Analize și opinii

Părintele Justin Pârvu: Copiii, Școala Națională și Viitorul Neamului

Părintele Justin Pârvu, Duhovnicul Neamului: „Aici toată țara este în paragină, iar tinerii noștri pleacă în lume. De ce? Pentru că în școală nu s-a fixat noțiunea de dragoste de neam și de țară. Manualele de istorie sunt cele ale lui Roller și funcționează până astăzi.

Îmi aduc și acum aminte, când eram mic, în școala primară, cu câtă demnitate și patriotism ne preda învățătorul lecția despre Mihai Viteazul. Astfel de cuvinte ți se imprimă în suflet și îți insuflă și ție această iubire și jertfă de neam și țară. Așa mi-a rămas imaginea lui Mihai Viteazul în vederea mea de copil de atunci, impresia de stăpân, o figură demnă și neslugarnică. Aceasta era pentru mine imaginea poporului român – demn și neslugarnic. Acum însă istoricii îți predau altceva, altă variantă istorică sau vorbesc prea puțin despre domnitorii noștri viteji, special pentru a stinge din noi orice urmă de patriotism, de jertfă și onoare. Nu, noi trebuie să fim slugi și cerșetori și în fața Occidentului, și în fața Răsăritului.

Biserica și școala răspund dacă se ridică un neam sau dacă el se prăbușește

Școala, Biserica și armata ar trebui tot timpul să fie în mijlocul unui popor – cele trei instituții care conduc și sprijină un stat.

În vremurile noastre, care merg spre o destrămare, nu mai există nicio educație în familie, în școală, în armată. În școală nu mai există noțiuni despre naționalism, nu mai există o formare, o temelie serioasă în viața viitorului tânăr în societate. I-au luat locul televizorul, calculatorul și toată nebunia asta, încât nu mai are timp să se ocupe de lucrurile de rădăcină ale societății. Sunt chiar învățați să nu-și mai cinstească eroii.
Odată cu degradarea aceasta, în lipsa unei culturi istorice serioase și autentice, sigur că nu se mai știe nimic. Vă dați seama cu câtă jertfă se aruncau tinerii români în lupta de ocrotire a nației, a familiei și a Bisericii? Dacă tânărului, copilului nu i se spune nici în școală, nici în familie, n-are de unde să știe, pentru că acest sistem de învățătură care se face pe fugă ca să se termine mai repede orele, duce numai la goluri și iarăși goluri. Nu mai există nici modele pe care tinerii să le poată urma.

Biserica și școala răspund dacă se ridică un neam sau dacă el se prăbușește. Ele au datoria să formeze caractere. Dacă am avea școli confesionale, cum au protestanții, care sunt susținuți politic și financiar de Occident, lucrurile s-ar schimba.

Acum schimbă istoria din manualele școlare și îl îndobitocește

De vină sunt și profesorii, care nu cultivă în sufletul elevului sentimente nobile, sentimente patriotice. Pentru că în fond ce este patriotismul? Patriotismul este dragostea și respectul față de înaintașii noștri, voievozi, eroi și martiri care și-au dat viața pentru a ne oferi nouă o Românie puternică. Nu, acum schimbă istoria din manualele școlare și îl îndobitocește ca să nu mai știe românul de unde vine și încotro se duce.

Acum, istoricii noștri sunt niște oameni care nu fac decât să se gudure pe lângă forța actuală, politică. Noi n-avem niște istorici de bază care să taie într-adevăr, necruțător, nelegiuirile și falsurile istorice. Noi avem oameni de scurt tiraj politic care nu se complică cu adevărul istoric. Stau și ei pe margine și pândesc un moment politic. Așa de prezenți sunt încât stau și privesc cum istoria Românilor este scoasă din manualele școlare.

S-au măsluit manuale, cărți, profesori, încât tineretul acesta e derutat, manevrat, fără personalitate și demnitate. Nu se mai predă istoria lui Iorga, lui Vasile Pârvan, se predă istoria după evrei sau bolșevici.

Fragmente din cartea «Ne vorbește Părintele Justin», Editura Fundația Justin Pârvu, 2021