Fiindcă nu credem că marile puteri ale UE şi în general ale lumii occidentale doresc desfiinţarea României, ne rămâne să înţelegem de ce ele au susţinut nedemocratic o tabără politică discreditată şi respinsă de un masiv vot popular. În acest moment însă nu avem date suficiente şi se fac sumedenie de speculaţii mai degrabă dăunătoare.
Ceea ce totuşi avem acum este, în ciuda unor vremuri aspre de criză, o supermajoritate a românilor extrem de angajată în planul ideilor despre funcţionarea democraţiei şi mai puţin în planul material al vieţii de zi cu zi. Şi românii au dreptate. Dacă buba politică plină de puroi nu se sparge, vom trăi în continuare în infecţie. Numai curăţirea bubei poate însănătoşi societatea şi traiul românilor. Cu o deosebire agravantă în ultimii ani, statul român a trăit o poveste de lăcomie, nepăsare, incompetenţă, nesiguranţă, înşelăciune şi corupţie. Ţara este ca un puţ fără fund umplut neîncetat de minciunile sistemului.
Citeam zilele acestea că în Grecia guvernul, pentru a dovedi că este sincer angajat în reforma cheltuielilor publice, a fost obligat să achiziţioneze medicamente pentru spitale prin licitaţie deschisă pe internet. A pus la dispoziţie aceeaşi sumă cu cea alocată şi cheltuită anterior, adică 10 milioane euro. Surpriză incredibilă! Aceleaşi medicamente, în aceleaşi cantităţi, au putut fi cumpărate cu doar şase sute de mii euro, adică 6% din banii alocaţi. Mai bine de 90% fusese jaf.
Cum ar arăta în România rezultatele aceloraşi procedee transparente, de liberă concurenţă în achiziţiile publice din domeniul medicamentelor dar şi al construcţiilor de drumuri, a lucrărilor de reparaţii şi modernizare din sistemul energetic,etc.! N-avem cum să nu credem că s-ar constata acelaşi jaf. Această realitate este cea mai dureroasă şi totodată devastatoare pentru viaţa românilor.
Guvernarea Băsescu a potenţat şi amplificat ruina unui sistem politic care s-a bazat pe clientelism deşănţat, nepotism toxic şi opulenţă neruşinată a “aleşilor” săi. Aşa s-a măcinat demnitatea unui popor.
Reforma justiţiei atât de insistent cerută şi răscerută de Bruxelles s-a facut, dar nu pentru a avea un stat de drept ci cu scopul (desigur nedeclarat) de a-l servi pe preşedinte. Iar episodul suspendării şi nedemiterii preşedintelui, în care au invins rezistenţa şi abilitatea politică, a dinamitat democraţia în numele unei false legalităţi.
În democraţie dezbaterea politică e arbitrată de opinia publică iar nu de reţelele de interese ale unor personaje care trag sforile în piesa de teatru de pe scena naţiunii.
Vorba marelui Mirabeau în Revoluţia franceză: “Există cineva care e mai detestabil decât călăul. E sluga călăului”.
Lupta politică continuă spre destinaţia alegerilor parlamentare. Lupta e mai importantă în planul voinţei politice a unei ideologii democratice împotriva unei ideologii autoritariste, a abuzului şi exceselor.
Într-o amplă analiză a înfruntării extrem de dure din actuala campanie prezidenţială din SUA se afirma :”Anunţul despre sfârşitul ideologiilor este o farsă. Poziţia ideologică continuă să fie primul criteriu de vot al cetăţenilor”. De ce ? Pentru că a învinge în alegeri este obligatoriu să faci plinul de voturi al celor ce cred în tine. Cum? Adunându-i în jurul unor idei şi împotriva unui adversar pe care îl resping.
sursa: jurnalul.ro
Adauga comentariu