Politică

VICTORIA SERVICIILOR, VOTUL DIN DIASPORA SI O MANIPULARE CA LA CARTE

munchen_83311400Pentru a înțelege ce s-a întîmplat în secțiile de vot din diaspora și cum s-a răsturmat rezultatul votului de la turul întîi, este foarte important, stimați cititori, să urmăriți cu mare atenție rîndurile de mai jos. Vă așteaptă, garantăm, o mare surpriză.

”Votarea la sectiile din strainatate: Proasta organizare, cozi interminabile, multi nervi si oameni care nu au ajuns sa voteze. Surprinsi de numarul mare de votanti si depasiti de propria incapacitate, autoritatile romane care au organizat votarea la sectiile din strainatate au starnit manie si dezaprobare. In Viena, Paris, Londra, Bruxelles, Torino sau in alte orase s-au format cozi interminabile pe motivul ca “s-au distribuit prea putine stampile sau buletine de vot”. Dupa ce au stat in frig sau in ploaie ore intregi, oamenii s-au trezit ca sectia se inchide si ei nu mai pot vota. Huiduieli, injurii si geamuri sparte, cam asa s-a incheiat ziua de votare in multe din sectiile de peste hotare.

Londra: “Stau la coada la votare. Iti vine sa crezi?”

“Stau la coada la votare. Iti vine sa crezi?” spunea o femeie la telefon in timp ce isi astepta randul sa isi parafeze dorinta in capitala Marii Britanii. Londra a fost unul dintre orasele din strainatate unde romanii au stat la coada pentru a vota viitorul presedinte si pentru a-si exprima parerea in privinta referendumului impus de Traian Basescu. “Pai au facut doar trei sectii de votare in Londra, era de asteptat sa se aglomereze”, a venit si raspunsul unui domn ce o insotea.

In Marea Britanie au fost organizate opt sectii de votare: trei in Londra, si cate una in Canterbury, Cardiff, Leeds, Birmingham si Glasgow. Doua dintre sectiile de votare din Londra au fost notate de MAE ca fiind sectii care au inregistrat un numar mare de votanti. Comunitatii de romani din UK, estimata a numara aproximativ 80.000 de membri, i-au fost alocate 14.000 de buletine de vot.

Viena: Huiduieli si geamuri sparte dupa ce sute de oameni nu au mai putut sa voteze

Votarea s-a incheiat cu huiduieli si geamuri sparte dupa ce sute de oameni nu au mai putut sa voteze. “Am votat in Viena. A fost o organizare execrabila. Am stat 3 ore la coada la vot. Nu e posibil ca intr-un oras cu foarte multi tineri romani la studii sa fie organizata o sectie cu foarte putine persoane ce asigura desfasurarea alegerilor. Argumentul organizatorilor a fost ca nu se asteptau sa vina atatia oameni sa voteze”, spune unul dintre votanti. “Multi nu au reusit sa voteze din cauza cozii infernale. Eu am renuntat dupa o ora si jumate de asteptare, atunci cand am realizat ca mai aveam probabil inca pe atata de stat; indraznisem sa-mi cumpar un bilet de tren pentru seara asta, si indraznisem sa nu-mi rezerv 4 ore din timp pentru un vot”, ne scrie alt roman care a vrut sa voteze la sectia din Viena.

Paris: Huiduieli, injuraturi, oameni in frig la coada

Sute de oameni au asteptat astazi la Paris in ploaie si vant ca sa voteze. A fost doar o singura sectie de votare in Paris, si doar 5 STAMPILE de vot! Acelasi scenariu: oameni care nu au mai ajuns sa voteze, huiduieli si injuraturi.

Torino – 5 ore pentru un vot

La Torino, oras in care se estimeaza ca sint peste 60.000 de romani, organizarea a fost execrabila fiind doar o singura sectie de votare cu patru cabine.

“Am reusit sa votez dupa CINCI ORE de asteptare !!!! La ora 16 inca mai erau citeva mii de persoane la coada si cu siguranta nu toti vor reusi sa voteze. Va iesi din nou scandal, precum la referendumul pentru suspendarea presedintelui, cind nu au putut vota foarte multi romani”, spune un alt cititor.

Bruxelles: “Daca era candidat Ceausescu merita sa stam la coada, asa stam si nu stim pentru ce!”

Sute de romani s-au strans in fata Ambasadei Romaniei din Bruxelles si au infruntat frigul si vantul cu speranta ca vor putea decide viitorul tarii. Alegatorii au venit in flux continuu si au asteptat, in medie, doua ore pentru a pune stampila pe buletinul de vot. Multi dintre ei nu-i cunosteau decat pe principalii trei candidati, insa cu totii au votat pentru a se putea intoarce in tara si a trai decent. Pana la orele 15:30, aproximativ 2500 de romani isi exprimasera deja optiunea.

Cele doua sectii de votare din capitala Europei fac cu greu fata numarului de votanti. Desi se intinde pe cateva zeci de metri, coada nu ii descurajeaza pe romani: “Ia uite ce coada, stam aici doua ceasuri!” – “Pai stam, ca doar n-am batut atata drum degeaba!”, discuta un cuplu venit tocmai din partea opusa a orasului. Vor sa voteze pentru ca spera sa isi poate creste copiii in tara natala si sa le ofere un viitor acolo.

Tinerii sunt cei mai optimisti, pentru ei merita sa inghete in fata ambasadei ca sa puna stampila pe cele 3 buletine de vot, insa cei mai in varsta ii iau peste picior: “Daaaa, merita! Daca era Ceausescu, mai merita sa stam la coada, da’ asa…nu vezi ca stam si nu stim pentru ce? Tot pe vremea lui am dus-o mai bine!”, le explica o doamna din Suceava.

Si daca unii si-ar dori sa voteze cu Ceausescu, altii are vrea ca unii candidati sa nu aiba culoare politica. In timp ce i se spunea ca pe buletinele de vot sunt trecute partidele, cu candidatii lor si sa citeasca atent, o doamna izbucneste: “Pai cum?Basescu nu era independent?”, starnind rasetele personalului din sala de votare”.

Aveți impresia că ați parcurs relatări din presă ale recentului scandal din diaspora, provocat de ”execrabila” organizare a operațiunii de votare de către guvernul Ponta?

Vă înșelați amarnic: materialele de mai sus au fost publicate de Hotnews în zilele de 22 și 23 noiembrie 2009, la precedentele alegeri prezidențiale.

Sunt doar vreo două articole din zecile asemănătoare care au descris, la acea vreme, organizarea la fel de dezastruoasă, de către guvernul Boc-Băsescu, a votului din diaspora.

Cum se vede, absolut nicio deosebire față de ce s-a întîmplat acum, ba chiar putem spune că lucrurile s-au îmbunătățit mult în 2014, în condițiile în care prezența la vot a fost mult mai mare acum.

Cum se face, în aceste condiții, că în 2009 nu s-a întîmplat absolut nimic în urma organizării dezastruoase a votului, (ba chiar ambasadorul Baconschi, de la Paris a fost felicitat și recompensat cu postul de ministru de Externe) iar în 2014 mai-mai să avem o nouă revoluție în stradă?

De ce, în 2009, ”tinerii frumoși și liberi” nu au ieșit buluc în stradă, de ce on-line-ul nu a explodat de indignare, de ce nu ne-am mai repezit ”să ne luăm țara înapoi”?

Simplu: în 2009, strategia cîștigării alegerilor de către preferatul serviciilor a fost cu totul alta, drept pentru care nimeni nu a dat doi bani pe problemele diasporei. Altele erau ”prioritățile”.

În 2014, pentru că s-a ales provocarea unui uriaș impact emoțional care să ducă la creșterea masivă a participării la vot, unii și-au ”amintit”, brusc, că diaspora are și ea drepturi, și-au făcut din țînțarul obișnuit – cum am dovedit mai sus – un ditamai armăsarul, numai bun de încălecat de către noul ales al structurilor: Klaus Iohannis. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Sursa: Inpolitics.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Intamplator eram la Atena in ziua votului si la indemnul unui prieten de pe facebook sa votez am votat, dupa cum ati vazut in poza distribuita. La sectia de votare am primit o foaie pe care mi s-a cerut sa-mi scriu numele, seria si numarul de buletin sau pasaport si data. Toata aceasta procedura nu mi-a luat mai mult de 1minut. Inteleg ca aceasta procedura a fost creeata cu acordul tuturor celor aflati pe listele de vot pentru a face fraudarea alegerilor putin mai dificila. Acum ACL-istii urla ca din fundul gradinii ca Ponta compara voturi si ingradeste dreptul marilor iubitori ai domocratiei din diaspora sa voteze. Interesant e ca in 2012 toti acesti mari iubitori ai democratiei urlau ca votul inseamna lovitura de stat. Propaganda acestor nemernici a inceput sa scrie ca Ponta si serviciile secrete se fac vinovate de organizarea anarhica a votului din strainatate. Da, cu siguranta, serviciile secrete, multe la numar in a noastra tara, sunt raspunzatoare pentru debandada de la ambasadele si consulatele Romaniei. Pentru ca propaganda sa functioneze s-au creiat parghile necesare, cu cel putin o luna in urma, pentru a creea impresia ca oamenii sunt dornici de a vota si schimba in bine soarta tarii noastre. Numai ca pentru oameni a fost imposibil de a alege si crede in vreun candidat ca ar fi instare sa schimbe ceva in a noastra tara. Acest lucru este sustinut si de numarul de alegatori prezenti la vot. In unele ziare numarul votantilor a fost mai mare in 2009, iar in unele mai mic. Oricum, a fost un numar aproximativ egal. Cu toate aceste a batut vantul prin sectiile de votare din strainatate in 2009. Cica a fost ceva mai aglomerat in 2009 la cateva ambasade, printre care si Paris. Pe 2 noiembrie a fost aglomeratie aici. In 2009 oamenii au putut vota la secunda la Paris, nu ca si pe 2 noiembrie unul pe ora. Debandada si marile cozi formate la unele sectii de votare din strainatate a fost o treaba bine lucrata de cei din spatele campaniei “Yes la vot”.

    Pentru a intelege cum functioneaza aceasta propaganda odioasa am sa postez cateva videoclipuri care fac sens cu ceea ce s-a petrecut la unele sectii de votare din strainatate. Pe la inceputurile acestei propagande odioase unul mai prostut ne spune ca s-a initiat o campanie pentru a face ca lumea sa iasa la vot. Indemnul pentru a iesi la vot nu este indemnul si crezul unui individ pentru democratie, ci o campanie initiata de cei direct interesati de rezultatul votului din 2 noiembrie. Astfel ca prostul incepe al sau videoclip cu urmatorul indemn: m-am gandit sa ma alatur campaniei “Yes la Vot”. Eu ma adresez in primul rand scarbitilor, scepticilor, neincrezatorilor, resemnatilor, tuturor celor care au abandonat ideia ca votul nostru mai poate schimba ceva … Vezi aici – http://www.youtube.com/watch?v=W7qOmHJ9HTM

    Acum unul ceva mai comic care se adreseaza inteligentilor – La dracu, hai la vot – http://www.youtube.com/watch?v=w8w01pSwfUw

    Nici “adevaratul jurnalist” Robert Turcescu nu se da in laturi si zice: toate-s vechi si noua toate …. sa nu va fie frica, mergeti si votati, cu dumnezeu inainte, si va spun din tot sufletul va fi foatre bine, dar mergeti, votati … Vezi aici – http://www.youtube.com/watch?v=Sg0s57b4H5o

    Minciuna, dezbinarea, falsul patriotism abunda pe site-urile de stiri cu articole in care sunt redate asa numite scrisori de nemultumire ale tinerilor din diaspora fata de imposibilitatea exercitarii dreptului lor de vot. Da, planul este mult mai minutios organizat decat am crezut pana acum.