Nu știu dacă Osama-bin-Laden ar fi fost mulțumit numai cu atât, dar privită de la distanță dezlipirea Arabiei Saudite de petrodolar și deschiderea ambasadelor Iranului la Riad și a Arabiei Saudite la Teheran arată ca o victorie asupra USA.
Sigur că pentru el ar fi prea puțin, fiind înclinat spre măsuri categorice mirosind a oribil, dar în curând eliberarea țării sale natale și a întregii regiuni de prezența americană se arată clar la orizont. Efortul întins aproape un sfert de veac (din 1998 și până în 2021) al Statelor Unite de a se impune în regiune se încheie cu o înfrângere (nu numai militară în Afganistan) dar și geopolitică prin pactul dintre Iran și Arabia Saudită, la care par să urmeze și alți pași: Turcia- Siria și Iran-Turcia.
În plus și aici ne întoarcem la tema noastră: conflictul ruso-american, vedem că efertul de două decenii pe un front secundar a născut dușmani în loc de aliați pentru americani și o plasă de siguranță geo-politică pentru Rusia la care prea puțini se așteptau.
Nu îmi fac griji pentru Israel, deși conform ideolgiei Al Quaida el ar fi dușmanul principal. Evreii sunt prea deștepți să se fi încâlcit în fapte din care nu-i descurcat nimeni privind sprijinul Ucrainei. Interesul unei păci regionale va prevela la toate părțile aflate în conflict în ciuda animozităților care încă le mai despart. Prezența masivă a USA în Irak și nordul Siriei e văzută tot mai mult ca invazie iar creșterea militară a Rusiei în Siria nu mai poate fi ignorată de nimeni.
Privind retrosprectiv putem spune că sunt 20 de ani pierduți de diplomația americană condusă prea mult de lăcomie și setea de profit și având prea puțin o viziune a echilibrului moral și social între părți.
Au murit milioane de civili, s-au prăbușit regimuri, au fost asasinați nenumărați actori politici, militari și mai ales oameni neimplicați în acest marasm care abia acum după această împăcare shiito-sunnită pare să se fi apropiat de liniște.
China a jucat magistral. Până acum… să vedem mai departe.
Autor: Dan Stoica
Adauga comentariu