De fiecare data cand un formator de opinie are curajul sa critice populatia pentru lipsa de reactie fata de politica actualei guvernari, inevitabil el devine tinta atacurilor din partea asa-zisei populatii sau a unor persoane care sustin ca ar vorbi in numele acesteia. Acuzatiile sunt aduse sub forma de lozinci, acestea fiind invariabile: “sa nu generalizam!” si “mintiti cu nerusinare!”. In rest, argumentele lipsesc cu desavarsire. Din punct de vedere stiintific, populatia Romaniei prezinta un anumit interes din perspectiva decalarii uriase care exista intre convingeri si actiuni concrete. Intr-o tara civilizata, guvernul care ar fi ajuns la o cota de suport de 9% s-ar fi confruntat cu demonstratii populare de amploare. In Franta, Spania sau Portugalia, tentativele guvernului de a creste varsta de pensionare sau de a reduce cheltuielile sociale provocau o reactie foarte dura din partea populatiei. Se ajunge la situatii in care in strada ieseau literalmente milioane de oameni, iar demonstratiile se desfasurau in toate orasele mari. Evident, se poate discuta daca astfel de actiuni au fost utile sau nu, daca pozitia protestatarilor a fost productiva sau contraproductiva, dar un lucru este cert: prin astfel de actiuni, acea parte din populatie care se simtea nedreptatita de actiunile guvernului a dat de inteles ca trebuie sa existe un dialog social si sunt necesare anumite concesii din partea guvernului.
In cazul Romaniei situatia arata bizar. Toate sondajele de opinie plaseaza increderea in guvernul Boc sub cota critica de 15%, iar estimarile cele mai credibile o plaseaza la 9%. Daca la mitingul pentru sustinerea motiunii de cenzura au venit mai putin de zece mii de oameni, inseamna ca exista o anemie sociala extraordinar de periculoasa. In mod normal, situatia in care convingerile populatiei nu sunt sustinute in vreun fel de actiuni concrete se intalneste numai in tarile totalitare in care orice forma de dizidenta prezinta un risc real pentru libertatea sau viata celor implicati. Din aceasta observatie pot fi trase trei concluzii: fie Romania a ajuns un stat totalitar in care dizidenta este o actiune deosebit de riscanta, fie specificul mintalului colectiv permite intimidarea populatiei fara actiuni violente directe, fie populatia este incapabila sa intreprinda actiuni concrete pentru apararea intereselor proprii. Din punctul nostru de vedere, Romania nu poate fi considerata un stat totalitar de model ceausist, deci raman doar doua explicatii pe care le consideram valabile intr-o masura egala.
Daca ar fi sa analizam prioritatile populatiei conform gradului de participare la diverse manifestari, rezultatele obtinute nu ar fi fost deloc magulitoare. La mitingul pentru sustinerea motiunii au participat cel mult zece mii de protestatari, ceea ce este mai putin decat numarul participantilor la concertul de comemorare a lui Michael Jackson si mai putin decat numarul participantilor la vreun gratar colectiv cu mici si bere organizat de Marian Vanghelie. Aceasta este situatia reala. Romanul de rand poate renunta foarte facil la statul pe canapea cu o halba de bere in conditiile in care i se ofera o posibilitate de a consuma mici si bere in aer liber. Acum se vede ca strategia regimului portocaliu de a transforma viata politica intr-un nesfarsit circ mediatic a generat efecte pe termen lung. Se poate spune ca am asistat la o operatiune masiva de spalare de creier, operatiune executata cu maxima eficienta si eleganta. Romanul de rand nu mai este capabil sa perceapa politica ca pe un lucru serios, cel putin din punct de vedere emotional. Teoretic, fiecare intelege importanta politicii, dar din punct de vedere al experientelor cotidiene, politica este doar un alt show la televizor. Din nefericire, majoritatea oamenilor actioneaza in functie de experiente cotidiene si nu in functie de concepte teoretice.
Se pare ca va trebui sa ajungem in situatia in care fiecare cetatean al acestei tari va intelege din experienta cotidiana faptul ca politica il priveste si numai atunci va exista posibilitatea ca populatia sa se implice in procesul politic. Pana atunci, cetateanul de rand va fi preocupat de consumul de mici si bere in aer liber. Ii uram pofta buna.
sursa: cronicaromana.ro
pana cand ideea#mai rau sa nu fie#va deveni palpabila si#va fi mult mai rau#vom functiona pe#las` ca merge si asa#.atunci s-ar putea sa fie prea tarziu.in fond ne meritam ceea ce traim.tot ce nu ne ucide ne face mai cretini.
Tot ceea ce admiram, ravnim, invidiem la unii sau la altii (nemti, japonezi, chinezi, elvetieni, etc) sunt lucruri care nu au aparut peste noapte. Inseamna cultura si educatie traduse intr- o strategie de generatii, o gandire unitara ce pune mai presus interesul national celui personal (de altfel normal dar lipseste cu desavarsire la noi romanii).
Ne dorim formele, valorile celor dezvoltati, celor cu societati “mai moderne” dar nu avem fondul necesar pentru a le implementa si la noi. Nu spune nimeni ca ar trebui sa asteptam sute de ani pentru a ajunge la nivelul lor, dar nici daca luam de ici de colo una ala si facem o struto-camila nu avem sub nici o forma sansa de a-i “ajunge si intrece” (Oitsuke, oikoze – principiul reconstructiei Japoniei).
Ne plangem de lideri, ne deranjeaza vecinii, ne consideram inferiori altora… si asta o facem de prea multe generatii! Ce poate iesi din aceasta atitudine? Spiritul Samurailor? Exactitatea Elvetiana? Determinarea si corectitudinea germana? Se pare ca nu! Realitatea de afara e rece si cruda. Culegem EXACT ce am semanat!
Conducătorii actuali pot mulţumi regimului comunist pentru mentalitatea românilor. Comuniştii în anii ’50, s-au comportat cu populaţia civilă mult mai rău decât Gestapo-ul din Germania nazistă. Au reuşit să instaleze frica în oameni. Numai că românii sunt nepăsători, pentru că omul din popor a descoperit diferenţa dintre comunism şi capitalism. Comuniştii te prindeau şi te ****, capitaliştii te conving să vii cu vaselina de acasă. Adică tot vei fi ****. Aşa că românilor puţin le pasă de ceilalţi din jur. Important este doar el şi numai el. Şi atât timp cât televiziunile sunt ale lor, în spaţiul liber nu ai voie să faci vreun miting decât cu aprobare, şi în parc îţi trebuie autorizaţie, unde poate auzi românul de rând glasul vreunui nou lider?! Şi care om cu scaun la cap, ar pierde vremea la un miting care nu aduce nimic pentru omul de rând, doar tot pentru şefi. Aşa că românii vin cu zecile de mii la un concert, sau la o festivitate cu mici, pentru că acolo simte că e ceva pentru el, dar la adunări sindicale sau politice nu vine, pentru că orice prost realizează că este pierdere de vreme prezenţa lui acolo şi nu a văzut nici un rezulatat palpabil pentru el în 20 de ani, după urma unui miting. Doar pentru alţii. Tot încearcă cei de la antene să fie lideri de o nouă revoluţie. Bineînţeles că se pricep la poporul român, cum mă pricep eu la cultura elefanţilor. Din cauza antenelor a ieşit Băsescu preşedinte. Dacă nu făceau atâtea emisiuni despre el, lumea îl uita. Aşa dând în el mereu, din toate poziţiile, chiar când dădea o băşină preşedintele, antenele săreau în sus şi spuneau că s-a căcat pe el, majoritatea românilor au şi început, “săracul, dar ce au cu el maică”?! Şi uite aşa, ca să îi oblojească “rănile” preşedintelui, “create” de acei oameni răi de la televizor, au mers în corpore şi l-au votat. Aşa că îmi permit să “micţionez” vreo cinci cisterne pe analiştii şi talk-show-iştii de la antene. Şi oameni mai spălaţi pe creier ca cei de la antene nu cred să mai fie în ţara asta. Ei nu ar recunoaşte în ruptul capului, dar sunt spălaţi de către capitalişti. Şi confundă ridicarea de osanale opoziţiei, cu vreo durere pentru popor, când de fapt ei sunt interesaţi de rating şi de publicitate. Şi ca să nu fiu catalogat drept portocaliu, menţionez că pot micţiona aceiaşi cantitate şi pe portocalii şi pe liderii lor şi pe cei ce se dau portocalii. Şi asta pentru că tot am fost împuşcat în decembrie 1989(de prost, cred) şi am suferit că să văd numai cretini cum vor să-mi facă bine cu forţa.
@Doru Dascalu
Pentru a nu pierde din puterea si importanta mesajului transmis este indicat sa nu folosesti cuvinte triviale. Hai sa incercam sa pastram o limita a decentei…
E foarte greu sa ma abtin a nu folosi cuvinte triviale, citind ceea ce domnul Doru Dascalu are de spus. ***text eliminat***
@Gheorghe Ion
Am fost nevoit sa elimin o parte din comentariu dvs. Nu este vorba de cenzura ci tocmai de ce s-a discutat in ultima vreme si anume abordarea unei atitudini constructive si pastrarea unei limite a bunului simt.
NOI redactia gandeste va rugam sa reveniti asupra mesajului pe care doriti sa-l transmiteti catre dl. Doru Dascalu.
nu mai dati vina pe comunism a apus de mult
sunt altii care manipuleaza aceasta lipsa de reactie – spunanad ca avem un tiran in fruntea tarii taie orice elan de razvratire, convingand oamenii ca nu se poate fara sa-i lasi macar sa incerce se ajunge exact la aceasta apatie interminabila