chiar ca statul ar trebui sa procedeze ca alte tari, si sa lase finantarea cultelor strict pe mainile credinciosilor.

Preotii considera insa ca extinderea nu e suficienta si ca prezenta unei biserici e necesara chiar acolo unde comunitatea nu o doreste, pentru ca asta inseamna ca acei oameni s-au indepartat de Dumnezeu. Iar o astfel de disputa se desfasoara chiar acum undeva in sectorul 3, unde o comunitate de 500 de oameni se judeca cu primaria pentru ca a permis construirea unei biserici in coasta blocurilor, pe unicul spatiu verde care le ramasese oamenilor in cartier.

In afara de preotii care isi sustin cauza, si cativa curajoasi din societatea civila care-si asuma punctele de vedere, insa, putini politicieni sau demnitari ai statului au acceptat sa vorbeasca oficial despre acest fenomen, asa cum l-a denumit Ion Iliescu.

Chiar obtinerea cifrelor oficiale privind finantarea cultelor a fost dificila, la fel si motivarea acestora, pentru ca, aparent, functionarilor publici le e mai frica de “Doamne Doamne”, decat de legea liberului acces la informatii.

A vorbi despre biserica altfel decat in termeni piosi, e tratat in mod ipocrit ca un pacat in societatea romaneasca, desi in intimitate exista preoti care isi barfesc superiorii, in presa au aparut numeroase cazuri de coruptie in sanul bisericii si la varful acesteia, sau chiar scandaluri sexuale.

“Intr-adevar s-au construit multe edificii dupa 1990, uneori de dimensiuni asa, cam de catedrala in anumite locuri. A fost o actiune conjugata  si o sustinere si pe plan local si pe plan national, foarte activa. A fost o stare de spirit de care nu puteam sa nu tinem seama … E adevarat, sunt si foarte multi preoti, dar sper sa se echilibreze la un moment dat fenomenul… “
Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei

Pana si ateul Ion Iliescu a tinut sa-si nuanteze un pic pozitia, dupa 20 de ani de libera cugetare: “Dar am avut  intotdeauna relatii bune cu biserica, totusi… Intr-adevar s-au construit multe edificii dupa 1990, uneori de dimensiuni asa, cam de catedrala in anumite locuri. A fost o actiune conjugata  si o sustinere si pe plan local si pe plan national, foarte activa. A fost o stare de spirit de care nu puteam sa nu tinem seama, mai ales dupa o perioada ca aceea… in care s-a interzis constructia de biserici, … bine, la noi nu au fost fenomele ca in Uniunea Sovietica, dar au mai fost si demolari din cauza sistematizarii… E adevarat, sunt si foarte multi preoti, dar sper sa se echilibreze la un moment dat fenomenul… “.

Dollores Benezic
sursa: evz.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Articol facut aiurea pentru prosti. Cine are putina carte stie ca sunt aproximativ 6000 de localitati in tara asta. Din articol se intelege ca nu au existat biserici in 4000 dintre ele. Chiar asa de prosti sunt romanii, care mai citesc si pe internet. Nu ma mira nimic. Si apoi la fiecare sfintire de biserica noua, se face mare tam tam, capii bisericii ortodoxe merg sa-si faca imagine mai rau ca politicienii, iar mass media nu uita nciodata sa aminteasca de aceste ceremonii. cate din astea au fost in ultimii ani, fiecare om care nu este idiot, poate sa isi aminteasca ca au fost doar cateva pe an.Prost articol, prost “salariatul”care l-a scris, sau daca la scris la ordin, are seful prost.

  • Dl. Dascalu, poate ca articolul este prost inspirat, prost realizat, prost si atat insa ramane problema de fond: numarul mult prea mare de biserici si fondurile nejustificat de mari alocate de la buget. Cu totii suntem de acord ca trebuie sa existe o biserica acolo unde oamenii dintr-o comunitate nu s-au invrednicit sa-si ridice singuri una.
    Insa in momentul de fata exista mai multe probleme:
    1. amplasarea: exista foarte multe localitati in care intr-un singur cartieras exista 3-4 biserici inghesuite in locul spatiului de joaca pentru copii, in locul unei parcarari, intr-un mic/mare parc, samd. – consecinte!!!
    2. faptul ca sunt multe biserici, ii face pe credinciosi sa nu mai fie unitii ci fiecare cu “parohia lui” si in consecinta se ajunge la DIVIDE ET IMPERA – consecinte!!!
    3. calitatea oamenilor, mijloacele prin care se ajunge sa imbrace haina de preot si consecintele ce se rasfrang asupra comunitatii/societatii!!!
    4. implicarea in politica incepand cu slujba tinuta in biserica si pana la Patriarhul Romaniei care se afiseaza in fata enoriasilor in functie de unde ii vine sustinere si influienta financiara mai mare – consecinte!!!
    5. desi se presupune ca un preot de la inceput se “leapada” de cele lumesti si il slujeste pe Dumnezeu si se roaga pentru binele oamenilor si sufletele acestora, in momentul de fata multi dintre preoti au transformat biserica intr-o afacere infloritoare… pentru ei. – consecinte!!!

