Analize și opinii Politică

Dependenta de internet: semne, simptome si remedii

Ce este dependenta de internet  ?

Desi termenul “dependent de internet ” era o gluma, prin 1995, dependenta a devenit foarte, foarte serioasa in decursul anilor si poate fi considerata drept o serioasa dereglare in viitorul apropiat. Dependenta de internet este o dereglare psihologica care afecteaza un numar abundent de persoane, in special adolescenti. Adolescentii care sunt dependenti de internet, vad in internet un loc sigur in care sa se ascunda daca sunt sub stres. Dependentii de internet considera ca traiesc in realitate, cand de fapt ei traiesc in spatiul cibernetic. In special pentru cei ce se joaca pe internet, acestia isi confunda indentitatea reala cu identitatea din joc. Deasemenea ca in orice alta dependenta, dependentii de internet nu vor sa faca altceva decat sa stea pe internet toata ziua, devin foarte inactivi si anti-sociali.In timp ce dependenta creste, dependentii de internet nu vor sa faca nimic altceva decat sa petreaca un incredibil numar de ore pe internet, asta distrugand anumite aspecte ale vietii lor reale. In locul dialogarii cu prietenii reali, acestia prefera sa comunice cu niste straini de pe internet, s’a ajuns la concluzia ca daca petreci 6 ore pe internet zilnic, 3 luni consecutiv, nu cu scopul de lucra sau a studia, poti fi considerat dependent de internet.

Ce cauzeaza dependenta de internet ?

Sunt multi factori despre care se crede ca ar cauza dependenta de internet. Unii adolescenti considera ca nu au o alta modalitate de a isi elibera problemele, asa ca apeleaza la internet pentru comfort. In fiecare societate tinde sa fie o alta radacina care cauzeaza dependenta de internet. Adolescentii din societatile vestice, tind sa apeleze la aceasta modalitate pentru a scapa de vietile lor dificile. Dar in societatile asiatice, este o modalitate de a scapa de presiunea in a excela.

Pentru multa lume, jocurile in care ai un rol, pareau mai bune decat viata reala ” Doctor Carr – Gregg.

Adolescentii sunt singuri si plictisiti, sau nu au cu cine sa isi creeze o legatura dupa scoala ” Computer – Adiction Servicies la Scoala Medicala Harvard

Simptome ale dependentei de internet

Un articol din “Gandul” relateaza astfel situatia :

“Simptomele dependenţilor de jocuri pe calculator sunt, potrivit specialiştilor, izolarea adolescenţilor în propria cameră, ignorarea prietenilor, a familiei, unii uitând chiar şi de mâncare sau să se mai spele. Unii medici americani spun că aceste simptome se întâlnesc şi în cazul altor dependenţe, cum ar fi cea de heroină. Un consiliu reprezentativ al medicilor din Statele Unite ale Americii a cerut ca dependenţa de jocurile pe calculator să fie clasificată în mod oficial ca tulburare psihică şi în acest fel să fie siguri că suferinzii vor avea parte de tratament. Dr. James Scully, directorul medical al Asociaţiei Americane de Psihiatrie, spune că va include această afecţiune în următoarea ediţie a manualului de diagnostice. “

1. modificari ale stilului de viata, pentru a putea petrece cat mai mult timp pe net

2. scaderea activitatii fizice

3. dezinteres fata de propria sanatate

4. renuntarea la activitati importante, pentru a ramane mai mult timp pe net

5. privarea de somn sau schimbari in ritmul somnului, in acelasi scop

6. scaderea drastica a activitatii de socializare, rezultatul fiind instrainarea prietenilor

7. neglijarea treptata a familiei

8. dorinta de a petrece tot mai mult timp online

9. neglijarea locului de munca si a obligatiilor personale

Dependenta de Internet  – O Boala Psihica

Un grup de doctori din America au format o coalitie cu scopul de a cataloga dependenta de jocuri video ca o boala psihica. Motivul? Tratamentul sa poata fi acoperit macar o parte din asigurarea medicala. O luna de tratament la un centru specializat costa cam 5000 dolari in medie deci din nou totul se rezuma la bani. Doctorii ofera si simptome pentru aceasta “boala”: oboseala, individul sta in casa de obicei in camera sa singur, nu mai are prieteni, notele de la scoala sunt din ce in ce mai mici si daca ii este amenintat jocul devine violent.

Sunt foarte multe cazuri in care s-a determinat oficial ca motivul pentru care s-a intamplat o tragedie sau un fapt foarte grav a fost determinat de un joc.


Cum scapam de dependenta de Internet?

Greu. Prin terapie si medicatie, dar mai ales cu ajutorul familiei si prietenilor care trebuie sa sesizeze pericolul in care ne aflam si care sa ne ajute.

Dupa ce China si Coreea de Sud au recunoscut ca se confrunta cu probleme serioase in acest sens si au decis sa aloce spatii si fonduri pentru gasirea unor tratamente serioase, in Europa, in martie 2007, a fost deschisa prima clinica pentru dezintoxicare a dependentilor de Internet, la Amsterdam.

Negarea este foarte puternica in randul dependentilor de Internet, care sustin ca este imposibil sa fii dependent de o masina”, declara dr. Wieland. Raspunsul “inca un minut” la rugamintea de a iesi de pe Internet este similar celui dat de un alcoolic, care spune ca va renunta “dupa inca un pahar”.

Nu luati in gluma!

sursa: johnelloss.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu