Politică

Sediile din România ale austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer, verificate de echipe ale Ministerului Mediului

holtzindustrie-sebes-300x200Echipe ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/ derulează o acțiune de control la compania Holzindustrie Schweighofer, mai precis la sediile din România, respectiv în Sebeș și Rădăuți, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse ministeriale.

“Putem să confirmăm că în această dimineață echipele noastre de control se află în inspecție la sediile din România ale companiei Holzindustrie Schweighofer. Inițativa a apărut pe fondul relatărilor apărute în ultima perioadă în presa de la noi, dar și în cea internațională. Rezultatele controlului vor fi comunicate în perioada următoare’, au precizat sursele.

Acțiunile de control vizează confirmarea sau infirmarea suspiciunilor legate de acceptarea lemnului din tăierile ilegale și modul prin care grupul austriac ar accepta în cunoștință de cauză și ar recompensa printr-un sistem de bonificație lemnul tăiat ilegal din pădurile din România.

La finele lunii aprilie 2015, organizația de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicității filmări care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România, cel mai mare procesator de rășinoase din țară, acceptă cu bună știință și recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație, însă compania susține că în procesul de achiziționare a buștenilor respectă legile și reglementările în vigoare și anunță că va demara o anchetă internă și va lua decizii în consecință.

EIA a prezent, într-o conferință de presă, înregistrări video realizate cu camera ascunsă, în care investigatorii EIA au jucat rolul unor investitori străini care au câștigat drepturile de punere în valoare a unei cantități anume de lemn din pădurile unei asociații de proprietari din România.

În discuțiile pe care aceștia le-au purtat cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au menționat de mai multe ori intenția de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul ilegal va fi cumpărat. Oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul și au arătat bonusurile pe care le oferă pentru cantități suplimentare de lemn.

La rândul său, compania a susținut că respectă legislația în vigoare și promite că va demara o anchetă internă.

De asemenea, Holzindustrie Schweighofer subliniază că nu taie bușteni din păduri, nu transportă bușteni, dar cumpără bușteni livrați la poarta unităților sale de producție. Conform legislației în vigoare, orice livrare trebuie să provină din exploatări legale și fiecare furnizor se angajează în acest sens în fața companiei prin contract. În plus, proveniența legală trebuie dovedită cu documente relevante pentru fiecare livrare în parte. Aceste obligații sunt asumate de furnizori, aceștia fiind singurii responsabili pentru proveniența materiei prime și pentru serviciile furnizate către Holzindustrie Schweighofer.

Holzindustrie Schweighofer face parte din holdingul austriac privat Schweighofer Group. La nivelul anului 2014, compania avea 2.500 de angajați în unitățile de producție din România. Holzindustrie Schweighofer menționează că, în perioada 2002 — 2015, a investit în România 778 de milioane de euro, din care 166 de milioane de euro în ultimii doi ani.

Autor: Daniel Badea

Sursa: Agerpress