    Lista de probleme este ingrozitor de MAI MARE decat am insiruit mai sus. Din acest motiv revin si va intreb dl. DASCALU de ce ne cramponam de niste cuvinte si nu vedem adevarata problema? Este trist ca pentru un om pretins citit si informat se opreste la “forma” si nu la “fond”!

  • Motto :
    Ia seama omule , prin lumea care treci !
    Să-nveţi din tot ce piere , cum să trăieşti în veci !

    Vrerea lumii , sau primitivismul semidoct
    ( Depinde în ce unghi este plasat observatorul )

    Din timpuri demult apuse în negura vremii , fiinţa umană călăuzită de năzuinţa împlinirii sale de sine şi-a clădit existenţa numai prin savoarea minciunii . Trecerea prin milenii , zbuciumul neostoit de a găsi lumina de la capătul tunelului ,n-a reuşit s-o schimbe deloc. Omului , i-a plăcut dintotdeauna să mintă , să fie minţit şi să se mintă pe sine , cu orice chip şi în orice fel , numai şi numai ca rezultatul gîndirii sale , neevoluată , să fie cel pe care şi-l doreşte . Ştiţi ? Există în lume multe categorii de oameni , nebănuit de multe ! Fără a face un clasament putem exemplifica cîteva dintre ele . Există fiinţe umane care mint şi se mint din neştiinţă , altele se mint cu bună ştiinţă , altele se mint cu înverşunare , unele cu încrîncenare , dar majoritatea şi asta este cel mai grav , se mint şi mint cu neruşinare . Uitaţivă în jurul dumneavoastră şi încercaţi să pătrundeţi în universul nedescoperit al celor ce îşi călăuzesc existenţa , prin fapte şi vorbe meşteşugite cu maliţioasă infatuare .
    Ce veţi descoperi ? Vă spun eu ! În fiecare fiinţă umană veţi găsi plăcerea de a minţi şi a se minţi fără scrupule . Analizînd întîmplător ierarhic : Omul sincer , cu moralitate , picătură de adevăr în oceanul minciunii , minte cu speranţa că rezultatul spuselor sale va lumina întunericul pe care , el , l-a pătruns prin propria-i cunoaştere . Omul fără moralitate , firicel de praf în imensitatea planetei , acceptă minciuna ca pe un adevăr şi minte de îngheaţă apele , fără raţiune , fără tăgadă , fără scrupule ! Omul bogat , raţionalul fără raţiune , se minte cu ideea că este un protejat al divinităţii prin bogăţia care i s-a dat . Omul sărac , marele conglomerat al visului neîmplinit al omenirii , purtător neobosit al minciunii veşnic acceptată , se minte sperînd că va fi bogat în viaţa de apoi . Omul preot , propovăduitor neobosit al imperiului utopic , se minte şi ne minte cu ideea existenţei divine , care , crede el , l-a ales să fie slujitorul cerului şi aducătorul de har pe pămînt . Omul politician , ocean de minciună în grăuntele de adevăr , se minte şi ne minte fără minte , dintotdeauna şi pentru totdeauna . Omul cu credinţă în divinitate , purtător al poverii utopice se minte cu ideea că Dumnezeu îi călăuzeşte destinul şi că fără El nimic n-ar exista pe lumea asta şi analiza poate continua la nesfîrşit . Concluzia ! Vrerea lumii este de a-şi duce existenţa şi a se împlini pe sine , doar prin minciună . Dar să nu uitaţi că omenirea nu-şi va duce niciodată la îndeplinire speranţele , va reuşi doar să le împuţineze !

  • Consider că pe internet mai “umblă” şi oameni educaţi nu numai prostime.Nu văd rolul unui articol despre religie şi biserică, nici ca formă nici ca fond, pentru că este o abureală.Geniul nostru a scris clar “Religia, o frază de dânşii inventată, Ca cu a ei putere să vă aplece în jug”.Nu putem pretinde că am avut un GENIU prost. In mileniul III, unde tehnologia nu prea îţi mai permite să faci infracţiuni, dominarea oamenilor se face prin legile care sunt, de voie sau de nevoie.Religia a avut şi mai are din păcate încă, rolul de a potoli animalul din om, prin frică. Nu fă aia sau ailaltă, pentru că există “poliţia astrală” care vede ce faci şi te va pedepsi. Dar şurubul se strânge din ce în ce mai tare şi fac pariu că în maxim 30 de ani, toţi oamenii vor avea cip implantat în corp, şi aş vrea să văd şi eu pe ăla care va avea frică de Dumnezeu şi nu de capii conducători care îl vor monitoriza pe bune.Din aceste motive am socotit articolul prost, pentru că faţă de alţii, da sunt informat, şi caracterul meu se revoltă împotriva aburelilor de orice fel indiferent de la cine. Eu sunt adeptul liberului arbitru, al gândirii individuale, al alegerii drumului în viaţă, nu prin indicaţii preţioase, ci prin descrierea “potecilor” de către oameni care înţeleg să arate şi celorlalţi căi de urmat, fără ca pentru asta să perceapă taxe. Multe articole tratează probleme banale, care par ca a opta minune a lumii, pentru cei care nu se obosesc să mai şi citească ceva, că îi doare creierul, pentru că între un meci de fotbal, un mic la grătar şi a citi ceva este uşor de închipuit ce alege majoritatea. Şi asta din cauză că există unii care dau semnale oamenilor, în genul, vedeţi-vă voi de treabă, că gândim noi pentru voi. Şi dacă ai şi un sistem educaţional cretin, care face pe om să iubească cartea precum dracu biserica, vei avea o turmă perfectă, care nu gândeşte, iar principalele lui preocupări se limitează la instinctul de supravieţuire şi instinctul de perpetuare a speciei. Dacă nu ar fi aşa, nu ar mai exista ştirile de la ora 5, nici postul OTV şi nici Acces direct ori Un show păcătos. Asta spune multe despre rasa umană actuală.Iar despre biserica ortodoxă românească, ştiu o mulţime de realităţi, din realitatea ei. Am ştiut întotdeauna cunatumul şpăgilor, care se dau în cadrul ortodoxiei româneşti.Începând cu intrarea la un seminar teologic şi terminând cu atribuirea unei parohii. Şi dacă în capitală, biserica mai reprezintă ceva, datorită faptului că se află în văzul a multor oameni, în special a mass mediei, în provincie, biserica românească a început să facă doar figuraţie. Ici colo un botez, o nuntă sau o îmormântare. Recunoaşteţi că bisericile în provincie sunt pline cu babe.Să nu-mi spuneţi că a făcut guvernul pensii de o mie de euro la bătrâni, iar aceştia dau banii la popi. De unde naiba(ptiu drace), să dea bani la biserică aceşti oameni. Nu mai confundaţi Bucureştiul cu România, cum fac marea majoritatea românilor, trăitori în capitală.Trebuia să specificaţi că articolul se adresează bucureştenilor nu tuturor românilor.

  • Da! E adevarat ca “ora exacta” se da la Bucuresti, ca marea majoritate a evenimentelor si a banilor acolo se invart DAR sa nu uitam ca Romania are peste 20mil de oameni si nu doar cele ~2milioane din capitala! Sa nu uitam ca in provincie nu exista doar babe! Nu vreau sa intru intr-o polemica pe tema provincie-capitala pentru ca este inutila si absurda, vreau doar sa fim cu totii constienti ca biserica are timp, rabdare si perseverenta si poate doar turcii, razboaiele si Ceausescu i-au mai deranjat pe popi, in rest au strans si au agonisit avutii si influienta dintotdeauna pentru totdeauna. AMIN!

  • Buna Doru Dascalu!

    Nu vrei totusi sa intri putin si pe articolul “VRETI O AVENTURA POPIOTICA…”, in special la comentarii? Sau ai intrat deja si consideri ca si acolo ai dat tot de… “prostime”. Eu te astept totusi macar cu vreo doua trei cuvinte despre parerea ta indiferent care ar fi ea.

    cu respect
    Cristian Butusina

  • biserica este un misloc de manipulare a maselor!indobitocite stergere a identitatii personale!si eu cred in biserica doar ca au intrat multi pe fir!stima si respect vesnic pentru adevaratii preoti dedicati intru totul biserici dar sunt prea multi paraziti!Ati vazut un preot de rang inalt care sa condamne faptele alesilor sa le spuna ca nu sunt pe calea cea buna si ca extermina poporul roman!care se impica in parlament si sa faca opozitie la actele criminale facute la adresa poporului roman!astazi biserica la noi este o super afacere!cine are vile in sat masina si este printre cei mai prosperi ?se mai fac inmormantari gratis pentru saracii oropsiti de soarta!biserica mai are o cantina pentru saraci sa poata manca!se mai bate pentru familie pe posturile tv?uitativa la protestanti la pocaiti nu imi vine sa cred fete imbracate decent vin cu regularitate la biserica sunt ascultate etc nu sunt adept astora si nici nu vreau dar cva nu este in regula!

  • Cu tot respectul pentru credinta fiecaruia, eu il votez pe Remus Cernea pentru ca sustine separarea bisericii de stat si pentru ca a salvat parcul Carol de situatia in care ar fi devenit Catedrala Neamului. Mie nu mi se pare normal ca un catolic sau reformat sau mai stiu eu ce, sa plateasca din banii lui preotii ortodocsi, pentru ca ei sunt bugetari. Asa cum orice alt cult in tara asta se auto-finanteaza, sa o faca si ortodocsi, sau statul sa nu mai ia bani de la toata lumea pentru ei. Catolicii de exemplu, dupa ce ca n-au salariu, sunt in stare sa intretina azile, scoli de copii, etc, de care habar nu are nimeni in tara asta, pentru ca nu fac tam-tam. Nu-i apar eu pe catolici, pentru ca nu sunt catolica, am avut nefericita ocazie sa ma nasc ortodoxa, dar nu este corect. Eu nu vreau sa vad in varful oricarui munte din tara asta cate o cruce imensa, nu vreau sa vad la tot pasul cate o biserica, mai ales ca nu au nimic interesant nici arhitectural nici de nici un fel. A… se fac biserici sa aiba toti teologii care nici nu stiu bine sa vorbeasca un loc de munca? Pai scuze, dar asa cum statul nu se intereseaza de o multime de alte categorii de tineri absolventi, sa nu se ocupe nici de ei. Nu e normal sa faci biserici din bani publici. Sau da, poti sa faci o catedrala de exemplu, daca tot vrei, in care sa existe cate un altar din orice cult permis in tara asta. Atunci ar fi un simbol al nostru al tuturor. Romania nu o sa fie niciodata un stat democratic in adevaratul sens al cuvantului, atata timp cat clica asta stat-biserica e intretinuta. Repet, faptul ca statul finanteaza biserica ortodoxa si doar pe cea ortodoxa, impotriva vointei tuturor cetatenilor sai constituie o actiune abuziva, contrara prevederilor de baza ale drepturilor omului si ale oricarei constitutii, prin faptul ca de la aceasta sustine a statului ajungem la plantat icoane in clase, ore de religie obligatorii, scoaterea teoriei evolutiei din manuale, etc.

  • Un aticol petnru retarzi si pentru revoltatii impotriva Bisericii, care cultiva ateism in balconul urban. Cu ce ati vrea sa traiasca preotii daca nu cu salarii de la buget? De unde alte venituri? Veti spune ca din inmormantari si sfestanii. Ganditi-va cati preoti traiesc la oras si cati la sat, unde daca prind o cununie pe an e vis.

  • Din aceleasi resurse din care traiesc toti ceilalti preoti din alte culte, altele decat ortodoxe. Doar preotii ortodocsi au salarii de la stat. Asa cum pot trai ceilalti, indiferent ce religie au, asa o pot face si cei ortodocsi. Pentru ca avem o constitute care garanteaza tratament egal vis-a-vis de orientarea religioasa. Problema e simpla, ori dai salariu tuturor preotilor, indiferent de religie, ori nu mai dai nimanui.

  • Normal ar fi sa nu fie platiti de stat, pentru ca pe langa cei care apartin unui cult religios, mai sunt si atei, care probabil nu vor sa dea bani pentru biserici, iar constitutia iti garanteaza dreptul de a fi ateu. Daca tot le dam salarii, macar ar putea fi impozitezi pentru tot ceea ce se cheama profit: impormantari, nunti, botezuri etc. sa taie chitanta si sa plateasca impozit, ca orice alta categorie de “specialisti” din tara asta care fac anumite servicii pentru bani.

  • Esti credincios? ok ajuta-ti comunitatea ta de crdinciosi(cu:toale,mincare,bani,munca voluntara,etc.)treaba ta ca si credincios fa acest lucru voit si nu obliga pe cei din jurul ta sa faca ce faci tu. Cei care cred,le revive si onorea sa platesca in ceia ce cred.E o rusine pe obrazul clericilor ca acepta banii luati(cu forta,printr-o lege cretina) de la cei ce nu cred in spusele bisericesti. Asta dovedeste ca nu toti suntem adeptii acestor clerici,sa ne gindim la curba lui Gauss.Nu au capacitatea sa ne convinga pe toti,asta trebuie sa invete ei.Clerici sa nu mai intinda mina la munca celor ce pretuim altfel banii.Din pacate cei ce nu suntem dusi de nas de cei cu patrafir va spun ca mai avem de luptat pentru pastrarea banilor in buzunarele noastre. La lupta!!!!