Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Războiul si Biblia

„…propaganda verbala a pacii serveste multora in scopuri de razboi. Se vorbeste atat de mult astazi despre pace nu pentru ca e pace, ci pentru ca pacea este in primejdie.

Chiar si propaganda verbala a pacii serveste multora in scopuri de razboi. Si astfel, in zilele noastre se adevereste inca o data spusa prorocului: Pace, pace, si pace nu este (Ier. 8,11).

Cu greu ar putea fi in masura sa ne explice cauzele viitorului razboi filozofii evolutionisti si economistii. Cine poate sa asculte in serios vorbind pe cei care privesc razboiul ca pe un lucru firesc si necesar pentru un asa-numit progres al neamului omenesc?

Ce progres a adus lumii trecutul Razboi mondial? Sa deschida ochii si sa vada macar cei care isi amintesc de oamenii si conditiile de viata dinaintea acestui razboi.

Nu e nimic mai evident ca faptul ca acest razboi vestitor de rau i-a facut pe oameni mai rai si mai degenerati, fizic si moral, iar conditiile politice, economice si financiare s-au inrauratit in urma lui.

Machiavelli si Nietzsche nu explica defel taina razboiului.

…nu exista in ziua de astazi niciunde nicio carte mai actuala despre razboi, despre cauzele razboiului si despre deznodamantul final al razboiului decat Biblia.

Caine, unde este fratele tau?

Cu asta a inceput istoria neamului omenesc pe pamant, cu uciderea de frate din zavistie.

…omul va fi atat de sarman si infricosat in mijlocul masinilor sale. El va aplauda masinile sale de razboi asa cum erau aplaudati candva eroii.

Viitorul razboi se va distinge prin lipsa de idealuri si prin lipsa milostivirii si eroismului.

Pacatul omului fata de om apare ca urmare a pacatului omului fata de Dumnezeu. Razboiul omului impotriva omului apare ca urmare a razboiului omului impotriva lui Dumnezeu.

Razboiul parintilor impotriva lui Dumnezeu il continua apoi fiii unul impotriva altuia.

In zilele noastre, se vorbeste in gura mare despre pace mai mult decat oricand, in vreme ce popoarele se pregatesc de razboi mai mult decat oricand.

Pacea fara Dumnezeu e leaganul razboiului.

Cauzele viitorului razboi consta in lepadarea de Dumnezeu si inchinarea la idoli a popoarelor crestine sau a conducatorilor acestora.

Misiunea Europei era sa traiasca crestineste si sa ajute fratilor sai, popoarelor pagane, sa se ridice la Hristos. In loc de asta, Europa a cazut ea insasi in inchinarea la idoli.

Pacatele conducatorilor pricinuiesc razboiul si pierd razboiul.

In viata oamenilor si a popoarelor domneste o desavarsita ordine launtrica; robia exterioara a unui popor este simbolul inrobirii lui duhovnicesti premergatoare.”

(Sfantul Nicolae Velimirovici, Razboiul si Biblia, Ed. Sophia, Bucuresti, 2002, trad. de Adrian Tanasescu-Vlas, pp. 38-87)

„«Pace, pace, pace!», strigă conducătorii, iar popoarele lor pier în războaie, căci vorbesc despre pace fără Dumnezeu.

«Pâine, pâine, pâine!» strigă doctorii în economie ai Europei, iar popoarele lor pier de foame, căci caută pâine în afara lui Dumnezeu.” (Sf. Nicolae Velimirovici)

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu