Politică

150.000 de romani in pericol de moarte

cercel-streinuRomania a intrat in “valul doi” al gripei porcine: sapte milioane de oameni s-ar putea imbolnavi. Mortalitatea este de 2,5%

“Rata mortalitatii in cazul noii gripe in Romania ar putea ajunge la maximum 2,5%”, a declarat ieri prof. dr. Adrian Streinu Cercel, care a precizat ca am intrat in “valul doi” al gripei porcine, mai periculos. Declaratia medicului vine la o zi dupa ce comisarul european pentru Sanatate, Androulla Vassiliou, anunta ca 30% din populatia UE ar putea fi afec­tata, in lunile urmatoare, de virusul A/H1N1. Mai pe inte­lesul tuturor, daca sapte mili­oa­ne de romani s-ar imbolnavi de gripa porcina, adica o trei­me din populatia tarii, circa 150.000 dintre ei ar putea sa moara. “Simptomele sunt cele ale unei raceli obisnuite: tem­peratura 37,5-38 de gra­de, curge nasul, tuse si o stare generala proasta de la ince­put, care se accentueaza”, a expli­cat Streinu Cercel. In aces­te conditii, medicul a atras aten­tia populatiei care prezin­ta astfel de simptome sa stea acasa si sa nu iasa pe strada. De fapt si comisarul european s-a pronuntat in favoarea in­chiderii “imediate” a unita­ti­lor scolare in care sunt confir­mate cazuri de infectare cu virusul A/H1N1 si “anularea” spectacolelor sportive sau artistice.

In Romania, insa, nu se tine cont de aceste recomandari, iar adunarile, mai mult sau mai putin electorale, nu sunt inter­zise. “Primul lucru pe care trebuie sa-l faca persoanele care dezvolta viroze este sa se izoleze la domiciliu. Iar pentru a putea limita circulatia viru­sului, lumea trebuie sa inte­leaga ca trebuie sa-si dea con­cursul, altfel totul este la voia lui Dumnezeu”, a conchis dr. Streinu Cercel. Ieri, numarul persoanelor la care se con­firmase gripa A/H1N1 ajunsese la 441, pentru prima data fiind inregistrate doua cazuri severe – o invatatoare din Bucuresti si baritonul Gheorghe Mogosan din Cluj. Acestia au fost in­ternati in spital, fiind asistati respirator mecanic.

Carmen POPESCU, carmen@ziua.ro
sursa: ziua.net

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu