În ciuda unor realităţi evidente, mulţi analişti politici ignoră faptul că preşedintele Iohannis se înconjoară din ce în ce mai mult cu oameni care provin din zona PDL, pe care, în viziunea sa, îi consideră ca fiind reprezentanţii PNL. Preşedintele ştie şi nu uită că a ajuns în PNL ca intrus şi nu pare prea încîntat!
Istoria prezenţei lui Klaus Iohannis în PNL este, îndeobşte, cunoscută. El a apărut în viaţa politică în 2009, cînd, după căderea primului guvern Boc, a fost propunerea PNL şi PSD pentru funcţia de prim-ministru, fiind refuzat de Traian Băsescu. Eşecul de atunci se pare că nu a fost uitat de Klaus Iohannis (v. declaraţia sa din 7 decembrie 2009:„parcursul meu ca posibil premier s-a încheiat”), astfel că nu intră în PNL decît patru ani mai tîrziu, în 2013, cînd, fiind invitat de Crin Antonescu, vine cu condiţia să devină prim-vicepreşedinte. Şi sub conducerea lui Antonescu este nevoit să suporte o nouă umilinţă, atunci cînd a fost propus ca vicepremier, fiind refuzat, de data aceasta, de Victor Ponta.
În iunie 2014, cînd Crin Antonescu anunţă demisia în bloc a conducerii PNL, Iohannis revine doar cîteva zile mai tîrziu şi îşi anunţă candidatura pentru funcţia de preşedinte al PNL, intrînd în competiţie chiar cu cel care l-a adus în partid! Sub conducerea sa se realizează fuziunea PNL cu PDL, partid care a fost adversarul PNL timp de 6 ani! Se întîmplase însă un eveniment neaşteptat: Băsescu, de la perdeluţă, se despărţise de PDL şi crease PMP, partidul Elenei Udrea, pe care-l va susţine făţiş pînă azi.
Care este tîlcul acestei scurte istorii politice? Klaus Iohannis n-a trecut nici azi peste umilinţa din 2009, cînd a fost adus pe post de marionetă pentru a-l înlocui pe Emil Boc. Pentru el, vinovaţi erau cei din PNL şi PSD care l-au şi abandonat după acel episod, numele lui nemaifiind pomenit decît cu totul accidental. Aşa se explică faptul că în 2014, cînd s-a produs fuziunea dintre PNL şi PDL, Iohannis a simţit că liberalii nu prea l-au înghiţit ca lider al lor, mulţi considerîndu-l şi azi pe Crin Antonescu ca fiind cel mai potrivit să deţină postul de preşedinte!
Cum PDL a rămas fără stăpîn după abandonarea lui de către Traian Băsescu, Klaus Iohannis a văzut în această situaţie oportunitatea de a le deveni „tătic”! Condamnaţi să fie aruncaţi la lada istoriei după prăbuşirea regimului Băsescu, pedeliştii au simţit, la rîndul lor, oportunitatea de a rămîne în prim-planul politicii prin punerea necondiţionată la dispoziţia lui Klaus Iohannis, care, din postura de preşedinte, practic, îi păstra la Putere, situaţie imposibil de imaginat după pierderea lamentabilă a tuturor alegerilor din 2012! Şi, uite-aşa, două nevoi şi-au dat mîna şi acum îşi arată muşchii!
Aşa se explică faptul că adevăraţii lideri ai PNL-ului de altădată (Crin Antonescu, Norica Nicolai, Renate Weber, Călin Popescu Tăriceanu etc.) nu mai fac parte acum din acest partid, fiind înlăturaţi pentru motive banale sau trecuţi pe linia moartă. Din jobenul lui Iohannis a fost scoasă Alina Gorghiu, această clonă a lui Emil Boc sau Elena Udrea, în ceea ce priveşte servilismul faţă de preşedinte! Oricare alt liberal ar fi înţeles că viaţa de partid trebuie să se desfăşoare independent de activitatea preşedintelui, că PNL trebuie să se impună prin noi lideri care să se concentreze pe continuarea ideologiei liberale, pe proiecte economice şi sociale menite să construiască un proiect de ţară cu care să cîştige alegerile de anul viitor.
Dar toate aceste lucruri ar fi îndepărtat PNL de preşedinte, căci, prin Constituţie, acesta nu mai trebuie să se implice în viaţa politică, teorie pe care liberalii au afişat-o public totdeauna. Or, Klaus Iohannis dorea un „partid al lui” care să-i ofere pe tavă „un guvern al lui”, iar PNL, cu toţi liderii lui consacraţi, nu putea fi aşa ceva! Drept urmare, analiştii cu care s-a înconjurat la Cotroceni i-au oferit varianta potrivită: PDL, partid care avea exerciţiul subordonării totale faţă de preşedinte şi, pe deasupra, interesat să revină la butoanele Puterii pe care le credea pierdute încă din 2012!
