Celebra publicaţie britanică The Economist trage un semnal de alarmă la adresa României şi Bulgariei. „Statutul de membru al Uniunii a adus beneficii României şi Bulgariei, dar răbdarea Eurocraţilor (statele dezvoltate – „aristocraţia” europeană) este pusă la grea încercare”, titrează The Economist, sugerând că România şi Bulgaria ar putea apuca pe drumul excluderii din UE (deşi aşa ceva nu este nici măcar prevăzut acum în Tratatul de Aderare): „La sfârşitul anilor 90, unii oficiali români exprimau temerea că ţara lor ar putea fi lăsată în zona geopolitică „gri” dintre Rusia şi Vest. Integrarea în NATO şi UE au stăvilit acele înrgijorări. Dar ele renasc. Văzute de la Bucureşti sau Sofia, lucrurile încă par pozitive: o căutătură la sărăcăcioasa Republică Moldova e suficientă ca să îţi aminteşti despre cum merg lucrurile în afara Uniunii. Dar, după cum o arată disputa privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, jumătatea bogată a Europei vede lucrurile din ce în ce mai diferit”.
The Economist notează că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este încă în vigoare în cazul României şi Bulgariei, la mai bine de cinci ani de la aderare, progresele în privinţa reformelor judiciare şi în combaterea corupţiei fiind lente. „Nu ne aşteptam la asemenea întârzieri”, a declarat un oficial de la Bruxelles.
Iar asta se întâmplă în pofida simpatiei neobişnuite de care se bucură instituţiile europene şi birocraţii Uniunii în cele două ţări.
The Economist mai remarcă „hei-rupism-ul” cu care România şi Bulgaria au aderat la noul mecanism de stabilitate financiară instituit de Uniunea Europeană, cu un control mai strâns (centralizat la Bruxelles) al deficitelor bugetare naţionale. Asta, în condiţii în care state mult mai dezvoltate au emis rezerve întemeiate, iar Marea Britanie nu a semnat pactul. Faptul este văzut ca un alt semn al lipsei de sincronizare dintre Bucureşti şi Sofia, pe de o parte şi Bruxelles, pe de altă parte. „Unul dintre aspectele pentru care diferendul Schengen apare atât de uimitor este că România şi Bulgaria abia învaţă să respecte regulile, în timp ce Vest-ul începe să le repudieze”, conchide The Economist.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Bogdan Cristel / REUTERS
The Economist, este un jurnal al „stângii liberale” din ţara celui mai mare (FOST) imperiu colonial. Au furat deci pe unde au putut pentru sute de ani, iar acum s-au pus în „remorca” SUA, cu scopul de a dezmembra UE. Londra nu este azi altceva, decât „primul loc de speculă financiară al Lumii Globalizate”. Sunt pe cale să-şi piardă şi puţina Identitate Naţională pe care o mai aveau, deoarece de Putere Economică nici nu mai poate fi vorba ! … daţi-mi un exemplu de „poduct made în GB”… poate terorismul islamic !? „Eliminarea” unui stat membru, nici nu este contemplată în Tratate !!! Italia are o Datorie de 2.000 de miliarde de Euro, pe când România nu a reuşit decât „performanţa” de a avea 100 … daţi României 550 de miliarde de Euro, ca să ajungă „alla pari” cu Italia şi să vedem cine e „messo peggio” !!!… „perfidul Albion!”…
Este imposibil să fie dată afară România din UE. Pentru că în cazul ăsta şi năpârcile vestice care sug tot sângele din bogăţiile de bază ale României, vor trebuie să-şi strângă catrafusele şi să plece. Inclusiv anglo-indianul de la Sidex. Pentru că fiind afară din UE, se pot pune vize de intrare în ţară, printr-o campanie bine dusă toţi muncitorii de la Sidex pot pleca şi indianul va inchide prăvălia o va abandona, că nu va putea aduce muncitori din afară. Mă rog pentru asta ar mai trebui şi guvernanţi adevăraţi, nu troglodiţii care se află acum la putere. Şi mai trebuie să fie şi un popor, ceea ce la noi nu este cazul, care să aleagă oameni de valoare.