Analize și opinii

Adrian Onciu: INEXPLICABIL

Eliminarea combustibililor fosili, poate cea mai mare escrocherie din ultimul secol bazată pe farsa Apocalipsei Climatice, va face încă un pas înainte începând de mâine, când se încheie Conferința COP28 din Dubai.
Și asta în ciuda agitației din presa mainstream, care relatează despre nervi întinși la maxim printre liderii țărilor arabe exportatoare de petrol. Cartelul OPEC+ i-ar fi îndemnat pe cei 13 membri ai săi să respingă orice acord care vizează reducerea producției de combustibili fosili. Însă aceeași jurnaliști apreciază că, de la ONG-uri și până la negociatorii ONU, ”există un sentiment comun că un acord nu a fost niciodată atât de aproape de a semnala începutul sfârşitului petrolului, gazelor şi cărbunelui”. Experții plătiți de ONU pretind că arderea combustibililor fosili începând cu secolul al XIX-lea a alimentat creşterea economică globală cu preţul unui adevărat dezastru climatic.
Înainte de începerea COP28, țările participante erau conștiente de faptul că obținerea sprijinului Arabiei Saudite pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili va fi o provocare supremă. Petrolul rămâne coloana vertebrală a economiei saudite, în ciuda eforturilor de diversificare. La fel de importante sunt petrolul și gazele naturale pentru economia Rusiei, dar și a altor state din Orientul Mijlociu, ca Iran, Emiratele Arabe Unite sau Irak.
Practic, la conferința din Dubai participă absolut toate statele lumii și aproape 100.000 de delegați, dintre care 167 lideri mondiali. Este un tur de forță remarcabil și complet inexplicabil în cazul țărilor care își structurează Produsul Intern Brut în baza exporturilor de petrol și gaze naturale.
Discuțiile din jurul eliminării combustibililor fosili au sens TOCMAI din pricina cooperării depline a acestor exportatori. Spre exemplu, Rusia este cea mai întinsă țară din lume, ocupând o optime din suprafața locuită a Pământului. Escrocheria cu lupta împotriva încălzirii globale ar fi un nonsens absolut fără participarea Moscovei. Pământul nu poate fi ”salvat” doar pe jumătate.
În Europa, există un consens remarcabil. Președintele Iohannis a anunțat aderarea la Alianța Solară Internațională (ej prost?!), prin care ne angajăm să înlocuim combustibilii fosili cu energia produsă de panourile fotovoltaice. România va instala o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, echivalentul a 24% din energia regenerabilă a țării. În plus, vom construi două noi unități la Centrala Nucleară de la Cernavodă și vom implementa reactoare modulare mici de tip SMR, în colaborare cu Statele Unite. Până cel târziu în 2050, mixul energetic național al României va fi format în proporție de 86% din energie regenerabilă și energie nucleară.
La efortul depus de stat contribuie din plin și corporațiile, care implementează la foc automat directivele primite de la Bruxelles cu privire la înlocuirea combustibilor fosili.
Procesul pare a fi ireversibil, mai ales în contextul în care și industria auto a devenit ”verde” peste noapte. Întrebarea este de ce participă la această mascaradă și țări ale căror interese sunt complet opuse directivelor ONU cu privire la încălzirea globală. Fără Rusia și fără statele OPEC+ conferințele de tipul COP28 și-ar pierde complet relevanța. Cum ne-ar mai convinge politicienii că vor să salveze doar două treimi din planetă?!
În privința Chinei avem o explicație clară, întrucât vorbim despre o țară importatoare de combustibili fosili și mare exportatoare de panouri fotovoltaice, baterii și turbine eoliene.
Să fie oare influența Beijingului și a Washingtonului asupra OPEC+ atât de copleșitoare, încât țări ca Rusia sau Arabia Saudită să ignore interesul primordial de a-și vinde resursele naturale și după următorii 20-30 de ani?
Autor: Adrian Onciu