Analize și opinii

Adrian Onciu: TARDIVĂ, DAR BINEVENITĂ

Decizia Curții de Arbitraj pentru Sport (TAS) îi oferă Simonei Halep șansa de a reveni în topul clasamentului WTA al jucătoarelor de tenis și îi păstrează buna reputație.
O eventuală achitare după un verdict abuziv de 4 ani de suspendare ar fi aruncat în aer credibilitatea oricum șubredă a primei ”instanțe”, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA). O agenție de tip ONG care a jucat rolul procurorului în dosarul Halep și a înaintat cazul spre judecată unui soi de SRL britanic – firma Sport Resolutions.
La apel a contat decisiv faptul că Patrick Mouratoglou și-a pus cenușă în cap, iar TAS a desființat interpretarea greșită a pașaportului biologic al Simonei de către niște specialiști tocmiți (și, în consecință, plătiți) taman de ITIA.
Diferența foarte mare dintre primul verdict și cel definitiv, pronunțat de TAS, a pus ITIA într-o postură extrem de delicată. Practic, ITIA este un ONG finanțat de șapte ”părți interesate”: Federația Internațională de Tenis, ATP, WTA, Australian Open, French Open, Wimbledon și US Open. Iar acum ar trebui să ofere opiniei publice o explicație credibilă pentru modul jenant și abuziv în care a tratat dosarul Halep. Iată o primă reacție a directorului executiv al ITIA, Karen Moorhouse: ”Un element esențial al procesului anti-doping este capacitatea unui jucător de a face apel, iar ITIA respectă atât dreptul lor de a face acest lucru, cât și rezultatul. ITIA așteaptă decizia complet motivată și o va revizui amănunțit în timp util”.
Până la ”revizuirea în timp util” a deciziei TAS, Ion Țiriac i-a sugerat Simonei să dea în judecată ITIA și să ceară despăgubiri, în paralel cu procesul deschis împotriva firmei de suplimente alimentare care se presupune că a contaminat pastilele luate de Halep la sugestia lui Mouratoglou.
E greu de crezut că în urma procesului cu firma canadiană Halep va obține cele 10 milioane de dolari solicitate sau măcar o sumă simbolică. Pentru că e dificil (spre imposibil) ca cineva să stabilească acum dacă suplimentele respective au conținut substanța intezisă Roxadustat încă de pe linia de fabricație sau cineva ”a pus-o cu mâna” ulterior.
Presupunerea multora este că cineva din anturajul lui Mouratoglou a compromis imaginea Simonei, fie la cererea soției antrenorului american de origine greacă, fie la intervenția Serenei Williams. Ambele ar fi avut suficiente motive să distrugă relația profesională (și în special pe cea presupus intimă) dintre Mouratoglou și Halep.
Unii vor susține în continuare că decizia TAS este nedreaptă în raport cu comportamentul Simonei din timpul pandemiei. Nu știu. Poate că a plătit deja prețul corect și a tras concluziile de rigoare. Poate că ar trebui să judecăm separat lucrurile. În fond, Halep-câștigătoarea-de-Grand-Slam-uri a reprezentat cu succes imaginea României și o va face în continuare. Nu toți sportivii, nu toate vedetele din orice domeniu au tăria de caracter a lui Novak Djokovic. Tocmai asta îl face unic.
Orice mare nedreptate trebuie tratată ca atare, nu băgată sub preș sau ignorată din pricină că victima a judecat greșit într-un anume moment, probabil la presiunea anturajului și a autorităților. Mai ales că în joc se află și imaginea României – atât cât a mai rămas din ea.