Deseori cand ne gandim la Bucurestii din anii interbelici avem o imagine idealizata de explozia de civilizatie care marca capitala Romaniei Mari in anii ’30. In mahalale si suburii exista, insa, o lume sordida, deseori extrem de saraca, lume care era prezenta si in centru, mai ales in zona pietelor, balciurilor si ale pravaliilor de vechituri. Marele fotograf care a fost Nicolae Ionescu, (de ale carui poze sun pline cartile despre “Bucurestiul de odinioara” sau circula pe net in nestire, fara a fi insa niciodata semnate cu numele autorului) realizat nenumarate instantanee cu oamenii amarati din Bucuresti.
Majoritatea imaginilor surprinse de-a lungul anilor 1925-1935 sunt facute in zona halelor si a Pietii Bibescu, pe cheiul Dambovitei, la Obor (Targul Mosilor), la pravaliile de vechituri din cartierul evreiesc, in carciumi de mahala sau la groapa de gunoi din spatele cimitirului Bellu, numita Valea Plangerii. Pentru cine nu stie, teritoriul actualului Parc al Tineretului a fost pana la inceputul anilor ’60, cand a fost amenajat ca parc, un maidan sordid. In anii interbelici era groapa de gunoi si tigani amarati, cei mai saraci dintre saraci, isi duceau zilele in cocioabe improvizate, cautand in gunoaie.
Explicatiile pozelor sunt inspirate de textele scrise chiar de mana autorului pe spatele acestora.
Una din nenumaratele familii de tarani gonite de saracie, isi cauta norocul in Bucuresti (1929)
Foto: Nicolae Ionescu
Aici, in Calea Calarasi-1927
cartierul evreiesc – actuala strada Baia de Fier)
vezi si saracii-se-imbracau-de-la-Taica-Lazar, si Fostul-cartier-evreiesc-din-Bucuresti
Sursa: Art-Historia
Deci, cam asta-i realitatea micului Paris, ridicat in slavi de o anumita elita,ai carei inaintasi isi duceau viata in marele Paris,iar odraslele lor jinduiau si ei dupa marele Paris.
Si asta va redeveni, o mare mahala, dupa ce se vor termina toate retrocedarile si eventual se va reinstaura si monarhia. Au lasat o groapa de gunoi si acum li se retrocedeaza lucruri muncite din greu de popor si platite cu foamea socialista.
Ca si circarul Patraru ,tarele satrelor tiganesti sunt prezentate propagandistic in mass media sa murdareasca imaginea taranului roman.Mai degraba fac aluzie la satra veneticilor asa zisi regali ce parazitau tara la acea vreme..