În semn de adio, Merkel le-a lăsat drept moștenire țărilor din Balcanii de Vest o aproape interdicție de aderare la UE, în ciuda promisiunilor. De ce a făcut asta? Pentru că ăia, sătui de promisiunile stăpânilor de la Bruxelles, au făcut rost de bani pentru dezvoltare cam de pe unde au putut: de la chinezi, cei mai mulți (scandalul cu autostrada din Muntenegru a fost un avertisment, dar tipii din zonă au făcut ureche surdă), de pe la ruși (sârbii), de prin țările arabe, Bosnia-Herțegovina, și, inevitabil, din Turcia, care și ăia cunosc drumul spre zonă de sute de ani, nu aveau cum rata!
Țările din Estul Europei, din Balcanii de Vest, chiar și grecii, au o mare problemă: banii pentru dezvoltare. Nu pot rămâne dependenți de fondurile europene, care nu sunt, de fapt, pentru ei, ci pentru economiile țărilor occidentale ”donatoare”. Iar Bruxellesul nu acceptă diversificarea surselor lor de finanțare, folosind chiar parul respectării ”statului de drept”. Americanii nu vor să se bage, pe ei îi interesează doar să rupă coeziunea UE, și să-și vândă armamentul proștilor din zonă.
Problema surselor de finanțare va exploda cât de curând. Iar țările astea nu prea mai au ce vinde, din avuția publică, pentru a face rost de bani! Mai rău: nu mai au nici forță de muncă de vânzare. Și ar putea vedea investițiile străine părăsind zona, ceea ce va complica grav situația lor.
Colac peste pupăză, vine peste noi, toți, Green Dealul. Cu toate consecințele asupra aparatelor productive ale țărilor din zonă, asupra costurilor vieții și al stabilității sociale. Asta sigur nu e un proiect ascuns al UE: este dovada cretinismului birocrației de la Bruxelles. Care nu mai înțelege nimic din nimic! Și nici nu are cine îi trezi la realitate. Am crezut că Brexitul le va da de gândit. A reușit Boris Johnson să-i convingă că nu au de ce se teme, că UE e mare și tare! Și continuă să încerce o mare durere în cur de noi și de viitorul UE. Până când, nu știu. Dar se simte miros de praf de pușcă prin partea asta de lume…
Autor: Constantin Gheorghe
Nu stiu cati conducatori ai UE inteleg, cu adevarat, ce reprezinta aceasta uniune si, mai ales, nu pot explica altora ce este si vrea aceasta uniune, nu ii pot face sa priceapa despre ce este vorba in aceasta unire statala, legislativa, economica, etc.