Politică

Un ministru de externe, INFORMATOR al americanilor. LISTA POLITICIENILOR ROMÂNI TURNĂTORI LA AMBASADA SUA

cioroianu“Este o sursă a ambasadei încă din 2005”, se arată într-o telegramă a Ambasadei SUA la București  în 2008 despre ministrul de externe de la aceea vreme, Adrian Cioroianu. Practic, ambasada SUA spune că un politician român a ajuns ministru de externe deoarece era un turnător la Ambasadă, o sursă în limbaj diplomatic, adică un informator pe înțelesul tuturor. Cioroianu este acum ambasadorul României la UNESCO după ce a demisionat din fruntea MAE în urma mai multor gafe.

Informația apare în mai multe telegrame WikiLeaks publicate luni noaptea pe blogul său de jurnalistul Ion Cristoiu. În aceste telegrame apar Laura Codruța Kovesi, Vasile Blaga, Adrian Cioroianu, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Cătălin Predoiu sau actualul șef al Comisiei SRI din Parlament, Georgian Pop. Evident este o listă parțială.

Discuțiile suprind inclusiv planurile electorale ale lui Vasile Blaga discutate la Ambasada SUA.

Senzaționalele dezvăluiri WikiLeaks din cablogramele trimise de Ambasada SUA la București Departamentului de Stat de la Washington conturează o a adevărată întrecere între politicienii și demnitarii români pentru a se pîrî unii pe alții la Ambasada SUA, pentru a turna din partide, din ministere, din instituții, pentru a se declara unul mai loial decît celălalt Americii, pentru a se pisici pe lîngă funcționarii Ambasadei în speranța obținerii unui ciolan de ros mai gras decît cel de pînă acum, scrie Cristoiu.

TELEGRAMELE WIKILEAKS PUBLICATE DE ION CRISTOIU:

UNCLAS BUCHAREST 000034
Subiect: Numele, funcţiile şi datele de contact ale membrilor Guvernului român şi ale altor lideri politici
Conţine lista numerelor de telefoane ale persoanelor de contact din cadrul Guvernului român, ( Guvernul Tăriceanu n.n.) care ar trebui păstrate „la îndemână” şi nu ar trebui transmise altor persoane.

*

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 BUCHAREST 001267 / 2007
Subiect: Întâlnirea dintre ambasadorul SUA la Bucureşti şi procurorul-general Laura Kovesi în care aceasta din urmă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la noile amendamente ale Codului de Procedură Penală, care ar putea afecta procesele care se desfăşoară în tribunale, transformând România într-un „paradis al crimei”
Kovesi s-a aşteptat ca Parlamentul să respingă votul preşedintelui, evidenţiind faptul că această abordare a fost cea mai recentă dintr-o serie de măsuri menite să afecteze independenţa judiciară. (…) Kovesi a precizat că: procurorii români analizează cazuri de corupţie în care sunt implicate cinci ministere actuale, şapte foşti miniştri si mai mulţi funcţionari publici. Aceasta susţine că ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu doar a simulat susţinerea, iar acţiunile sale au avut ca scop limitarea independenţei procurorilor, fapt evidenţiat şi prin încercarea acestuia de a demite un important procuror din cadrul DNA.

*

La 5 noiembrie (2008) Consilierul politic s-a întâlnit cu Secretarul General PD-L Vasile Blaga. Blaga a afirmat că pentru a câştiga viitoarele alegeri parlamentare potrivit noilor reguli uninominale ar implica o strategie de campanie pe mai multe straturi la nivel naţional, judeţean, şi la nivelul circumscripţiilor locale.
Potrivit lui Blaga doar partidul său şi PSD s-au bucurat de o gamă largă de resurse necesare pentru a domina campania. PNL a beneficiat de multe resurse cu toate că nu a beneficiat din plin de acest lucru deoarece nu a avut capacitatea să îşi extindă rapid organizaţia la nivel local. PSD are o prezenţă locală impresionantă, însă cei patru ani în opoziţie a lăsat vistieria partidului goală iar partidul riscă o “implozie” dacă va pierde alte alegeri.

*

C O N F I D E N T I A L BUCHAREST 000906
Subiect: Presiuni PSD de a forma un guvern de coaliţie post electoral cu PD-L-ul lui Băsescu

În cadrul unor conversaţii separate, doi membri ai parlamentului de marcă unul din PSD, altul PNL—observă semne ale unor presiuni PSD de a forma un guvern de coaliţie post electoral cu PD-L al lui Băsescu. Aceştia au convenit că PSD trebuie să intre la guvernare cu orice preţ.

*

În cadrul întâlnirii din 27 ianuarie (2009) cu însărcinatul cu afaceri şi consilier politic, preşedintele PSD Mircea Geoană s-a referit la eşecul eforturilor sale de a ajunge la ceremoniile inaugurale de la Washington şi şi-a reiterat intenţia de a vizita SUA cu prima ocazie. Geoană a apreciat drept crucial pentru România să îşi prezinte timpuriu angajamentul faţă de noua Administraţie SUA, pentru a se asigura “ne vede şi aude mesajul de la Bucureşti şi rămâne focusată pe România şi pe regiune”. Geoană a declarat că a început deja să facă lobby la contacte din cadrul Guvernului SUA pentru o vizită şi a solicitat sprijinul Ambasadei.

*

Notă: într-o discuţie cu consilierul pe probleme politice din cadrul Ambasadei SUA, secretarul general PSD Titus Corlăţean a reiterat opoziţia partidului său faţă de raport, susţinând că Băsescu a încercat să divizeze PSD, încercând să întoarcă noua conducere a partidului împotriva lui Iliescu. Corlăţean a insistat, cu o oarecare viclenie, că Văcăroiu nu a restabilit ordinea în Senat, deoarece se “temea pentru propria sa siguranţă.”
In cadrul unei întâlniri ulterioare cu ambasadorul şi consilierul pe probleme politice, şeful comisiei, Vladimir Tismăneanu a fost de acord cu caracterizarea pe care ambasadorul a făcut-o disputelor din Parlament, pe care le-a numit “de tip sovietic”, adăugând că era clar că România mai are un drum lung de parcurs până la îndepărtarea tuturor rămăşiţelor comportamentelor de tip comunist în politică, afaceri şi media. (…) Liderul PSD Geoană a ratat ocazia de a se distanţa de Iliescu, erijându-se, în schimb, în “portavocea” lui Iliescu. Subliniind că Iliescu este cel care i-a acordat fondatorului PRM Vadim Tudor cele mai înalte distincţii civile ale României – “Steaua României”–Tismăneanu a declarat că respectivul episod a subliniat că diferenţierea între extrema dreaptă şi stângă este, uneori, dificil de efectuat în politica românească.

*

Subiect: Întâlnirea dintre ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, şi noul ministru de externe al României, Adrian Cioroianu

S-a afirmat că oficialul român l-a asigurat pe ambasador de disponibilitatea sa pentru continuarea colaborării cu Statele Unite, afirmând şi că România “nu se grăbeşte” să îşi retragă trupele din Irak. (…)
Comentariul final a evidenţiat că aceasta a fost o întrevedere preliminară şi conţine o prezentare biografică detaliată a lui Adrian Cioroianu, în care s-a afirmat că “este o figură nouă pe scena politică”, a fost un apropiat al lui Theodor Stolojan şi “este o sursă a ambasadei încă din 2005”.

*

Subiect: Discuţia cu deputatul PSD Viorel Hrebenciuc

În cadrul unei întâlniri cu oficiali ai Ambasadei SUA la Bucureşti, deputatului PSD Viorel Hrebenciuc a declarat că pledează pe lângă preşedintele Traian Băsescu pentru încetarea crizei politice, sens în care ar fi solicitat emiterea, de către şeful statului, a unei declaraţii privind reinstaurarea stabilităţii şi a bunelor relaţii între preşedinte, premier şi Parlament.
Viorel Hrebenciuc ar fi afirmat că, deşi a încercat să obţină sprijinul consilierului prezidenţial Elena Udrea pentru atingerea acestui deziderat, s-a lovit de refuzul său.

S-a comentat că:
– întrevederea dintre ambasador şi Viorel Hrebenciuc a avut loc la solicitarea acestuia din urmă, iar remarcile acestuia s-au dovedit fie “relevante”, fie “eliptice”.

*

Subiect: Întâlnirea Ambasadorului cu ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu din 22 aprilie (n.n.: 2008)

Cătălin Predoiu a fost de acord cu aceste aspecte punctate de ambasadorul SUA, declarând că va face tot posibilul pentru a îndrepta reputaţia Ministerului Justiţiei, recunoscând totodată că, în prezent, se concentrează pe raportul privind progresele reformei din sistemul judiciar din România, ce urmează a fi prezentat UE în luna iulie.
În comentariu, s-a apreciat că ministrul Cătălin Predoiu este “o persoană tânără, inteligentă, energică şi un prieten al SUA”, menţionându-se că “este păcat că va ocupa această funcţie doar până la următoarele alegeri”.

*

C O N F I D E N T I A L BUCHAREST 000132

Subiect: Dosarul de corupţie întocmit pe numele lui Adrian Năstase

Juristul PSD, Georgian Pop, a preconizat că Parlamentul va trimite dosarul lui Adrian Năstase în justiţie săptămâna viitoare. Acesta a subliniat că Mircea Geoană şi-a consolidat poziţia în PSD cu susţinerea baronilor locali, între care primarii Radu Mazăre şi Marian Vanghelie.

Referindu-se la Viorel Hrebenciuc, Pop a declarat că acesta nu este atât de puternic precum pare, fapt evidenţiat de eşecul în a-şi promova apropiaţii în Guvern. Acesta a adăugat că principalul atuu al lui Hrebenciuc l-au reprezentat legăturile strânse ale acestuia cu foştii şefi de servicii secrete, legături care între timp s-au deteriorat.

Sursa: Flux24.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu