Politică

Criticul literar Nicolae Manolescu va fi retras de la Paris. “Filosoful” Andrei Pleşu îi va lua locul la ambasada UNESCO

După dezvăluirile noastre, legate de viaţa de huzur a lui Nicolae Manolescu la misiunea României ca ambasador UNESCO, Guvernul a decis chemarea acestuia acasă. În mod ciudat, PSD insistă ca înlocuitorul lui Manolescu să fie un alt lingău al regimului Băsescu: Andrei Pleşu!

Articolele noastre referitoare la viaţa de huzur dusă de Nicolae Manolescu şi soţia sa, Ioana Manolescu Apolzan, ca reprezentanţi ai României la misiunea UNESCO de la Paris (el – ambasador, iar ea – secretar I) i-au determinat pe guvernanţi să ia, în sfîrşit, decizia de a-i rechema pe cei doi acasă.

Andrei Pleşu spunea, oricum, că vrea să plece din ţară dacă Antonescu va fi preşedinte

Surprinzătoare este decizia ca locul lui Nicolae Manolescu să fie luat de Andrei Pleşu, cunoscut mai mult ca unul dintre cei mai veroşi „intelectuali ai lui Băsescu”. Editorialele sale din „Dilema veche” şi, mai ales, „Adevărul” stau mărturie că obiectivitatea lui Andrei Pleşu mereu cînd vine vorba despre Traian Băsescu, al cărui consilier a şi fost.

După exemplul lui Mircea Cărtărescu, de fiecare dată cînd Băsescu era aproape de a fi demis sau părea că va pierde alegerile, Pleşu încerca o distanţare de Preşedinte, după care, cînd acesta revenea la Cotroceni, începea iarăşi să se gudure, mai ales după ce Traian Băsescu îi trimitea cîte un ultim avertisment!

Întrucît Crin Antonescu s-a dovedit a fi intransigent faţă de lingăii lui Traian Băsescu, în ultima vreme Andrei Pleşu şi-a direcţionat tirul articolelor sale exclusiv către liderul PNL, pe care l-a bălăcărit într-un limbaj suburban ori de cîte ori a avut ocazia. Totul a culminat cu acel interviu din „Adevărul”, în care a declarat, nici mai mult, nici mai puţin, că, dacă Antonescu va fi ales Preşedinte, el va pleca unde va vedea cu ochii!

PSD-ul îl vrea neapărat pe Andrei Pleşu la Paris

Aşa cum stau lucrurile acum, se pare că Andrei Pleşu va fi un nou măr al discordiei dintre PSD şi PNL, întrucît Victor Ponta nu vrea în ruptul capului să trimită pe altcineva la Ambasada României la UNESCO, deşi liberalii se opun din răsputeri!

Atragerea lui Andrei Pleşu între oamenii PSD este, pentru întreaga opinie publică, de neînţeles, deoarece acesta îi are „în mînă” pe cei mai duri critici ai socialiştilor: Mihai Răzvan Ungureanu sau Mihai Neamţu, ambii conducînd formaţiuni aliate cu PDL! Prezenţa lui Andrei Pleşu ca reprezentant al guvernului USL la Paris îi va crea acestuia, în acest fel, o poziţie extrem de favorabilă pentru ca, în capitala spirituală a Europei, să hărţuiască şi mai mult Puterea de la Bucureşti, în favoarea pedeliştilor pe care i-a susţinut constant.

Cum Andrei Pleşu a devenit recent şi pensionar german şi conduce Colegiul „Noua Europă”, finanţat de Fundaţia Adenauer, guvernul USL îşi asigură, prin această numire, o imagine deformată şi în Franţa!

Ce vor zice francezii cînd vor afla că Andrei Pleşu l-a plagiat pe compatriotul lor Henry Corbin?

Legătura lui Andrei Pleşu cu cultura franceză este aşa de puternică, încît „filosoful” va rămîne în istorie atît pentru că a plagiat din cărţile lui Henry Corbin chiar şi cuvîntul „etc”, cît şi pentru că l-a confundat pe acesta cu Sohravardî, ca autor al cărţii „L’archange empourpré”!

Dar, să ni le reamintim pe rînd. Mai întîi plagiatul grosolan. În cartea sa, „Despre îngeri”, cu care se mîndreşte nu numai el, ci şi snobii care-l preaslăvesc, are un citat ciudat din volumul luiHenry Corbin, „Le Paradoxe du monothéisme”, în care pune primele cuvinte între ghilimele, iar pe cele care urmează le lasă în afara lor, deşi sînt copiate ad litteram din acelaşi pasaj! Veţi observa în facsimilele de mai jos că Andrei Pleşu plagiază inclusiv cuvîntul „etc”, putînd intra, în acest fel, în Cartea recordurilor!

Deasupra – pasajul din „Despre îngeri” de Andrei Pleşu. Dedesubt – pasajul din Henry Corbin, „Le Paradoxe du monothéisme”. Subliniat cu linie neagră citatul, iar cu linie roşie – plagiatul. Cu albastru este încercuit cuvîntul „etc”!

În aceeaşi carte, „Despre îngeri”, Andrei Pleşu citează de mai multe ori pasaje din celebra lucrare „L’archange empourpré”, pe care o atribuie în mod eronat lui… Henry Corbin, deşi autorul este marele filosof… Sohravardî! Henry Corbin este doar… traducătorul lucrării lui Sohravardî!

Întrucît pare incredibil, reproducem mai jos coperta cărţii „L’archange empourpré”, unde se observă cine este autorul şi cine este traducătorul volumului, precum şi cîteva note de subsol din cartea lui Pleşu, ca să nu se creadă că a fost vorba doar de o banală scăpare:

Se observă că autorul cărţii „„L’archange empourpré” este Sohravardî, iar Henry Corbin este doar traducătorul! În Notele lui Pleşu, traducătorul Henry Corbin este citat ca… autor! Vai de mama ei de cercetare filosofică…

De ce oare, în ciuda opoziţiei liberalilor, PSD insistă ca Andrei Pleşu să fie succesorul lui Nicolae Manolescu la misiunea României la UNESCO încă nu se ştie. În glumă, unii spun că, în acest fel, s-ar încerca obţinerea unei atitudini mai înţelegătoare faţă de Victor Ponta, în opoziţie cu limbajul golănesc cu care „filosoful” îl tratează pe Crin Antonescu.

În realitate, consecinţele acestei mutări surprinzătoare se vor deconta tot în favoarea lui… Traian Băsescu, mai ales că CNSAS a scos la iveală documentele care arată că soţia lui Andrei Pleşu, Catrinel, a fost racolată de DIE încă de la 18 ani!

În acelaşi timp, intelectualii din afara grupului de susţinători băsescieni au tot dreptul să se considere marginalizaţi, văzînd că, oricare ar fi regimul politic de la Putere, alegerea celor care reprezintă România se face exclusiv din curtea lui Traian Băsescu.

autor: Ion Spânu
sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • RUSINEA RUSINILOR !!!DACA SE VA INTIMPLA ASA CEVA ATUNCI CHIAR NU MAI INTELEG DE CE AM MAI VOTAT PENTRU SCHIMBARE IN VARA SI IN TOAMNA.NU POT INTELEGE CE ARE IN CAP D-L PONTA.INTII CU UDMR LA GUVERNARE;DUPA ACEEA , BLINDETEA CU CARE SINT TRATATI TOTI HOTII SI NEMERNICII DIN GARDA LUI BASESCU;ACUM PORCARIA ASTA CU PLESU CARE ESTE UNUL DINTRE CEI MAI VAJNICI SI INFECTI APARATORI AI LUI BASESCU.O SA AJUNGEM SA NE DORIM SA FUGIM TOTI DIN TARA DACA NUMAI ASA PUTEM SCAPA DE basisti.AVETI GRIJA D-LOR GUVERNANTI CE FACETI CU TARA PENTRU CA SE PARE CA NU ESTE MARE DIFERENTA INTRE VOI SI ceilalti.MIOARA,59 ani,SIGHISOARA

  • Nu vedeti cat de prost este acest popor, care pune botul la toate prostiile si la acest simulacru de asa zisa democratie.
    E clar ca de fapt de la “revolutia” lui peste, a condus numai FSNul, care de fapt este fostul PCR+SECURITATE si care s-a impartit in mai multe asa zis partide “democratice” in care de fapt sunt tot fsnisti, adica oamenii care au interzis poporului roman sa faca politica. Este evident (dar nu vede nimeni din cei dinafara sistemului) ca toti sunt din cadrul aceleiasi mafii post comuniste care conducea Romania si pe vremea lui Ceausescu. Sa pretinzi ca alde Antonescu si Ponta sunt de buna credinta si tin cu poporul e ca si cand ai pretinde ca milionarii actuali din Romania au facut banii cinstit si nu prin furtul poporului si al tarii. Pe vremea lui Ceausescu acesti infractori penali aveau averi clandestine(si mult mai mici), acum ele sunt la vedere, iar cei care nu sunt in acest sistem infernal aproape ca nu mai pot sa traiasca nici de pe o zi pe alta. Plesu este un produs al sistemului comunist si deci serveste mafia care conduce aceasta tara de 70 de ani.
    Daca nu ar fi asa, atunci am vedea-o pe Doina Cornea, pe Ana Blandiana,Hertha Muller, sau Goma la conducerea tarii, adica oameni care au spus adevarul ! Problema Romaniei este ca a cladit si cladeste numai pe minciuna…bunaoara acesti mizerabili mascarici Ponta si Antonescu au castigat alegerile prefacandu-se ca sunt de partea tarii si poporului, cand de fapt sunt niste dejectii ale vechilor structuri comuniste si niste asociati in rele si matrapazlacuri cu cei dinainte si cei dintotdeauna care manipuleaza si mint cu nerusinare pe maria sa poporul roman, un popor care nu explodeaza decat atunci cand este manipulat de servicii secrete !

  • La prima vedere, a-si intelege ca se inlocuieste tusea cu junghiul. Probabil ca ratiuni de alta natura sa prevaleze. In orice caz substituirea nu vad sa dureze prea mult. Probabil ca sfarsitul anului viitor va aduce schimbari majore, ceeace asteptam cu totii. Dar fiindca suntem la capitolul CULTURA, nu vi se pare ca perioada dupa 1989 a produs pe departe mai multe nulitati decat intreaga perioada comunista ? Corectati-ma daca sunt gresit.

  • Multi basisti au ramas basisti tocmai din cauza gastii de la GDS si Dilema veche , fara sa ia in calcul ca s-au vandut pe un pumn de arginti . Da, e greu de inteles cum de Ponta isi pune increderea in Plesu care parca incepe sa semene a Daniel Morar , adica altul bun nici ca s-ar gasi in tara asta pentru o ambasada Unesco . Apelul catre lichele al lui Liiceanu a ajuns sa se adresweze tocmai acestei grupari de intelectuali tradatori de popor .
    cat priveste un comentariu de mai sus cu privire la mostenirea comunisto-fesenista , in mare asa e , dar nu stiu cum se face ca mai toti care acuza , uita ca poporul asta descins din cazanul comunist si-a oferit cu generozitate concursul celor care se defineau drept comunisti cu fata umana . Chiar si asa eu nu condamn poporul , fiindca bagajul sau mental nu prea i-ar fi premis o atitudine ferm anticomunista . Habar n-aveam noi ce inseamna democratia si eram convinsi ca nici nu exista democrati mai desavarsiti decat noi . E mai greu de inteles de ce inca multi au ramas la aceeasi mentalitate comunista distructiva , chiar si cand isi exprima agresiv adeziunea pentru dreapta si ura fata de comunisti . altfel cu greu s-ar explica faptul ca s-au lasat atat de usor pacaliti de propaganda basista . Basescu si pdlistii n-au nici in clin nici in maneca cu dreapta , singura lor ideologie este banul , caruia i s-a inchinat si Plesu . Nu convingerile si ideologia i-a facut sa se plaseze la dreapta , ci oportunismul . Au simtit amplificarea sentimentelor anticomuniste si faptul ca alaturarea la PPE inseamna putere si bani .
    In fine , votul masiv pentru USL , nu inseamna ca populatia acestei tari a devenit cu adevarat democratica si fundamental anticomunista . Este un vot antisaracie , antihotie , antiaroganta si antiipocrizie , antiminciuna grosolana ,etc .
    Ca sa nu mai lungesc vorba , chiar bine intentionat , poporul nostru a determinat hotarator evolutia spre starea de acum , fie prin vot , fie prin pasivitate .

  • Ponta are nevoie de respectabilitate, mai ales în exterior. Îl copiază pe Băsescu pe care îl invidiază. Antonescu nu trebuie să ajungă președinte, sunt de acord cu părerea lui Andrei Pleșu.

Abonează-te la newsletter