Mă uitam ieri pe Netflix la un excelent triller psihologic spaniol (God’s Crooked Lines) – paradoxal, nimic woke, cancel culture carbon reduction.
La un moment dat, într-un vis lucid, personajul principal este întrebat de un psihiatru:
„Cine ești”?
Și răspunde tot el:
„Poți fi oricine vrei tu să fii.
Adevărul e cel care vrei tu să fie”.
De mai bine de 90 de ani, discipolii lui Freud (mai ales „terapeuții” americani) și filmele de la holiud le spun oamenilor că pot fi orice, oricine. Recent, acești experți/specialiști/clinicieni le spun „pacienților” că pot fi chiar mai mulți, chiar fluizi, chiar pisici, chiar copaci, și că realitatea, inclusiv cea biologică, este un construct social sau mental. Fii tu însuți s-a transformat în fii avatarul tău digital, simulația ta din metavers.
Ștergerea identității și fluiditatea au devenit noua normalitate.
În filmul de pe Netflix, a cărei istorii se întâmplă în anul 1978, la câtva timp după dispariția lui Franco*, este redat un experiment psihiatric de spălare pe creier prin șocuri electrice. Acest gen de experiment a fost ubicuu, în anii ’60, în SUA și în UK (a se revedea Portocala mecanică, de Stanley Kubrick) și în anii ’70, în Spania și în America de Sud. S-a numit „terapia de șoc” și s-a utilizat și în economie și în politică (a se vedea Doctrina șocului, de Naomi Klein) – totul pentru a șterge identități și a remodela oameni, societății, istorie sau cultură, ca niște figuri de plastilină.
Anii 2010 au însemnat apariția rețelei de socializare și a meta-adevărului. Cu această ocazie, ne-am „sertarizat” de bună voie, ne-am închis în bule, în spații „sigure”, la adăpost de deviaționism și erezie, și am devenit materie primă, recoltă, produse predictive. Rețeaua „știe” despre noi infinit mai multe decât știm noi înșine. Ne cunoaște mai bine decât ne știm noi. De aici și ușurătatea de a controla. Putem avea orice identitate „vrea” rețeaua. Și avem convingerea irațională că este alegerea noastră conștientă să fim Thor, Zâna Măseluță sau Motanul Încălțat. Dacă vrem să credem că împăratul cel gol, prostuț și gras este îmbrăcat cu niște haine noi și f f trendy, cine ne poate interzice s-o facem? Adevărul este ceea ce vrem noi să fie.
Anii 2020 au însemnat pandemii, crize planificate, rating social, prostocrație, prostificare. Nu am mai fost supuși unor șocuri electrice, dar nu mai era nevoie – între timp, deveniserăm păpuși emoționale, cel puțin în accepțiunea celor de la Davos.
Omul nou este, mai nou, un om de plastilină.
PS Circa 27% dintre americani declară că au văzut fantome, iar cca 45% dintre ei declară că cred în fantome. Niciun factcecăr nu i-a contrazis. Nu era clar deja? Adevărul e cel care vrei tu să fie. Mă rog, vrem „noi” pentru tine, căci tu ești irelavant, ești o cifră, făcută să creadă că e liber să fie cine/ce vrea și să își aleagă adevărul. Tu doar trebuie să îl iubești pe Fratele cel mare.
*a se urmări scena cu schimbarea de către polițist a tabloului lui Franco cu tabloul regelui, care ne amintește nouă, românilor, de aruncarea la gunoi a tablourilor lui Ceaușescu, iar creștinilor chinezi, de înlocuirea icoanelor cu tablouri ale lui Xi Jingping.
Autor: Gheorghe Piperea
Adauga comentariu