Cum funcţionează inflaţia? Când un Stat tipăreşte bani sau are un deficit extravagant pe care-l acoperă cu datorii imposibil de plătit există o regulă.
Banii ajung întâi la bănci care cumpără în general acţiuni, cererea e mare, preţurile cresc (vezi Dow Jones). Apoi valul de bani ajunge la fondurile de investiţii şi la marile corporaţii. Aceştia cumpără lucruri palpabile, mijloace de producţie, hrană, metale preţioase, acţiuni de la firme mai mici. Preţurile cresc iar. Apoi banii ajung la firmele care realmente produc. Care cumpără materii prime, cererea creşte şi cu ea preţurile. La sfârşit banii ajung la oameni, preţurile deja au crescut.
Când FED tipăreşte bani, cum o face acum, inflaţia creată e mondială. Preţurile cresc, şi cresc în primul rând la lucrurile de la baza piramidei lui Maslow, şi afectează pe cei mai expuşi. 44 milioane de oameni au căzut în sărăcie din cauza preţurile crescute la alimente.
Apoi urmează preţul combustibilului. Oamenii îşi pierd mobilitatea. Afacerile merg mai greu. Preţul îi face pe toţi mai săraci. Majoritatea revoltelor din ultima vreme au legătură cu preţul alimentelor şi combustibilului, lumea arabă este foarte vulnerabilă dar e posibilă o revoltă oriunde.
Asta pentru că nimeni nu a ieşit din criză. Faptul că nişte conţopişti de la FMI sau Banca Mondială au nişte cifre mai mari într-un tabel e o iluzie. Nu despre asta e vorba. E vorba despre încredere. Despre locuri de muncă.
În 1980 datoriile statelor bogate erau total acoperite de aurul mondial. Azi acoperirea este de 20 de procente. S-au tipărit bani în neştire şi s-au făcut datorii imposibil de plătit. Nu există niciun viitor luminos. Oamenii politici ai lumii trebuie să accepte situaţia şi să găsească o soluţie.
Iar soluţii sunt două, să dea faliment statele sau să avem hiperinflaţie. Pare că mergem pe calea hiperinflaţiei.
Există tot felul de analişti care nu văd pădurea din cauza copacilor. Fac analize tehnice, se uită la grafice. Realitatea e mult mai simplă. Statele sunt falimentare, nu-şi pot plăti obligaţiile şi o să tipărească bani. Preţurile o să crească în mod catastrofic. Oamenii se vor revolta. Lumea arabă e doar începutul. Adevărata criză nici nu a început. Dar ce frumos ne iluzionăm cu tot felul de parascovenii politice.
La nivel local sau global situaţia e fără ieşire. Doar la nivel individual sau de grup.
sursa: romaniadeieri.blogspot.com
Adauga comentariu