Aşa se explică de ce Iohannis le-a păstrat pe Laura Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu în fruntea Justiţiei, căci şi ele şi-au probat slugărnicia faţă de preşedinte, fiind, la rîndul lor interesate să rămînă pe funcţii, oferind, la schimb, satisfacerea oricăror cereri venite de la Cotroceni. La fel şi Florian Coldea, un apropiat al Codruţei Kovesi, care vrea să conducă în continuare SRI din punct de vedere operativ.
O dovadă în ceea ce priveşte adevărul despre această strategie a lui Iohannis o reprezintă numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu, om de încredere al lui Băsescu, în funcţia de şef al SIE. La fel şi păstrarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru desemnat al Noului PNL, om de bază al regimului Băsescu şi autor al Codurilor penal şi de Procedură penală, documente ce permit folosirea Justiţiei ca armă de temut pentru adversarii politici! Nu trebuie uitată nici Tatiana Bran, fosta purtătoare de cuvînt, care era soţia lui Mirel Bran, unul dintre agenţii de influenţă ai regimului Băsescu în presa franceză, ambii fiind clienţii ICR-ului lui Patapievici.
Dintre liberali, Iohannis se baza pînă de curînd doar pe Alina Gorghiu, însă, în cîteva rînduri, aceasta a demonstrat slăbiciune în faţa colegilor săi mai vocali şi cu mai mare experienţă, aşa încît, de curînd, fără să-şi dea seama, aceasta se află deja pe făraş, mai ales după episodul în care, sub rîsetele ei, Teodor Atanasiu îşi anunţa colegii dintr-o filială de provincie că niciodată Predoiu nu va fi numit premier liberal! De atunci, şi Alina Gorghiu a intrat în colimator, iar în spaţiul public au apărut informaţii despre implicarea sa la AVAS, despre procesul de la Hidroelectrica sau despre plagiat, subiecte pe care mai ales presa cotrocenistă, atentă în general să nu-l supere pe preşedinte, nu le-a evitat!
În acelaşi timp, cei din PDL par protejaţi de orice acţiune menită să-i discrediteze. Astfel, Vasile Blaga, implicat pînă în gît în Dosarul Microsoft, stă liniştit, cu toate că toţi cei arestaţi îi menţionează numele! De asemenea, sînt arestaţi lideri ai PSD şi PNL care ar fi folosit bani negri în campaniile electorale din 2008, 2008 şi chiar 2014, în timp ce Vasile Blaga, care era şeful campaniilor PDL, stă liniştit, fără ca DNA să-l întrebe de sănătate, deşi sînt cîteva dosare uriaşe care arată că la PDL s-au folosit pentru campaniile electorale sute de milioane de euro proveniţi din acte de corupţie! Şi, cum ginerele lui este arestat de DNA, putem vorbi de un motiv în plus ca Vasile Blaga să fie păstrat sub control ca lider al PDL. Iar dacă Alina Gorghiu îşi va da demisia în cazul în care va fi pusă sub urmărire penală, aşa cum a anunţat recent la Antena 3, lucru deja sugerat pe diverse canale, PNL va fi condus direct de către Vasile Blaga, consfinţind ceea ce deja se spune prin presă, adică faptul că adevăratul nume al PNL este PDL!
În aceste condiţii, nu e greu de înţeles de ce preşedintele Iohannis nu pare deloc preocupat de problemele de pe agenda populaţiei: sărăcia, sănătatea, învăţămîntul, ci de acţiuni care vizează sporirea Puterii sale în viaţa politică. De exemplu, el nu a reacţionat la Cazul Rarinca, un caz ce i-ar fi sporit popularitatea, lăsînd Inspecţia judiciară din cadrul CSM să dea acel comunicat care să le apere pe Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu. În schimb pare preocupat de promovarea Legii Big Brother, mult dorită de către serviciile secrete şi, cu voia dvs., de procurorii DNA.
Acest tablou, rezultat din analiza lucrurilor evidente din ultima vreme, ne arată cît se poate de clar cîteva lucruri ce ar trebui să-i îngrijoreze pe cei care au crezut că regimul Băsescu s-a încheiat cu adevărat. Între ele, această variantă care se poate rezuma simplu:readucerea în prim-planul politic al PDL prin promovarea liderilor săi la conducerea reală a PNL! Cu ei vrea Klaus Iohannis să cîştige alegerile de anul viitor şi, dacă nu va putea în această toamnă, să-şi vadă la anul în sfîrşit visul împlinit, acela de a avea„guvernul său”, un guvern care se va baza în principal pe experienţa foştilor miniştri ai lui Băsescu, pe care Klaus Iohannis nu are nici un motiv să-i considere ticăloşi, aşa cum îi consideră majoritatea populaţiei!
Autor: Ioan Spânu
Sursa: Cotidianul
Adauga comentariu