Analize și opinii Economie

“CINE-A APUCAT IN CARUTA” SI “TEORIA TRAFICULUI SOCIAL”

“Intelepciunea populara” pe care am mostenit-o de la stramosii nostri DACI, e poate singura responsabila pentru supravietuirea noastra milenara in spatiul “carpato – dunareano – pontic.

Batranul taran dac nu stia sa mai scrie si nici sa mai citeasca. Acum vreo cateva sute de ani insa, au venit unii si i-au spus: “dumneata de maine nu te mai numesti dac, nici valah, nici moldovean si nici transilvanean, nici motz si nicicum altcumva. Mata’ de mine de dimineata ai sa te numesti ROMAN, iar tara ta s-a hotarat sa se numeasca ROMANIA”. “Si abia pleca batranul… ce mai freamat, ce mai zbucium…” Pleca batranul de acum vopsit “roman”, insa isi spunea in barba zimbind siret: “Apa trece, pietrele raman” Batranul taran roman de-acum, nu a uitat niciodata “intelepciunea” stramosilor lui daci.

Putina lume in vremurile noastre moderne mai acorda vreo atentie sau vreo importanta “proverbelor” si “zicatorilor” romanesti, o sursa inestimabila de intelepciune, parca niciodata mai actuala ca acum. Exista insa intre acesti “putini” o categorie profesionala care ii acorda o atentie deosebita: ofiterii de informatii din serviciile secrete. Fie din fosta “securitate”, fie din bulibaseala actuala. Am stat mai de mult intimplator de vorba cu un “fost securist”, care mi-a spus ca in scolile pe unde s-au scolit ei, se punea mare baza pe “proverbele romanesti”.
Nu sunt singurii, binenteles. Exista in internet multe site-uri care contin culegeri de proverbe si chiar “citate celebre” Sunt site-uri specializate si deosebit de interesante. Asa ca nici “securistii”, “sereistii” sau “sepepistii” nu sunt singurii care au acordat o atentie deosebita acestei teme. Sunt si acei romanii “la locul lor” care colectioneaza astfel de “perle” veritabile.

Una din aceste perle este zicala romaneasca “A APUCAT SA SE URCE-N CARUTA”. Nu se refera la simplul fapt de a apuca sa te urci in ceva ci la cei despre care se face mare taraboi astazi ca “au apucat sa guste din ciolan”.
Probabil ca taranul dac, romanizat, turcizat, tiganizat, americanizat, europenizat sau nu, a inteles mai putin atunci importanta extraordinara a conceptului de “CARUTA”. Ce sa-i facem. Asa sunt ei taranii “prosti da’ multi”. Asa de multi ca nici un maret si marinimos imperiu n-a reusit sa-i vina de hac. Si nici nu va reusi vreodata.

Conceptul acesta de “caruta” are o importanta absolut deosebita pentru insasi viitorul Romaniei. Nu are? Eu zic sa ne mai gindim un pic. Doar suntem pe un site unde “se gindeste”. Nu cumva acel batran taran dac, anonim, pierdut in istoria neamului si de mult “oale si ulcele” a vrut sa ne spuna noua, generatia actuala ca “pentru a ajunge la putere e nevoie de-o “caruta”?” Adica de un VEHICUL? Nu cumva ar trebui sa privim “partidele politice” ca pe niste “vehicule”? Daca da, atunci nu ar trebui sa numim toata aceasta invalmaseala urat mirositoare si respingatoare “TRAFIC SOCIAL”? Nu ar trebui oare sa numim caile de ascensiune, sau scarile pe care se cocoata acesti respectabili domni catre varful piramidei puterii, unde au aflat ei ca se afla ciolanul – “cai de acces sociale”? sau “AUTOSTRAZI SOCIALE”?

Parerea mea este ca nu vom reusi niciodata sa construim acele “autostrazi rutiere” pana nu ne vom ocupa mai intai si mai intai, de aceste “autostrazi sociale”, care pentru moment in Romania, sunt niste carari mocirloase si nimic altceva. Drumurile pietruite ale dacilor de la care au invatat romanii sa-si pietruiasca imperiul, erau ultramoderne pe linga cararile mocirlose pe care se taraie acum institutiile romanesti supraaglomerate de lacomisti, catre ciolane si nicidecum catre bunastarea generala.

Una din cele mai spectaculoase inventii ale creativitatii umane din toate timpurile, a fost AUTOMOBILUL. Tot un fel de caruta. De fapt in alte limbi, spaniola spre exemplu, asa ii si spune: “coche” –caruta.
Automobilul insa nu a aparut asa dintr-o data, peste noapte. Mai intai a fost nevoie ca lumea sa iasa din cei o mie de ani de bezna in care a aruncat-o crestinismul. Am mai spus-o si nu numai eu. Apoi a fost nevoie ca minti luminate ca Galileo Galilei, Giordano Bruno, Isaac Newton si multi altii, sa faca lumina in bezna in care crestinismul a tinut o lume-ntreaga si-n care vor sa-o tina inca si astazi. Cum aprindea unul lumanarea intelepciunii umane, a stiintei de carte, veneau “preasfintitii” si suflau in ea. Cu timpul s-au aprins atatea luminari ca n-au mai stiut cum sa le stinga. Calea catre “automobil” era deja deschisa. Incet incet, se formase deja in lume una din primele “carari sociale”.
Fizica, matematica, creativitate, spirite creatoare, deschizatori de drumuri, capital, toate la un loc au facut ca unul, un oarecare devenit apoi celebru, sa inventeze primul “motor cu aburi”. Sigur ca nu era prima nascocire de acest fel. Biblioteca din Alexandria, care reusise performanta de a colectiona acum peste 2000 de ani toata intelepciumea fiintei umane, si care nu era cu mult diferita de intelepciunea acuala, avea la intrare doua porti imense care se deschideau… ghiciti cu ce? Cu un “motor cu aburi” similar celui care avea sa se reinventeze o mie si ceva de ani mai tarziu.
Cu o viteza ametitoare, fiinta umana a transformat “cararile sociale” in veritabile “autostrazi sociale”. Ghiciti catre ce? Catre INDUSTRIALISM. S-au inventat locomotive cu aburi. S-au construit cai ferate. Trenurile pufaiau incoace si-ncolo prin toata lumea. Americanii au cucerit vestul salbatic “in tren”. Rusii au cucerit intraga Siberie “in tren”. Nimic in Europa nu mai semana cu ceea ce era cu numai citeva zeci de ani in urma. Civilizatie, bunastare, comert, productie de bunuri pentru toata lumea, migratii imense, inimaginabile, de la sate la orase, din Europa catre America, vapoare, Titanic, si cate si mai cate.
Ca orice moneda a avut si un revers. Razboaiele mondiale s-au facut in mare parte “cu trenul”. Marile miscari de trupe si armamaent s-a facut cu trenul si vaporul, toate minate de acel miraculos “motor cu aburi”. Si atatea si atatea altele, bune sau rele.
Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fara acele “AUTOSTRAZI SOCIALE”. Nimic din tot acel “TRAFIC SOCIAL” nu ar fi existat insa, daca oamenii nu ar fi inventat si “VEHICOLUL SOCIAL” care avea sa aduca umanitatea catre culmile nemaivazute ale civilizatiei. Iar acest “vehicul social” a fost “societatea comerciala”. Sau altfel spus “persoana juridica”. “Institutia”. Nici aceasta “institutie” nu era ceva nou. Fara sa-si dea seama poate, imparatul Constantin, cand a deschis “cararea sociala” pe care s-a flendurat o mie de ani “crestinismul”, a permis si inventarea unuia din primele “vehicule sociale” care semana deja cu cele ce aveau sa vina: BISERICA. Biserica ca institutie. (Sunt cacofon si nu mi-am propus sa ma schimb, pentru ca mi se pare mai important mesajul decit forma sau mesagerul sau si nu mi-e rusine de limba ce-o vorbesc.) Deci INSTITUTIA Bisericii Crestine. Aceasta avea sa se metamorfozeze, prin transformari succesive, “sediul de partid” si “partidul politic” pe care le cunoastem cu totii. Primele “vehicule sociale” poate din istoria omenirii.
Vehicolul mecanic se misca intr-un spatiu fizic. “Vehiculele sociale” se miscau deja intr-un “SPATIU SOCIAL”. Acelasi “spatiu social” in care aveau sa se miste cindva “societatea comerciala” “societatea pe actiuni (cu capital anonim)”, “institutia bancara”, “institutia guvernamentala” si atatea si atatea alte tipuri si marci de “vehicule sociale”.

Industrialismul avea sa aduca la lumina in relativ scurta vreme insa si “AUTOMOBILUL”. Exista binenteles notiunea de “trafic”. Odata cu caile ferate a fost nevoie sa se inventeze si notiunea de “trafic feroviar”. A venit de la sine. A fost “adus de val”. Era insa o notiune extrem de specializata. Nu era la indemana oricui. Era nevoie de “studii superioare” pentru asta, si oamenii au inventat binenteles si acele “vehicule sociale” cu care aveau sa ajunga unde si-au propus: “facultatile tehnice” sau “institutiile de invatamant superior”, specializate, in care oameni ultra specializati, deci “competenti” sau “merituosi” aveau sa creeze si sa exploateze acel trafic feroviar.
Automobilul insa a adus pe firmament un concept cu totul nou desi similar. Conceptul de “trafic rutier” De data aceasta oamenii s-au vazut in fata unei probleme noi, si deosebit de delicate. “cum sa faca din “manevrabilitea” unui complex mecanic atat de complicat, atat de greu si periculos odata pus in miscare, un “bun al intregului popor” cum zicea Ceausescu. O activitate “la indemana oricui”. Asa au aparut ceea ce oricit ni se va parea de curios sau de straniu, ne va oferi SOLUTIA PENTRU A IESI DIN CRIZA: dar mai ales pentru a nu mai cadea niciodata in alta: “traficul rutier”.

Daca oamenii obisnuiti mai stiu sau nu cum a fost cu crestinismul, cu industrialismul, sau mai stiu eu ce, un lucru insa il stie absolut toata lumea: ”Ca sa conduci un autovehicul pe drumurile publice, deci ca sa participi la “traficul rutier” ca un PARTICIPANT LA TRAFIC, este ABSOLUT nevoie in primul rand sa fii APT pentru asta, sa-ti pastrezi in DELPLINA INTEGRITATE FACULTATILE MINTALE si de “un VEHICUL” bineinteles, dar si de PREGATIRE SPECIALIZATA si de o “atestare corespunzatoare care sa arate aceasta: PERMISUL DE CONDUCERE”. Dar mai este nevoie de ceva. De “DRUMURI PUBLICE”, de O HARTA CORESPUNZATOARE a acestor drumuri (sau macar un GPS), UN PUNCT DE DESTINATIE si nu in ultimul rand a unui SET DE NORME SPECIFICE semnalizat corespunzator: “regulile de circulatie”. Sunt elemntele fundamentale care fac ca acest trafic rutier sa poata exista. Iar eu vin si spun acum, ca aceste elemente ne pot ajuta sa ne formam un alt fel de viziune asupra societatii in care traim. Acese elemente sunt ELEMENTELE FUNDAMENTALE DE CARE AVEM NEVOIE PENTRU A SCOATE TARA SI POATE CHIAR SI LUMEA INSASI DIN IMPAS.

Deci:

1. PARTICIPANT LA TRAFIC

2. APTITUDINI

3. DEPLINATATEA FACULTATILOR MINTALE

4. VEHICUL

5. PREGATIRE SPECIALIZATA

6. PERMIS DE CONDUCERE

7. DRUM PUBLIC

8. HARTA CORESPUNZATOARE

9. PUNCT DE DESTINATIE

10. REGULI DE CIRCULATIE

11. SEMNALIZARE CORESPUNZATOARE

Unsprezece elemente fundamentale care ne pot ajuta sa imaginam o alta societate, in baza a unsprezece elemente fundamentale specifice. Ne pot ajuta sa IMAGINAM, sa REALIZAM sa EXPERIMENTAM si sa INLOCUIM din mers actualul sistem. Sa creem deci un altfel de sistem care are sanse mult mai mari decat cel existent SA NU DEVINA UN “SISTEM TICALOSIT”:
Daca aceasta carte s-ar putea numi “O biblie moderna”, atunci aceste 11 elemente s-ar putea numi “cele 11 porunci moderne”. Care sunt aceste 11 elemente?
1. OAMENI DECISI SA PARTICIPE LA TRAFICUL SOCIAL. Sa se urce de pe-acum in TRENUL SCHIMBARII”.
2. SELECTIE DUPA APTITUDINI SPECIFICE si NU DUPA CRITERIUL POSESIEI DE BUNURI care azi sunt, maine nu mai sunt si nu vom pleca cu ele in mormant. Insa CEEA CE LASAM IN URMA ne va diferentia de simplele EXEMPLARE NEREUSITE ALE SPECIEI UMANE.
3. DEPLINATATEA TUTUROR FACULTATILOR MINTALE caci cei care cred ca pe langa bunuri pot intra si in posesia oamenilor, ba chiar a lumii intregi, intregi la cap nu sunt .
4. VEHICULE SOCIALE. Grupuri mici izolate, ONG-uri, societati comerciale, institutii, sau orice alta forma LEGALA de organizare in “persoane juridice”, cu o identitate proprie, si care sa ne permita o participare corecta la TRAFICUL SOCIAL. ORGANIZATII STRUCTURATE DUPA UNICUL MODEL CUNOSCUT SI VIABIL – MODELUL ORGANISMELOR VII.
5. O PREGATIRE SPECIALIZATA, in scoli speciale, subordonate strict acestor scopuri. Si o atestare srict corespunzatoare acestora. Sa vii de la sapa sa conduci un avion e de-a dreptul aberant si deosebit de periculos. Poti sa incepi sa inveti sa conduci o caruta, si candva sigur ca ai putea sa fii demn de a obtine si un brevet de pilot. Dar sa vii de la sapa sa conduci o tara-ntraga e deja UN ACT DE INALTA TRADARE.
6. PERMIS DE CONDUCERE A VEHICULELOR SOCIALE CU TRACTIUNE UMANA INTELIGENTA.
7. DRUMURI PUBLICE SOCIALE CORESPUNZATOARE intr-un SPATIU SOCIAL ADECVAT.
8. O HARTA MENTALA SOCIALA pe care sa se poata orienta corect fiecare participant la traficul social.
9. UN PUNCT DE DESTINATIE care nu poate fi decat SATISFACEREA NECESITATILOR UMANE in concordanta cu cele CINCI GENERATII DE DREPTURI UMANE (patru existente si una in devenire. Cine nu stie despre ce e vorba sa ma intrebe.)
10. SETURI DE NORME SI REGULI DE CIRCULATIE SOCIALA, simple dar eficiente, experimentate, verificate in trafic, usor de invatat si usor de aplicat, de catre absolut tata lumea, si nu doar de unii privilegiati, incluse intr-un SET DE INSTRUCTIUNI BAZICE care cu siguranta nu va ramine neschimbat in timp, deci usor de adaptat noilor realitati, un ADN SOCIAL, un COD GENETIC AL SOCIETATII in continua schimbare si evolutie, catre scopul final – INDEPENDENTA TOTALA DE MATERIALITATE.
11. O SEMNALIZARE CORESPUNZATOARE atat a drumurilor sociale cat si a vehiculelor sociale dar si a acestui ADN social. O semnalizare simpla si eficienta, care sa nu consume timp si atentie deosebita in a o sesiza, dar si a carei respectare sa fie usor de controlat pina si de o pisica. Sigur, da, da, pisicile si cainii au invatat mai bine ca unii oameni pe unde se traverseaza strada.

Asadar “Teoria VEHICOLULUI SOCIAL” si “teoria TRAFICULUI SOCIAL”. Sunt teorii si notiuni care ne pot ajuta sa REINVIEM DACIA DIN PROPRIA-I CENUSA.
Am convingerea ca “romanismul” este un capitol izolat din istoria noastra milenara. Nu stiu daca vom schimba vreodata denumirea tarii din ROMANIA in DACIA. Nici nu stiu daca e neaparata nevoie de asta. Traim intr-o lume deja globalizata, in care o astfel de “indrazneala” ar putea sa faca sa curga singe si a curs deja destul singe pe aceasta planeta. Atat in Romania cat si in “butoiul de pulbere” al etniilor independentiste care aduc drept argument “adevarul istoric” si “legea primului venit”. Era “singelui risipit in vant” daca nu s-a incheiat inca se va incheia si ea curind la fel ca si “era machiavelica”.
Indiferent insa cum se va numi tara noastra, DACIA sau ROMANIA ,sunt MANDRU CA SUNT ROMAN, URMAS DE DACI SI NU DE TILHARI ROMANI. Iar mandria asta nu poate sa mi-o smulga nimeni din suflet. Nici toate averile si nici toate armatele din lume. Si cu atat mai putin lichelele tradatoare care ne vand acum marfa-mputita ca suntem lasi, ca suntemhoti, putori si lingai. Aceste lichele tradatoare sunt urmasii lichelelor care l-au tadat pe Decebal la Sarmisegetuza. Daca vor sa termine cu mandria asta a mea, vor trebui mai intii sa termine cu mine insumi. Dar voi continua sa traiesc in mintile oamenilor asa cum Decebal traieste inca in mintile noastre, chiar daca nu ne dam toti inca seama de asta.
Iar DECEBAL, acel OM INTRE OAMENI, acel OM CIT ZECE, atunci cand si-a luat singur gatul in fata tilharilor romani, a facut-o ca sa ne transmita noua mesajul pe care nu mai avea cum sa ni-l mai transmita altfel: “VETI FI IARASI CE ATI FOST SI MAI MULT DECIT atat”. Iar eu ii raspund acum, si sa ma urmeze cine-o vrea. Cine-o avea ochi sa vada si cap sa inteleaga: VOM REANVIA DACIA DIN PROPRIA-I CENSA MARITE REGE DECEBAL!
STEFAN cel MARE si DREPT a inteles bine asta atunci cand a spus ca ROMANIA NU-I A MEA SI NICI A VOASTRA! CI A URMASILOR VOSTRI SI A URMASILOR URMASILOR VOSTRII! ACUM SI PURUREA SI-N VECII VECILOR. Si asa a fost. Si asa va fi. AMIN! Asta e “salutul” pe care-l adresez tuturor celor care au “ochi sa vada si cap sa inteleaga”: “AMIN!”
Ma furnica pe sira spinarii cand am vizitat pentru prima data ruinele cetatii de la Sarmisegetuza acum vreo 15 ani si-mi dau lacrimile si acum cand scriu aceste randuri. Plang in hohote. Atunci insa, la Sarmisegetuza, am inteles ca noi avem Dumnezeu-l nostru. Pe ZAMOLXIS din care s-au inspirat cei ce l-au inventat pe Isus Cristos si ne-au impus ce sa credem si ce nu. Ca avem Muntele nostru Sfint, KOGAION –ul, atat de ravnit de imperiul care inghitise o lume-ntraga si nu-i era de-ajuns. Dar mai ales, am ineles ca DECEBAL NU A MURIT DEGEABA.

Cristian Adrian Butusina

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Domnule Butusina, din prezentarea dvs. lipseste cel de al 12 element si anume DIRECTIA DE CIRCULATIE care stabileste elementele esentiale ale traficului(VEHICUL,PERMIS DECONDUCERE,DRUM PUBLIC, REGULI DE CIRCULATIE).
    Atata vreme cat Directia de circulatie decide numai in interesul celor care sau urcat in caruta folosind mijloace imorale si ilegale , teoria traficului social este, cu tot respectul pentru eruditia dvs., apa de ploaie sau si mai rau un mijloc de manipulare a prostilor.
    Dupa mine, primul pas de iesire din criza ar fi sa recunoastem ca modelul aplicat pentru tranzitia catre o “societate democratica” a fost falimentar, ca notiunile de privatizare, reforma, investitor strain, globalizare, economie de piata , s-au dovedit a fi GOGOSI umflate pentru stabilitatea si prosperitatea celor care “s-au urcet in caruta”.
    Al doilea pas ar fi obligarea celor care s-au cocotat in caruta cu mijloace nepermise sa se dea jos de acolo.
    Al treilea pas ar fi sa recunoastem dreptul la munca, drept fara de care toate celelalte “drepturi ale omului” sunt tot GOGOSI.
    Dar acesti pasi sunt imposibili pentru ca se opune tocmai DIRECTIA CIRCULATIE pe care, cu sau fara intentie, a-ti omis-o.
    Solutia aplicabila , care nu este departe, va fi probabil, asa cum a fost intotdeauna in istorie, una dura, cu abuzuri si sacrificii umane.