Analize și opinii

Banii gratis de la UE, o resursa irosita in timp de criza

In plina criza economica, intr-un moment in care presedinele Traian Basescu a anuntat reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta si a pensiilor cu 15 la suta, pentru a reduce cheltuielile si avea bani pentru investitii, Romania inca nu este in stare sa profite de banii pusi la dispozitie de Uniunea Europeana, prin fondurile europene.

Chiar daca, la data de 30 aprilie 2010, rata absorbtiei fondurilor europene se ridicase la 8,88 la suta, fata de 8,22 la suta, cat era la sfarsitul lunii martie, potrivit datelor furnizate de Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Romania se afla printre ultimele tari din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al atragerii finantarii europene.

In Romania, dar si in restul tarilor din regiune, recesiunea isi va mai face simtita prezenta timp de cateva luni, mai ales ca problemele au inceput mai tarziu fata de Europa Occidentala si Statele Unite.

Unul din efectele negative ale crizei, pentru aceste tari, o reprezinta scaderea semnificativa a investitiilor straine, investitorii fiind in cautarea unor piete mai putin riscante.

In acest context, este esential ca Romania sa profite de sumele considerabile pe care Uniunea Europeana i le-a acordat, prin fonduri nerambursabile, pentru perioada 2007 – 2013, in valoare 33,53 de miliarde de euro.

La jumatate de drum, doar 16 la suta din bani au fost atrasi

Desi mai sunt doar patru ani (inclusiv acesta) in care putem atrage acesti bani, pana acum, Romania nu a reusit sa ia decat 5,36 de miliarde de euro, reprezentand 16 la suta din total, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta KPMG, remis Ziare.com.

“Sondajul KPMG arata ca Romania are inca o rata scazuta de absorbtie a fondurilor in domeniul transporturilor, energiei si asistentei tehnice. Vestile bune sunt ca in domeniul cercetarii si dezvoltarii si al resurselor umane absorbtia fondurilor structurale a fost mai eficienta”, a spus Daniela Nemoianu, head of advisory la KPMG Romania.

“Dar este nevoie de o imbunatatire consistenta a utilizarii fondurilor alocate proiectelor de infrastructura. Numerosi investitori si comunitatea de afaceri, ca de exemplu Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camera de Comert Americana in Romania (Amcham) au subliniat in repetate randuri ca starea proasta a infrastructurii in Romania constituie un impediment serios in calea investitiilor”, a adaugat Nemoianu.

Potrivit spuselor sale, transportul pe teritoriul Romaniei, in special in zona de nord si est, este ineficient si periculos. Cu toate acestea, numarul contractelor incheiate in domeniul transporturilor reprezinta un procent de numai 16 la suta din bugetul total al fondurilor, Romania riscand sa piarda aceste oportunitati.

Nemoianu sustine ca, pe termen scurt, proiectele de infrastructura ar crea locuri de munca si ar stimula economia, in special industria materialelor de constructii, lovita puternica de recesiune.

“Guvernul ar trebui sa acorde prioritate maxima utilizarii eficiente a acestei surse de finantare, incomparabil mai benefica Romaniei decat imprumuturile externe sau de pe piata bancara”, a adaugat reprezentanta firmei de consultanta.

Potrivit ACIS, pana in aprilie 2010, au fost aprobate 4.300 de contracte, cu o valoarea cumulata de 9,7 miliarde de euro, si au fost semnate 2.500 de contracte, cu o valoare de 5,3 miliarde de euro.

In luna aprilie, rambursarile catre beneficiari au ajuns la 20 de milioane de euro, iar prefinantarile au fost de 31 de milioane de euro.

“Este adevarat ca absorbtia fondurilor europene s-a facut intr-un ritm lent in multe dintre noile state membre, asa ca Romania nu este o exceptie. Toate aceste state au fost nevoite sa dezvolte noi structuri administrative pentru gestionarea fondurilor, iar functionarii publici au trebuit sa invete cum opereaza aceste structuri.

Insa Romania este membra a Uniunii Europene de patru ani deja, iar fondurile disponibile au un termen limita pana la care pot fi folosite, respectiv pana in anul 2013″, a spus Florin Banateanu, director pentru consultanta in Fonduri Europene si Sectorul Public din cadrul KPMG Romania.

Teodora Bodeanu

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Nu inteleg de ce e asa de greu de accesat aceste fonduri europene. Exista cumva interese pentru a nu fi accesate ? Cine ma poate lamuri?

  • Va raspund eu : Fondurile europene nu pot fi furate deoarece sunt supermonitorizate. Ati vazut Dvs. hoti care incearca sa sparga o0 banca care are n-shpe sisteme de siguranta ? Hotii au dat intotdeauna navala acolo unde au considerat ca nu vor fi prinsi niciodata. Cu fondurile UE nu se glumeste.

  • @Andrei

    Cu fondurile UE intr-adevar nu e de glumit, numai ca sunt multe aspecte de discutat pe aceasta tema… de la procedurile ridicole, comisioanele de acordare, cine analizeaza dosarele, etc. Un lucru e cert: Uniunea Europeana nu si-a adoptat masurile si pentru Romania unde se gaseste nodul in papura si fisura care nu exista! Cu tot respectul consider ca acest “fenomen” nu-l cunosti suficient sau daca ai fost implicat in proiecte de acest gen te poti considera un caz aparte.

  • Exista o explicatie. Dar nu va fi pe gustul multora.
    Si anume ca cei care vor sa acceseze acele fonduri cu intentia reala de a face ceva cinstit, de a munci efectiv si a produce ceva in tara asta sunt considerati proletari, adica oameni care muncesc pentru elitele conducatoare. Nimic nou (pt capitalismul in care traim), dar e o nuanta aparte: unii ar intreba suspiciosi – “oamenii de afaceri sunt proletari?” Da. Sunt oameni care vor sa munceasca cinstit pentru un venit din care sa traiasca. Iar pornirile astea cinstite care vin din partea unor specialisti in anumite domenii (ingineri agronomi, zootehnisti, economisti si altii) sunt exploatate de parazitii care se simt in capitalism ca pestele in ocean. Daca nu curge-pica (de la altii, binenteles).
    In capitalism li se da fraierilor iluzia ca daca intreprinzi ceva ca “liber intreprinzator” esti un om liber, realizat, bla-bla. Dimpotriva, devii sclavul nesimtitilor din sistem care vor lua pielea de pe tine daca nu esti din haita lor si nu contribui cu un procent sau comision.