Politică

“Zona euro ar trebui dezmembrată”

O eventuală destrămare a zonei euro ar permite celor 16 state membre să scape de mai mulţi ani de stagnare economică, deoarece ar creşte competitivitatea statelor membre mai slabe, dar şi cererea internă în Germania, se arată într-un raport alcătuit de analiştii de la Capital Economics, transmite AFP.

“Deşi ar putea fi văzută ca un potenţial dezastru, dezmembrarea zonei euro ar deschide calea unei relansări economice, nu doar pentru statele mai slabe, dar şi pentru Europa ca întreg. În interesul sănătăţii economice şi a succesului viitor al Uniunii Europene, zona euro ar trebui dezmembrată”, afirmă analiştii Capital Economics.

“În condiţiile actuale, cele mai slabe state membre ale zonei euro sunt Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania (denumite şi PIIGS) riscă să se confrunte cu mai mulţi ani, decenii chiar, de depresiune şi deflaţie”, estimează analistul Capital Economics, Christopher Smallwood.

În acelaşi timp, Germania, campioana economică a zonei euro, va continua să-şi bazeze creşterea economică pe exporturi, diminuând astfel perspectivele de exporturi ale celorlaltor state membre ale zonei euro, adaugă Christopher Smallwood.

Analiştii de la Capital Economics susţin că Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia şi Spania ar putea să reducă decalajul de competitivitate în materie de exporturi cu Germania dacă ar putea să iasă din zona euro şi să revină la monedele naţionale, pe care să le lase să se deprecieze.

‘În acest fel ţările PIIGS ar avea la dispoziţie o soluţie pentru a ieşi din dificultăţi prin creştere economică şi nu prin depresiune’, susţin analiştii Capital Economics.

Însă economiştii susţin că o abandonare a euro ar ajuta şi Germania în condiţiile în care marca germană s-ar aprecia şi ar permite guvernului să crească cererea internă pentru a menţine locuri de muncă şi creştere economică, ceea ce ar creşte standardul de viaţă în Germania.

SURSA: Agerpres