Analize și opinii

Tehnocratul de la Sanatate, pionul „mafiei medicamentelor”!

Este, de departe, cel mai popular ministru al Cabinetului Ciolos! Cel putin pe facebook, acolo de unde, de altfel, si cam conduce ministerul, certand totodata politicienii cu fiecare ocazie. Bineinteles, totul spre incantarea zgomotoasa a retelei internationale de ONG-uri, una bine conectata la „societatea civila” care a impanzit Guvernul Romaniei cu tehnocrati de genul lui Vlad Voiculescu.

vlad_voiculescu_97636500

Un ministru care, dupa ce in primele zile de mandat a stat cu secretara langa el, ca sa-l invete unde sa puna stampila pe ordinele semnate, s-a dezlantuit impotriva clasei politice. Numai ca, in tot acest timp, tehnocratul scarbit de politica Vlad Voiculescu face presiuni si negociaza in secret, cu fervoare, sa prinda un loc eligibil din partea organizatiei Partidului National Liberal Sector 1 pe lista liberalilor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Dar aproape ca nici nu ar mai conta ca, asemenea altor ministri din „nucleul dur” al lui Dacian Ciolos, seful de la Sanatate isi leapada „blana” tehnocrata a oengistului pentru a imbraca haina politica „de firma” liberala. Pentru ca marea „buba” a imberbului Vlad Voiculescu este cu totul alta, ministrul Sanatatii avand un unchi, cunoscut in tot sistemul sanitar drept  „Nic” Voiculescu, cel mai mare „lobbist” al marilor companii din domeniul pharma. Multinationale care il desemneaza invariabil pe Nic Voiculescu sa negocieze cu Ministerul Sanatatii contractele de sute de milioane si chiar miliarde de euro cu statul roman. Acum insa, sa nu credeti ca unchiul Nic negociaza direct cu nepotul Vlad, ca prea ar bate la ochi, ci cu o fosta angajata de la firma sa, pe care ministrul tehnocrat a implantat-o ditamai secretar de stat la Sanatate, tocmai pe problema  medicamentelor!!!

Se-ngalbenesc ca frunzele!

Iata ca, unul dupa unul, ministrii tehnocrati ai lui Dacian Ciolos recunosc ca surprinzatoarele lor cooptari in Guvernul Romaniei nu au reprezentat decat o perfida rampa de lansare pentru accederea direct la varful clasei politice si intrarea in Parlamentul atat de mult hulit. Insa, de departe, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, dintre toti ministrii care in toamna asta se vor „ingalbeni” ca frunzele pentru a „capusa” listele electorale ale unui PNL tot mai debusolat, cel mai inversunat ramane Vlad Voiculescu. Cel care, intre doua postari pe facebook, in care „demoleaza” imoralitatea parlamentarilor, s-ar da de ceasul mortii ca sa prinda un loc cat mai in frunte, visand sa fie chiar „cap de lista” pentru PNL Sector 1. Iar o asemenea duplicitate uluitoare devine insa usor de inteles, daca dezvaluim si un alt mare secret ascuns al ministrului Sanatatii, tehnocratul deja inregimentat doctrinar de catre Partidul National Liberal.

Ginerele lui Trita Fanita

Am sustinut de nenumarate ori ca scandalul „Hexy Pharma” nu reprezinta decat o picatura in oceanul afacerilor oneroase de miliarde de euro derulate pe seama bugetului Sanatatii, minister care, iata, de atata amar de vreme, ramane inca vaca cea mai buna de muls dintre toate institutiile statului roman. Iar de departe, cele mai mari tunuri din sistemul sanitar, unele pe langa care evaziunea defunctului Condrea pare un banal maruntis s-au dat si se dau pe piata medicamentelor. Acolo unde, desi rivalitatea dintre marile companii pharma poate fi considerata una de-a dreptul criminala, iata ca, totusi, un roman este intotdeauna in cartile acestor giganti, atunci cand este vorba de reprezentarea firmelor care vor sa apuce o „felie” cat mai mare din „tortul” reprezentat de bugetul Ministerului Sanatatii. Este vorba despre influentul Nic Voiculescu,  care este insurat cu fata fostului miliardar Trita Fanita, cel cunoscut in vremurile sale de glorie si drept „regele combinatiilor”. Iar Nic Voiculescu este recunoscut pana si de concurenta drept cel mai mare „lobbist” din domeniul pharma, desi aceasta activitate nu a fost inca legiferata in Romania zilelor noastre, unde tot „traficul de influenta” tine capul de afis al tuturor rechizitoriilor procurorilor DNA. Iar pozitia lui Nic Voiculescu pe piata medicamentelor este una atat de teapana, incat inca de pe vremea ministrului miliardar al Sanatatii Ionut Bazac, „domnul Nic” era curtat de catre marile companii farmaceutice sa le acorde consultanta necesara pentru a se lamuri lucrurile cu vreun functionar mai indaratnic. De asemenea, ca sa intelegem mai bine pozitia lui Nic Voiculescu poate ar trebui amintit si faptul ca, atunci cand se duce in Statele Unite ale Americii ca sa aiba cu ce se impauna pe la televiziunile din Romania, „presedintele de-o noapte” Mircea Geoana „atarna” tot acasa la „eminenta cenusie” a domeniului pharma si Ministerului Sanatatii deopotriva.

A scos nepotul din joben

Minister care, ca printr-o minune, a ajuns sa fie condus tocmai de catre nepotul lui Nic Voiculescu, dupa ce „societatea civila” si reteaua de ONG-uri „sorosiste” au dezlantuit o campanie feroce de linsaj mediatic impotriva fostului ministru, bietul Patriciu Achimas Cadariu, considerat printre cei mai buni medici oncologi din lume. Si uite ca dupa „executia” fostului ministru, Ciolos a mai inchis o data ochii si a semnat nominalizarea lui Vlad Voiculescu, cel care pare, intr-adevar, un tanar bine intentionat. Dar care, in acelasi timp, are un unchi cu interese majore la ministerul condus acum nu doar de nepotul Vlad, dar si de o fosta angajata a „atotputernicului Nic”.

O fraza de sute de milioane de dolari

Pentru ca, pur si simplu, dintre zecile de mii de medici si specialisti din Romania, tehnocratul Vlad Voiculescu a decis sa o numeasca drept ministru secretar de stat pe problema medicamentelor pe o anume Ioana Ursu. A carei experienta in domeniu a fost castigata la firma unchiului Nic Voiculescu, a carei angajata a fost! Astfel ca, avand niste „pioni” ca nepotul Vlad si fosta angajata Ioana pe tabla de sah de la conducerea Ministerului Sanatatii, putem asista la scenarii hilare, in care „consultantul” Nic Voiculescu poate centra, da cu capul si marca de unul singur, ca societatea civila si premierul Ciolos nu se supara! Si asta intr-un domeniu in care, dupa cum bine o stiu cunoscatorii, „o fraza intr-un ordin de ministru poate face lesne cateva sute de milioane de euro”! Fie si pentru simplul fapt ca, pentru a da un singur exemplu, daca ministerul decide ca sa se deconteze de catre CNAS o aspirina produsa de o mare companie farmaceutica straina, atunci automat nu se va mai deconta si cea fabricata la o unitate de traditie romaneasca. Si care ar costa decateva ori mai ieftin, bineinteles…

Autor: Catalin Tache

Sursa: Enational.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu