Compania americană Chevron, care vrea să exploatezele gaze de șist în România, a primit astăzi o lovitură grea din partea unui senator.
Sebastian Grapă, PNL, a depus ieri la Secretariatul Senatului proiectul de lege privind protejarea rezervei strategice de gaze naturale a României și interizicerea exploarării resurselor naturale de hidrocarburi prin metode neconvenționale care periclitează siguranța mediului.
Legea acestua prevede următoarele:
1. Gazele naturale existente şi extrase din subsolul României reprezintă rezervă şi resursă strategică a statului, motiv pentru care se interzice exportul acestora sub orice formă. Gazele naturale provenite din resursele şi din exploatări aparţinând teritorial României sunt destinate consumului intern casnic şi industrial.
2. Se interzice orice formă de exploatare a hidrocarburilor din resurse neconvenţionale prin metode tehnologice de risc, de tipul fracturării hidrulice, care presupune introducerea în subsolul României a subsantelor chimice şi radioactive, sub formă de solvenţi de fracturare.
3. Se interzice efectuarea oricăror teste care pot provoca cutremure chiar şi de mici dimensiuni.
4. Se anulează toate Acordurile petroliere care prevăd explorări pentru identificarea resurselor petroliere neconventinale pe teritoriul României.
5. Se anulează toate Acordurile petroliere care prevăd exploatări experimentale că parte componentă a explorărilor pentru identificarea resurselor petroliere neconventinale pe teritoriul României.
6. Se anulează toate Acordurile petroliere care prevăd redevenţe sub 50% pentru cantităţile de hidrocarburi exploatate pe teritoriul României.
7. Se anulează toate Acordurile petroliere care prevăd direct sau indirect posibilitatea exportului de hidrocarburi obţinute din exploatarea resurselor de pe teritoriul României.
Motivele care l-au determinat pe senator să ia aceste decizii sunt următoarele:
-necesarul de consum al României privind hidrocarburile şi, în special gazele naturale, este asigurat din resursele interne doar în proporţie de max. 70%;
– rezervă strategică certă, de zăcăminte de petrol şi gaze naturale, identificată pe teritoriul României, poate asigura, parţial, necesarul de consum intern, pentru o perioada de max. 10 ani, iar la gaze naturale această reprezintă max. 100 de miliarde m.c.;
– echivalentul cantităţilor de resurse petroliere exportate (inclusiv cele de gaze naturale) diminuează disponibilul pentru consumul intern. Această situaţie impune suplimentarea importurilor cu aceiaşi cantitate la preţuri de 3 până la 5 ori mai mari care sunt suportate de populaţia României;
– în contextul prevederilor Acordurilor petroliere semnate după anul 2010, s-au identificat prevederi care se abat de la principiile protejării interesului naţional, prevederi prin care se crează premizele diminuării drastice a principalelor venituri bugetare care provin din producţia şi din exportul de gaze naturale obţinute din resursele interne ale României.
– Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică în exploatarea resurselor petroliere numite gaz de şist sunt: scoaterea din circuit a peste 4 milioane de ha terenuri agricole, existând cert riscul de contaminare a terenurilor; utilizarea a 10 până la 29 milioane de litri de apă pentru fiecare foraj (6 puţuri/100 ha) în detrimentul agriculturii.
– Este posibil că subsolul României să devină depozit pentru milioane de m.c. de ape reziduale, contaminate cu substanţe toxice, cancerigene sau radioactive, sub pretextul folosirii tehnologiei de fracturare hidraulică. Conform raportului „Impact of shale gas and shale oil extraction ori the environment and on human health” al Parlamentului European, datorită secretelor comerciale compoziţia aditivilor folosiţi în timpul forărilor nu este făcută publică, dar cercetătorii au identificat peste 750 de asemenea substanţe.
– prevenire folosirii resurselor naturale, proprietate publică a României, pentru boomuri speculative pe pieţele de capital; prevenirea responsabilizării statului român pentru manipulări bursiere ale grupurilor de interese financiare transnaţionale care operează pe teritoriul României şi aplică metoda Ponzi.
Senatorul propune, prin lege, ca încălcarea prevederilor prezenţei legi se sancţionează conform prevederilor Codului penal la care se adaugă responsabilizarea materială a persoanelor juridice şi fizice semnatare, care vor răspunde, în solidar, pentru prejudiciile materiale aduse statului român. De asemenea, încălcarea prevederilor prezenţei legi prin exportul produselor petroliere rezultate în urmă exploatărilor resurselor interne ale României se sancţionează astfel: cantităţile exportate vor fi taxate la nivelul preţului cu amănuntul de pe piaţa internă, la care se aplică un coeficient de 1,5, cu executare silită imediată, la prima abatere; la a doua abatere se confisca întregul patrimoniu al persoanelor juridice şi se responsabilizează material, în solidar, persoanele fizice implicate, până la concurenţă sumei calculate ca sancţiune fiscală.
Proiectul de lege va fi discutat joi în comisiile de specialitate ale Senatului.
Autor: Alex Popescu
Sursa: Timpul
Dă-i romînului mintea cea de pe urmă, sau cum ar zice Voltaire englezu’: los cojones…
Îmi place! Respect românii din România!
Acuma cand nu mai este ce pazi, ingriji, apara hop-tzop ne-am trezit si noi. Pana s-a distrus tot, si s-a dat pe doi lei unde mama dracului erau toti cei care acum se dau cu fundul de sol ? Cand spuneam atunci ca se face o bataie de joc de munca generatiilor postbelice in care intram si eu, ma scoteau cu totii ceausist, nostalgic, antieuropean, etc. Eram chinchi, in trend cu lumea daca eram de acord sa se dea tot si sa importam si magiun de prune, noi nemaistiind sa facem nici lemne de foc.