Politică

Forbes: Culturile transgenice acoperă 10% din supraţele cultivate din lume

Suprafeţele cultivate cu plante modificate genetic la nivel mondial au depăşit anul trecut 160 milioane de hectare, în creştere cu 8% faţă de anul anterior, dar dublu faţă de anul 2004. Peste 16,7 milioane de agricultori din 29 de ţări cultivă organisme modificate genetic (OMG), potrivit raportului anual al ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications).

Creşterea suprafeţelor este de două ori mai rapidă în ţările în curs de dezvoltare. Acestea reprezintă 50% din creşterea mondială înregistrată de culturile transgenice, fiind aşteptat ca în acest an suprafeţele cultivate să depăşească pe cele din ţările industrializate. Peste 90% dintre agricultorii din lume (circa 15 milioane) dispun de exploataţii mici cu venituri modeste şi trăiesc în ţări în curs de dezvoltare.

SUA este principalul producător de culturi transgenice cu 69 milioane de hectare cultivate, fiind urmată de Brazilia –  30,3 milioane de hectare -, aceasta fiind şi ţara cu cel mai mare ritm de creştere anual (20%). În India, cultura bumbacului OMG – 10,6 milioane hectare –  a devenit cea mai productivă, în timp ce în China s-a ajuns la suprafeţe de 3,9 milioane de hectare. În Filipine, suprafeţele cultivate cu porumb transgenic ating 600.000 ha, în creştere cu 20%.

În ceea ce priveşte Europa, anul trecut s-a înregistrat o creştere de peste 25% la suprafeţele cu porumb transgenic, suprafaţa cultivată atingând 114.490 ha. Trebuie menţionat că BASF a îngheţat începând cu jumătatea lunii ianuarie dezvoltarea şi comercializarea tuturor culturilor transgenice destinate continentului european.

Numeroşi producători din întreaga lume accelerează dezvoltarea OMG-urilor pentru grâul destinat zonelor aride şi pentru ameliorarea seminţelor.  Grâul transgenic american ar trebui să fie vândut înainte de anul 2020, se mai arată în raportul ISAAA.

sursa: forbes.ro