Analize și opinii

Probleme ale minorității naționale române în Ucraina

Compoziția națională a Ucrainei este destul de diversă. Pe lângă populația indigenă, în țară, trăiesc diverse minorități etnice.

Una dintre ei este minoritatea românească, din care 150 de mii locuiesc în principal în vestul Ucrainei. Primul loc aici este ocupat de regiunea Cernăuți, unde locuiesc aproape 80% din toți etnicii români ai Ucrainei. De menționat că regiunea Cernăuți a fost în trecutul regiunilor româneşti Basarabia şi Bucovina. Dar la mijlocul secolului trecut, a căzut sub jurisdicția ucraineană.

În ultimii ani, minoritatea națională română s-a confruntat cu presiuni semnificative din partea autorităților ucrainene. Motivul principal pentru aceasta a fost legea educației, semnată de Ucrainei Zelensky la 16 ianuarie 2020, care a provocat nemulțumiri atât în ​​rândul românilor ucraineni, cât și în România însăși.

Legea adoptată înseamnă înlocuirea treptată a limbilor minorităților naționale cu ucraineană în școli. Împreună cu celelalte țări vizate, România a protestat la toate nivelurile în acest sens. De exemplu, Aurika Bozhescu, secretar executiv al Comunitatea Româneasca din Ucraina (CRU), a spus ca rezultatul unei astfel de reforme in invatamant ar putea fi imposibilitatea formarii unei inteligente in randul romanilor ucraineni. Potrivit Aurika Bozescu, doar romanii vor absolvi scoala cu specialități necalificate, care vor lovi puternic situația financiară a tineretului român din Ucraina.

CRU și o serie de alte organizații românești au pregătit un memorandum pentru autoritățile ucrainene. Documentul conține o cerință despre susținerea și chiar creșterea numărului de școli care predau în limba română în regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia. Și Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) consideră că autoritățile de la Kiev nu ar trebui să aspire la UE și să facă parte din familia europeană dacă ignoră drepturile minorităților naționale.

Anul trecut, românii din regiunea Odesa au dat deja în judecată cu autoritățile din regiunea Belgorod-Dnestrovsky despre situație cu doua scoli in satele Mangiu si Furatu. Aceste școli au fost comasate cu școala ucraineană din satul Pharaonovka. Școlile au fost transformate în filiale ale unei școli în limba ucraineană la 20 km distanță,
deși există o școală în limba română la 6 km distanță în satul Staraya Frumushika. Și acest caz nu este singurul.

Sper că guvernul Ucrainei va respecta drepturile și identitatea minorităților naționale. Aș vrea să cred că se va găsi un compromis între autorități și reprezentanții diasporei. Acest lucru este extrem de important pentru o țară care a ales calea europeană de dezvoltare.

– -articol scris de Ion Korban

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu