Lucrurile cel mai puțin înțelese de public, aș putea spune lucrurile care nu sunt înțelese deloc, sunt cele legate de bani și de economie. Oricât ai explica, cetățeanul obișnuit nu înțelege ce sunt banii și cum funcționează ei în economie. De aceea oamenii pot fi păcăliți atât de ușor cu tot felul de gogoși neoliberale precum piața liberă care se autoreglează, privatizări, liberalizări, statul minimal și alte ticăloșii.
Eu vreau însă să vorbesc despre recentul scandal cu limitarea plăților cash sub pretextul diminuării evaziunii fiscale. Lăsând la o parte faptul că e vorba doar de o nouă fumigenă de campanie electorală, problema eliminării banilor lichizi este o problemă foarte serioasă și cu implicații grave în viața noastră, dar ea este prezentată într-un mod distorsionat și politicianist. De aceea vreau să lămurim câteva aspecte.
Evaziunea nu afectează cu nimic economia. Economia poate funcționa foarte bine și cu evaziune fiscală, în cazul României poate chiar mai bine. Ceea ce este afectat serios este Statul. Dar de ce ne-ar păsa nouă de Stat? Pentru că, teoretic, din taxe și impozite acesta ar trebui să presteze niște servicii pentru populație și să investească acești bani în proiecte de utilitate publică. Dar Statul ce face? 2,5% din PIB, adică aproximativ 5 miliarde de euro sunt cheltuiți pentru a cumpăra arme de la americani și alte chestii necesare pentru „apărare”. 3,5% din PIB adică în jur de 7 miliarde de euro sunt pentru Slava Ukraina! Deci în total 12 miliarde de euro sunt cheltuiți pentru interese străine dictate de SUA, NATO și UE. În aceste condiții evaziunea fiscală pare mai degrabă un act de patriotism.
Eliminarea banilor cash nu afectează economia. Se poate construi o economie funcțională și folosind doar bani digitali. De fapt chiar și în sistemul actual, banii fizici, adică bancnotele și monedele reprezintă doar 5% din totalul banilor existenți. Ceea ce afectează eliminarea cash-ului sunt libertatea și veniturile cetățeanului. Dacă banii sunt 100% virtuali, ei nu mai pot fi controlați de posesorul lor, fiind la discreția totală a băncilor și Statului. Statul și banca îți pot șterge oricând banii din cont, se pot servi singuri pentru comisioane, taxe și impozite și îți pot impune orice condiții privind folosirea lor. Prin urmare, tu ca cetățean nu vrei mai putea face economii, pentru că nu vei mai putea ține bani în afara băncii pe care să îți păstrezi neatinși și nu vei mai putea face nici avere, mai ales dacă banii vor avea dată de expirare, trebuind cheltuiți până la o anumită dată.
În concluzie, discursurile politicienilor în care unii spun că eliminarea banilor cash este pentru reducerea evaziunii, iar alții, din opoziția controlată spun că limitarea plăților cash afectează economia, sunt doar vorbe goale și propagandă mai mult sau mai puțin electorală.
Autor: Dan Tănăsescu
Adauga comentariu