Politică

Democraţia nu înseamnă guvernarea mediocrităţii

campania_vot_curat2Multă lume intrigată de o propunere făcută de un prieten de-al meu, de pe Facebook, ca să se restrângă corpul electoral.

Ce cerea el? Ridicarea pragului de vot la 35 de ani. Motivaţia era simplă- la 35 de ani oamenii sunt maturi şi depăşesc idealismele tinereţii.

A fost imediat atacat că astfel ar atenta la votul universal. Votul însă nu este nici acum universal. Trebuie să ai 18 ani pentru a vota. Ori cine poate să spună că la 18 ani eşti responsabil şi capabil de decizii politice importante, precum votul?

A mai cerut ca cetăţenii cu drept de vot să facă dovada că sunt plătitori de taxe şi de impozite şi că au o carte de muncă.

Şi aceasta este perfect legitim, ţinând cont de faptul că subiecţii votului nostru sunt cei ce trebuie să administreze banii publici- luaţi din taxe şi impozite.

El a mai cerut încă un criteriu: studiile. Cei ce îşi asumă responsabilitatea deciziilor politice- iar votul este o decizie politică- trebuie să facă dovada că are capacitatea intelectuală de a înţelege despre ce este vorba.

Mie mi se par criterii perfect legitime, tocmai pentru a putea salva democraţia. Căci democraţia nu a însemnat niciodată guvernarea celor sub-mediocri.

Autor: Bogdan Duca

Sursa: Bogdan Duca Blog

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu