Analize și opinii

Adrian Onciu: “Șeful cămătarilor cu diplomă din România, Mugur Isărescu, se ferește ca dracul de tămâie să intre în conflict cu politicienii sau cu simplii cetățeni.”

Șeful cămătarilor cu diplomă din România, Mugur Isărescu, se ferește ca dracul de tămâie să intre în conflict cu politicienii sau cu simplii cetățeni. Așa că atunci când mesajele sunt cu impact negativ, îl scoate la înaintare pe economistul șef al BNR, Valentin Lazea.
Într-un recent interviu, Lazea ne atrage atenția că urmează un soi de apocalipsă economică. O criză mult mai adâncă decât cea din 2008. Iar soluțiile de supraviețuire ar fi două, mari și late, potrivit oficialilor BNR: 1) strângeți cureaua la maxim, faceți economie din orice și 2) nu vă mai atingeți de credite.
Ambele se referă teoretic atât la simplii cetățeni, cât și la autoritățile statului. Dacă în cazul populației cele două ”soluții” ar putea fi implimentate cu sacrificiile de rigoare, în cazul aparatului bugetar ele sunt de-a dreptul imposibile. Iluzorii. Concedierea unui număr substanțial de bugetari, reducerea drastică a salariilor și plafonarea pensiilor s-ar traduce prin ample mișcări de stradă, cu riscul căderii guvernului. Cât despre credite, statul român se află în imposibilitatea de a supraviețui în lipsa acestora. Este dependent în mare măsură de banii injectați zilnic de sistemul financiar-bancar, cu dobânzile nesimțite aferente.
”Traiul pe datorie al românilor, dar și apetitul pentru credite nu sunt deloc o soluție”, spune economistul șef Lazea, din fotoliul său foarte comod, de unde nu simte deloc grija zilei de mâine. Problema e că însuși Lazea, împreună cu șeful său, Isărescu, i-au îndemnat pe români să trăiască pe datorie, mult peste posibilități. Vă amintiți anii de ”credit cu buletinul”, avalanșa de super-oferte ale bancherilor aflați sub umbrela BNR, înainte ca francul elvețian, inflația și dobânzile ridicate până la cer să-i aducă pe mulți cu picioarele pe pământ.
Isărescu și Lazea, ca parte a elitei financiar-bancare din gruparea Davos, știu foarte bine că înainte de Marele Reset vom avea o profundă criză economică. O criză indusă în mod voit și accelerat de escaladarea războiului din Ucraina și așa-zisele sancțiuni anti-rusești, de lupta aberantă cu încălzirea globală și de procesul de dedolarizare parțială a economiei globale, odată cu ascensiunea BRICS. Ceea ce mai frânează, deocamdată, preconizata cădere liberă, sunt scrutinurile electorale din Europa și Statele Unite. Anul 2025 va fi anul mega-crizei.
Sigur că Lazea și Isărescu sunt la adăpost, ca și ceilalți membri ai elitei. Ei pot doar să tragă un semnal de alarmă, în perspectiva protestelor de stradă, atunci când cetățenilor le va ajunge cuțitul la os.
Nimeni nu are soluții miraculoase. Politicieni ca Ursula von der Leyen ne-au sfătuit deja să facem dușuri scurte și reci, să reglăm termostatele la 16 grade pe timpul iernii și să mâncăm doar două mese pe zi, în loc de trei. Economistul Lazea plusează: refolosiți lucrurile, reparați-le, mergeți pe jos, cu bicicleta și cu trenul, în loc de mașină sau avion, recuperați sticlele și schimbați-le pe bonuri de alimente, renunțați la restaurante, la vacanțe și la alte cheltuieli extravagante.
Cu un cinism demn de politicienii versați ai micului ecran, după zeci de ani de profituri fabuloase ale bancherilor, Lazea ne îndeamnă acum să stăm cuminți, întrucât ”creditele” sunt anormale: ”Generațiile tinere își închipuie că a existat credit dintotdeauna. Creditul, traiul pe datorie era o chestie foarte riscantă până la 1914 și foarte izolată. Da, traiul pe datorie era o excepție. Chiar era o rușine ca muncitor american să iei credit”.
Din păcate, economistul șef al BNR nu suflă o vorbă despre apetitul pentru bani împumutați al guvernului Ciolacu (și al guvernelor de dinainte). Lazea și Isărescu au o problemă majoră doar cu populimea. Statul poate să se îmbuibe cu credite până pocnește. Omul de rând, nu! Mai ales în viitorul apropiat, când urmează o adevărată revoluție financiară și tehnologică, însă nu înainte ca sistemul vechi să se prăbușească.
Scapă cine poate – iată mesajul sfidător al potlogarilor de la BNR.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu