Analize și opinii

Adrian Onciu: CALCULE PE PROCENTE

Intrarea Elenei Lasconi în competiția prezidențială a schimbat radical dinamica, inclusiv în cadrul alianței guvernamentale PSD-PNL.
Faptul că Lasconi l-a abordat pe Ciucă și l-a ”rugat” să o sprijine denotă ceva mai mult decât aroganță de tip protevist. Există temeri în PNL (și nu doar acolo) că actualul lider al USR ar avea șanse bune de a intra în turul doi al prezidențialelor.
Ce se știe cu claritate din sondajele de opinie este că Ciucă NU are nicio șansă. De aici pleacă negocierile PNL-USR, în condițiile în care liberalii au primit ordin să împiedice prin orice mijloace accederea lui Ciolacu la Cotroceni. ”Orice mijloace” ar putea înseamna inclusiv sprijinul oferit Elenei Lasconi într-un potențial tur doi.
Dacă PNL și USR vor bate palma, alianța PSD-PNL va muri cu mult înainte ca alegătorii să revină din concediu. Iar asta îi va forța pe oamenii lui Ciolacu să admită o colaborare cu AUR în perspectiva noului guvern de după alegerile parlamentare.
Dacă George Simion nu va accede în turul doi, cel mai probabil va trebui să-i dea voturile lui Ciolacu pentru a putea coabita la Palatul Victoria.
Cel mai recent sondaj de opinie arată că o coaliție PSD-AUR ar avea în prezent 44,1% (adică 29,4% PSD plus 14,7% AUR), în timp ce posibila alianță PNL-USR ar obține doar 31,1% (adică 18,9 PNL plus 12,2 USR). Însă liberalii și useriștii mizează probabil pe faptul că Lasconi ar atrage și numeroase voturi din partea unor indeciși/neafiliați.
Dacă trendul se păstrează până la alegeri, coaliția PSD-AUR de 44% ar avea nevoie fie de voturile UDMR, fie de SOS sau grupul minorităților pentru a obține majoritatea simplă în parlament. Și implicit nominalizarea noului premier. Nici UDMR, nici SOS nu par a fi dispuși să voteze un guvern PSD-AUR, din motive știute.
Bătălia pentru Cotroceni va fi crâncenă. Singura șansă de supraviețuire a Alianței PSD-PNL rămâne retragerea lui Ciolacu din cursa prezidențială și susținerea lui Ciucă de către PSD. Însă nici măcar această variantă nu ar garanta accederea generalului de paie în turul doi.