Analize și opinii

Bogdan Alexandru Duca: “Este greu creștinilor să fie de acord între ei și să treacă strada, așa că e o iluzie hilară să crezi că se vor putea unifica într-o singură Biserică”

Una din fricile de ecumenism sunt date de frica că s-ar urmări înființarea unei singure religii globale.
Sunt mulți agenți ideologici care chiar au asta în cap. Iar marile organizații ecumeniste, cum e CMB-ul de la Geneva, sunt de fapt niște monstruozități sinecuriste, în care pe bani frumoși, unii chiar bat câmpii cu ”unificarea” Creștinismului sau chiar a religiilor.
În fapt, este greu creștinilor să fie de acord între ei și să treacă strada, așa că e o iluzie hilară să crezi că se vor putea unifica într-o singură Biserică.
Chiar în comuniune declarată între ele, cele 18-19 Biserici Ortodoxe nu au fost capabile să semneze împreună niște acorduri banale la sinodul din Creta….
Deci asta cu unirea Creștinismului și apoi, bonus, unirea religiilor, sunt copilării și pretext de sinecuri pentru niște papagali cinici din toate confesiunile.
Adevăratul ”pericol” este ca, cel puțin în societatea occidentală, practic creștinismul să devină o minoritate irelevantă.
Ceea ce se și întâmplă.
Chiar și în România, deși numărul lor e încă irelevant procentual, asistăm la un fenomen ce se anunță a fi unul de masă.
În 2011, 39.660 de români se declarau atei sau fără religie.
În 2022, numărul lor a crescut de aproape 4 ori, ajungând la 154.207.
Dacă se păstrează trendul și nu văd motive pentru care nu s-ar păstra, numărul ateilor și agnosticilor din România va sări de 500 de mii peste 10 ani.
Însă de ce am pus ”pericol” în ghilimele? Pentru că tot răul va fi spre bine. O Biserică care nu mai e relevantă social și politică este eliberată, în sfârșit de robia constantiniană a relației cu statul și își poate redescoperi vocația carismatică și apostolică, pentru Împărăție.
Și o notă despre complexul „Familiei Abrahamice” de la Abu Dhabi, unde vor fi (au fost?) construite trei clădiri, în formă de corturi, una cu o sinagogă, alta cu o biserică creștină și alta cu o moschee.
Nu văd nimic greșit în asta.
Nu se construiește un spațiu comun de rugăciune pentru cele trei religii abrahamice, ci se construiesc trei lăcașuri separate, dar totuși împreună.
Un memento că atât evrei, cât și creștini, și musulmani, ne rugăm la același Dumnezeu: Dumnezeul lui Abraham, Isaac și Iacob.
Lucru pe care îl uităm de multe ori, din păcate….

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Desigur, unirea creștinilor ar fi de dorit, un pas înainte împotriva marii resetări.
    Dar cum s-ar putea uni cele două biserici creștine, cele de început: ortodoxă și catolică, despărțite de grave aspecte dogmatice ?
    Prima și cea mai importantă este poziția papei, cică reprezentantul lui Iisus pe pământ. Cum poate un om ales de alți oameni (cardinali, de…) să devină infailibil ?
    Și ce rezultă de aici ? Păi, toată istoria occidentului catolic este plină de acțiuni și atitudini anti-creștine, începând cu războaiele dintre țări creștine și continuând cu războaile de cucerire imperială (așa zis civilizarea necreștinilor).
    Iar în prezent devine din ce în ce mai clar rolul papei în acceptarea marii resetări, inițiată promovată și condusă de o așa zisă elită, de fapt cei mai mari dușmani ai creștinismului. Il putem urmări pe papă cum avansează pas cu pas în acceptarea de către biserica catolică a aberațiilor anti-creștine, începând cu îngăduința față de LGBT.
    Cum să nu fie papa îngăduitor când preoții catolici sunt descoperiți sau se declară ca fiind homosexuali ? Desigur, asta pleacă de la coniderarea preoților ca și sfinți, capabili să respecte o abstinență totală, dar trăind în lume și nu în mânăstiri. Este acceași paradigmă ca și în cazul papei, oamenii pot deveni sfinți, doar prin faptul că sunt aleși de oameni pentru a fi plantați într-o funcție sau alta.
    Umilința credincioșilor creștini în fața Celui de Sus, recunoașterea faptului că nimeni nu este fără de păcat reprezintă adevăratul creștinism. Altfel este blasfemie.