Analize și opinii Politică

Teheranul a decis să stopeze vanzarea de petrol catre Franta si Marea Britanie

Iranul a decis să stopeze vânzarea de petrol către companiile franceze și britanice. Anunțul a fost făcut de ministerul de resort de la Teheran, conform căruia Iranul își va vinde ”unor clienți noi” petrolul.

”Ca urmare a deciziei anunţate oficial de Ministerul de Externe, Ministerul Petrolului a încetat vânzările de petrol companiilor britanice şi franceze. Ne vom vinde ţiţeiul unor clienţi noi”, a indicat purtătorul de cuvânt Ali Reza Nikzad într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Decizia Teheranului vine după, ce luna trecută, Uniunea Europeană a anunțat un embargo fără precedent asupra petrolului, începând cu 1 iulie, pentru a presa Republica Islamică să renunșțe la programul său nuclear.

Președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad declara, după anunțul UE, că țara sa
nu va fi afectată de acest embargou al Uniunii Europene.

A doua ţară producătoare din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Iranul vinde peste 20% din producţia sa ţărilor din Uniunea Europeană, în special Italiei, Spaniei şi Greciei, iar 70% îl exportă în state din Asia. China (20%), India (16%), Coreea de Sud (9%) și Japonia (17%) sunt cele mai importante piețe de desfacere pentru industria petrolieră iraniană.

Zilnic Iranul obţine 3,5 milioane barili de ţiţei din care exportă 2,5 milioane.
sursa: EVZ.ro