Analize și opinii

Dan Diaconu: Lumea se schimbă!

Kenya cere statelor africane să-şi dedolarizeze toate tranzacţiile. Teoretic n-ar fi o surpriză în condiţiile în care sunt multe state africane sătule de „modelul de business” american. Doar că e o chestie care ar trebui să vă pună pe gânduri: în Kenya se află cel mai mare centru al CIA de pe Continentul Negru. Până de curând Kenya era aliat de nădejde al SUA, iar acum s-a întors la 180 de grade.
De fapt, prin prisma evenimentelor vizibile cu ochiul liber, ne putem pune întrebarea ce fel de putere hegemonică mai este SUA. Într-adevăr, SUA mai are un cuvânt de spus în Europa, în Japonia şi Coreea, în Australia, Noua Zeelandă şi-n vreo câteva alte teritorii. De fapt, are ceva de spus în ţările aflate sub ocupaţie americană după Al Doilea Război Mondial. Însă această zonă e o minoritate din toate punctele de vedere: economic, demografic, al resurselor s.a.m.d.

Liderii africani au intuit corect direcţia şi se îndreaptă cu toată viteza spre BRICS deoarece acolo e viitorul lor ne-colonial. Iată motivul pentru care Wagner goneşte Franţa de pe teritoriul african cu viteza cu care aderarea la BRICS goneşte dolarul. Când Rusia sprijinea şi ocrotea Iranul aflat sub sancţiuni, Vestul spunea că e un nonsens deoarece Iranul este un concurent al Rusiei pe piaţa de hidrocarburi. De-atunci, ruşii au ajutat Iranul să dezvolte mai multe proiecte gigantice de gaze. De ce ar fi făcut asta? Nu era Iranul un concurent? Aiurea! De fapt Rusia şi-a atras în propria curte şi al doilea producător mondial de gaze, oferindu-i o colaborare cât se poate de corectă şi arătându-i prietenia deplină atunci când avea nevoie. Iar asta i s-a întors în momenul în care a fost în cumpănă.

India, înaintea vizitei în SUA a premierului său, a anunţat că va continua să importe petrol din Rusia. De fapt a fost un semnal clar dat înaintea începerii vizitei oficiale în SUA că India îşi stabileşte singură politicile. SUA şi Occidentul au avut neobrăzarea să le sugereze indienilor că „ei închid ochii la cooperarea cu Rusia dacă şi indienii sunt mai cooperanţi şi le răspund la comenzi”. Moment în care India a explodat, transmiţând Occidentlui un mesaj tranşant: „Voi aveţi nevoie de India, nu India de voi!”.

India reprezintă „marea speraţă” a SUA în ceea ce priveşte „dresarea Chinei”. Americanii şi-ar dori să-i pornească pe indieni împotriva chinezilor şi, în acelaşi timp, să-şi mute facilităţile de producţie din China în India. Doar că indienii nu vor să fie mâna de lucru ieftină a americanilor, ci caută să găsească oportunitţile de afaceri cu marjă mare de profit. De fapt nimeni nu mai are chef să fie externalizatorul SUA, astfel încât să optimizeze prin muncă grea şi bani puţini profiturile americane. Aici e cheia.

Pe măsură ce se apropie summitul BRICS, din ce în ce mai multe ţări cu resurse şi potenţial se îndreaptă spre noul pol economic. Nu doar că găsesc condiţii mai bune, dar caută să evite ceea ce a păţit Rusia. Ceea ce se vede cu ochiul liber este că BRICS-ul se clădeşte prin aderarea liberă a ţărilor care caută să scape de demenţa Imperiului American intrat în declin şi luând pe zi ce trece decizii din ce în ce mai aberante. În aceste condiţii BRICS-ul e o oază extrem de ofertantă, ca un colac de salvare venit din senin. De aceea în lumea BRICS se consideră că atacul asupra Rusiei a fost de fapt un atac asupra BRICS. Şi, în aceste condiţii, absolut totul se complică pentru americani şi Occident.

În ciuda bănuielilor unora de „joc ocult”, ceea ce se vede de la firul ierbii este că BRICS-ul e, în realitate, o mişcare de decolonializare masivă a lumii. Ţările ţinute până acum de Occident la statutul de vaci de muls, ajung să înţeleagă că, unindu-se, formează un pol politico-economic care răstoarnă absolut întreaga structură mondială de putere. Degeaba se bate SUA în piept că e „cea mai mare putere militară a lumii”. Nu mai e. Nu au cum să se bată cu toată lumea. De altfel s-a văzut ce mare brânză au făcut în Afganistan şi se vede ce mare brânză fac acum în Ucraina unde, prin agresiunea generată, au reuşit să reînarmeze Rusia cu o viteză uluitoare.

V-am spus pe contul meu de telegram că Lavrov a declarat că Rusia e pregătită de confruntarea directă cu NATO. Asta după ce Şoigu a spus acelaşi lucru în ceea ce priveşte vreun preconizat atac asupra Crimeei cu arme occidentale. De altfel, chiar şi Putin, în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg s-a exprimat destul de neconvenţional spunnd că „Occidentul o să-l vadă pe dracu!”. S-a speculat că Putin ameninţă cu folosirea armei nucleare, însă e absolut greşit. E vorba de materializarea unui proiect mai vechi de cercetare militară denumit „Paralelipipedul” despre care probabil vom mai discuta pe măsură ce vom vedea schimbări ale evoluţiei pe scena internaţională.

Dacă v-a surprins solicitarea lui Macron de participare la summitul BRICS, ar fi trebuit să vă surprindă la fel de mult vizita lui Bill Gates în China. De fapt avem de-a face cu două evenimente epocale. Macron e de fapt căţelul familiei Rotschild, iar Bill Gates a mers în China ca purtător de cuvânt al alianţei Rockefeller-Rand Corp. Ce se întâmplă? Capitalurile miros de unde răsare soarele şi caută să-şi asigure oportunităţi în noul El Dorado. Comparaţi vizita relaxată a lui Bill Gates în China cu dezastrul vizitei lui Blinken. E ceva ce nu rimează.

Pe zi ce trece vom vedea din ce în ce mai multe mişcări inexplicabile. Dacă până acum văzut migrări de capital intra-occodentale, vom vedea în scurt timp cum şi capitalurile încep să părăsească Occidentul. Fără resurse, cu o economie slăbită şi cu o ideologie de îndobitocire a oilor, Occidentul e setat să intre în marea negură din care doar o minune îl va putea salva. Minune pe care o refuză cu obstinație deoarece trebuie să-şi taie creanga artificială de sub picioare şi să revină la fundamentele normalităţii.

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu