Am o mare suspiciune: Putin a greșit în felul în care a abordat această “Operațiune Specială” din Ucraina.
1. Scopul principal al Rusiei era împiedicarea Ucrainei să devină un aliat SUA, respectiv NATO. Să devină o bază militară americană puternică la granița Rusiei. De abia în subsidiar era problema denazificării și apărării populației ruse din Ucraina.
2. Era clar încă de la început că o intervenție militară cu “mănuși”, adică cu menajarea populației, va duce la posibilitatea mobilizării americane și europene, care ar fi dus oricum la creșterea intensității atacurilor rusești și a extinderii țintelor în sectorul de infrastructură energetică, de transport, de comunicație sau de alte utilități. Deci s-a ajuns în final la același lucru. Sigur, evitarea țintelor civile este “meritorie” , dar dacă ele sunt direct implicate în susținerea militară, atunci evitarea lor devine păguboasă, și în final tot nu poate fi evitată.
3. Putin trebuia să aplice strategia militară dusă de America în Jugoslavia în 1999: rapid și nimicitor, fără cronicizarea conflictului.
4. Un astfel de conflict nu poate fi terminat prin negocieri de pace, atâta timp cât nu există un învingător clar. Iar ceea ce se întâmplă astăzi demonstrează afirmația mea. De aia nici nu se discută serios despre pace!
5. Pentru Putin trebuia să fie evident că un război prelungit are toate șansele să se extindă, ducând în final la o confruntare generală între Rusia și NATO, respectiv America. Asta se întâmplă deja în prezent.
6. Putin a mizat greșit pe dependența Europei de resursele Rusiei, care ar fi dus la o desolidarizare față de America. Iată că Europa nu s-a desolidarizat și preferă o criză energetică masivă, sau cumpărarea de resurse de 3-4 ori mai scumpe de la americani.
7. Orice strateg bun știe că dacă un război nu poate fi evitat, atunci el trebuie făcut cât mai scurt posibil.
8. Arsenalul nuclear cu care tot amenință Putin, este într-adevăr înfricoșător, doar cu condiția ca America să se și sperie și să creadă că va fi folosit. Altfel este o amenințare fără acoperire. Ca să aibă acoperire, ești obligat să faci o demonstrație, adică să-l folosești, și de abia în acest moment este băgarea degetului în fund, cu consecințe dramatice scăpate de sub orice control.
Asta este părerea personală a lui
El Comandante.
P.S.: militez pentru pace, dar văd că alții au altă părere. Nu țin nici cu Rusia și nici cu America, țin cu România într-o lume normală.
Autor: Jean Maurer
Comandante, din pacate ai gandit “subtire”. Daca iti imaginezi ca Stavka nu a anticipat totul(si aici alternativele sunt ca un evantai), atunci ai parte d parerea care o schitezi pe cristalinul nostru. Daca nu, luand in calcul tot ce n-ai spus (ori “vazut”), raman la parerea ca, dincolo d motivele evidente, mijloacele OS vor fi sortite a fi pecetluite in manualele militare.
Cu stima,
Un Nou An mai bun !
Obiectiv si de bun simt logic.