Analize și opinii

Dan Diaconu: Cum reușește SUA să-și deseneze o nouă carieră remarcabilă?

Indicele semiconductorilor($SOX) a depășit vârful din anul 2000. O similaritate stranie cu criza dotcom. Care similaritate nu este singura. Avântul companiilor tehnologice, iluzia AI-ului ”salvator și reconfigurator” al întregii lumi generează o realitate similară până la confuzie cu ceea ce se întâmpla în vârful DotCom.

În câteva luni s-au creat din nimic peste 11 trilioane de capitalizare, ceea ce este exact comparabil cu bula dotcom din 1995-2000. Doar că în acea criză acumularea a durat 5 ani și jumătate, în timp ce acum  doar patru luni. Dacă introducem inflația în joc și refacem calculele constatăm că bula dot-com a creat aproximativ 19 trilioane de $ capitalizare(la prețurile actuale). Înțelegeți magnitudinea: atunci au fost create 19 trilioane $(în bani actuali) în cinci ani și jumătate în timp ce acum în doar patru luni avem 11 trilioane $ bani din nimic! Făt Frumos era mic copil!

Doar că nu avem de-a face doar cu similarități ale unei singure crize, ci cu multiple elemente care ne amintesc de diverse crize epice al turbulentului secol XX. Există însă și premiere nefaste, precum cea din graficul alăturat. Niciodată în istorie raliul pieței de capital nu a fosr condus de un număr atât de mic de companii. Și aici e vorba de un raliu care pare a nu se mai opri, indiferent de fundamentele care sunt atât de fragile încât îngrijorează orice om sănătos la cap. Însă, după cum bine știm, într-un mediu dominat de irațional fundamentele nu valorează nici cât o ceapă degerată.

Sistemul bancar american e gata să înregistreze o nouă prăbușire fără precedent, în condițiile în care conturile asigurătorului depozitelor(FDIC) sunt practic goale. Iar șeful FED vorbește cât se poate de clar și pe unde apucă de faptul că datoria SUA este absolut nesustenabilă, iar politica fiscală un dezastru.

Mulți pot fi șocați de poziția lui Powell. Asta pentru că nu înțeleg realitățile, nu se uită pe raportări și trăiesc cu iluzia că până la urmă totul merge înainte și merge bine. Ceea ce e fals. Hai, totuși, să ne uităm împreună la câteva chestii de-a dreptul șocante.

Deficitul bugetar al SUA se umflă precum Făt-Frumos. Conform datelor oficiale deficitul bugetar al lunii februarie va fi de peste 305 mld. $, al doilea cel mai mare din istorie după nebunia din februarie 2021. Un calcul sumar ne arată că deficitul anual va depăși 2 trilioane $. Asta însă nu e totul. Revenind la problemele de pe piața bancară, unde un nou contingent de bănci regionale stă să cadă, am putea estima că un accident(care oricum e inevitabil) ar trebui să bage adânc mâinile în buzunarele Bugetului, solicitând alte 1.5-2 trilioane $ pentru salvare. Ceea ce spun aici se referă la o criză normală, nu una catastrofală precum cea care se pregătește.

Fac o paranteză deoarece sunt tot mai mulți cei care mă trag de mânecă întrebându-mă de unde știu eu de vreo criză. Ce, am vreun glob de cristal? Desigur, nu am niciun glob, îmi bazez opiniile pe date. În imaginea alăturată aveți o monitorizare a așa-numitului Dark Index, cel care măsoară tranzacțiile efectuate prin dark pool-urile băncilor de investiții(am mai descris aceste piețe oculte, un exemplu aici). Indexul ne arată o prăbușire a tranzacțiilor prin aceste piețe obscure, dar cu o menținere a lichidității generale a piețelor. Tradus, avem o mutare a rechinilor financiari din zona dark pool în zona piețelor reglementate unde descarcă rahatul către fraieri. Practic, cei care știu cu ce se mănâncă piețele financiare fug pe cash, Știți doar că șobolanii sunt primii care părăsesc corabia în flăcări.

Revenim acum la subiectul pricipal. Trezoreria caută să liniștească piețele afirmând că în a doua jumătate a anului va emite titluri cu maturitatea cuprinsă între trei și zece ani. Chestiunea e de-a dreptul hazlie deoarece toată lumea se întreabă cine va cumpăra așa ceva? Știți cum se vând titlurile de trezorerie americane? Prin operațiuni reverse repo. Doar că din mai anul trecut și până acum resursele pentru reverse repo au scăzut de la 2.3 trilioane la 0.44 trilioane. Pff, ce ne spune asta? Păi e limpede: mai mult ca oricând SUA are nevoie de o Samatha financiară care să ne arate noi vrăji desfășurate live. Acum, în rolul frumoasei Elisabeth Montgomery o avem pe baba spațială Janet Yellen, iar imaginea cred că e destul de sugestivă pentru a nu mai comenta.

Dar, ca să fiu răutăcios vă voi mai spune ceva: știți cum e chestia asta cu „vom face după jumătatea anului”? Exact ca determinarea lui moș Biden de a pune la loc rezervele strategice de petrol pe care le-a păpat ca efect al războiului din Ucraina. Mai țineți minte când vă spuneam că-i va fi imposibil să completeze golurile de-acolo? Asta în condițiile în care atât anul trecut cât și acum doi ani susținea că le reface. Ei bine, dați un ochi pe graficul evoluției rezervelor ca să constatați că e exact ca în bancul cu Radio Erevan: „nu era o Volgă ci o bicicletă și nu a fost dată, ci luată”.

Știu, veți spune din nou că sunt sluga lui Putin, dar absolut toate cifrele pe care vi le arăt sunt luate din surse oficiale de-ale licuriciului. Aveți link-uri, grafice, tot ce vreți pentru a mă putea verifica. Dar cel mai bine mă veți verifica în mijlocul dezastrului când vă voi exaspera din nou când îmi voi  începe articolele cu „Așa cum v-am mai spus …”. Până atunci stați liniștiți: totul e sub control în cea mai frumoasă dintre lumi. Și, ca să fiu răutăcios până la final, voi încheia spunându-vă că e mai mult decât clar ca SUA va eșua în tentativa sa de a rămâne liderul de facto al planetei, dar se află la începutul unei cariere deosebit de interesante: aceea de comediant șef al lumii. A început-o în Ucraina și ceva îmi spune că o va continua pe tărâmurile sale.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu