Analize și opinii

Daniel Dăianu despre interesele şi politicile promovate de Coaliţia pentru Dezvoltarea României: “sectoare importante sunt dominate de capital străin, care frecvent preferă furnizori externi.”

dd„Succesul unor firme în afaceri nu echivalează automat cu dezvoltarea ţării unde acestea operează.“

Economistul Daniel Dăianu pune pentru prima dată în discuţie ideile pe care le promovează Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), cel mai influent grup de lobby din economie din acest moment, susţinând că politicile şi modul concret în care operează investitorii străini lasă în urmă salariile şi dezvoltarea economiei locale.

Într-o opinie trimisă ZF, Daniel Dăianu spune: „Dar ce faci dacă transfer-pricing este intens şi dacă nivelul mediu al salariilor rămâne scăzut în timp, chiar raportat la media din Europa Centrală şi de Răsărit? Expatrierea profiturilor nu ar fi o problemă atât timp cât aportul capitalului străin ar asigura o dinamică superioară a economiei care s-ar vedea în salarii şi venituri locale“. România are cea mai scăzută pondere a veniturilor din salarii în PIB – 30%, faţă de 50% cât este media Uniunii Europene.

Unde “Coaliţia” cam tace!

Dăianu, un apropiat al premierului Ponta, pune în discuţie relaţia dintre firmele mari şi cele mici autohtone: sectoare importante sunt dominate de capital străin, care frecvent preferă furnizori externi.

El susţine că această coaliţie, formată anul trecut prin reunirea mai multor organizaţii de business, cele mai importante fiind Consiliul Investitorilor Străini şi Camera de Comerţ Americană, ar trebui să sprijine autorităţile publice în combaterea evaziunii fiscale prin recomandări complete, „nu platitudini şi exhortaţii“.

„Pentru unele firme ce practică transfer-pricing şi alte subterfugii de sustragere la plata impozitelor, acest demers este dificil, dar CDR, în ansamblu, merită să facă mai mult în acest scop“.

În final Daniel Dăianu aduce în discuţie faptul că „succesul unor firme în afaceri nu echivalează automat cu dezvoltarea ţării unde acestea ope­rează.“

Coaliţia pentru Dezvoltarea Româ­niei este condusă în acest moment de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România. În această coaliţie se regăsesc cele mai mari multinaţionale din România, prezenţa companiilor locale autohtone fiind mai discretă şi fără să aibă un cuvânt de spus la masă.

Coaliţia pentru Dezvoltarea Ro­mâniei este unul dintre partenerii de dialog cu guvernul Ponta, cel mai cunoscut demers comun fiind eli­minarea barierelor de pe bursă care să permită o intrare şi o ieşire mai rapide de pe piaţa de capital a investitorilor, în special a celor străini.

„Piaţa de capital autohtonă nu va ajuta finanţarea economiei locale dacă va fi, în esenţă, o arie de extindere a speculaţiilor pentru fonduri de risc şi fonduri de investiţii private“, spune Dăianu.

Autor: Cristian Hostiuc

Sursa: Ziarul Financiar

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Ce anomalie : In asa zisa “Coaliţie pentru Dezvoltarea Ro­mâniei” prezenţa companiilor locale autohtone este mai mult discretă şi fără să aibă un cuvânt de spus la masă : cu alte cuvinte , sclavii nu stau cu stapanii la masa sau cum se spunea acum 200 de ani in America , stapanii nu impart profitul cu negrii .