Politică

Zeci de magazine, buticuri şi restaurante şi-au tras obloanele în ultimele zile. O nouă furtună a cuprins România – Antifrauda fiscală

antifrauda-1403445437Mai multe magazine şi restaurante cu nume din Bucureşti şi din ţară au fost închise pe o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni iar pe geamul acestora apare un mesaj nemaiîntâlnit până în prezent: “Activitate suspendată de Antifraudă-ANAF pentru neemiterea de bonuri fiscale”. Pe lista celor năpăstuiţi se află White Horse, La Belle Epoque, La Fattoria, Harem, PHII 16 Lounge, La Farinne, Restaurant Complex Herăstrău, Restaurant Argentine, Mossano Caffe, Pepper Lounge Cafe, Gatto Lounge, Ruby Tuesday (Mall Vitan), Restaurant Casa Dragonului, Dristor Kebap Mall Vitan, Dristor Exchange din Mall Vitan etc.

Aceste localuri şi magazine sunt primele care au căzut în plasa aşa-numitei “DNA a Fiscului” pe care şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, o anunţa acum un an şi care de ceva timp îşi face efectele. Este vorba de o întreagă campanie de investigare a companiilor care fraudează TVA şi care este pusă în aplicare de noua Direcţie Generală de Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF. La începutul acestei luni, într-un interviu dat Capital, Diaconu spunea că Fiscul va intensifica activitatea de control la nivelul întregii ţări în scopul îmbunătăţirii conformării voluntare şi a disciplinei fiscale.

Ce se vede pe teren? Zeci de maşini de la Antifraudă circulă peste tot, comisarii descind intempestiv în timpul programului cu clienţii, caută prin actele companiei, verifică registrele şi sumele din casele de marcat, decid confiscarea banilor, dar şi suspendarea activităţii, dau amenzi, pun sigiliul şi lipesc pe geam afişul cu “Activitatea suspendată”. În acest timp, operatorii economici se feresc să vorbească oficial de teama înăspririi sancţiunilor. După noua lege, inspectorii Antifraudă au posibilitatea să pună sigiliu fără drept de contestare. Ruperea acestuia se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă. S-a ajuns până acolo să se închidă localuri pentru că în casa de marcat s-au găsit mai mulţi bani decât erau evidenţiaţi contabil, provenienţa lor fiind evident din bacşiş.

La Cluj, în doar cinci zile s-au închis 31 de agenţi economici şi s-au dat amenzi totale de aproape 90.000 de lei. Avocatul Ciprian Păun, citat de Ziarul de Cluj, spune că acţiunea Antifraudei este în realitate o declaraţie dură de intenţie a Fiscului, care spune zero toleranţă evaziunii fiscale. De multe ori, comercianţii sunt puşi în faţa unor situaţii din care nu pot mişca un deget. De exemplu, un magazin din Cluj a fost închis pe motiv că nu s-a găsit registrul contabil obligatoriu. Or, acesta era la sediul social al firmei, nu la punctul de lucru, adică la magazin. Ca să rezolve problema, proprietarul a fost nevoit să meargă la Regionala Oradea cu toate actele.

Fast-food-ul Dogan din Piatra Neamţ a fost închis pe motiv că un ospătar nu a eliberat un bon fiscal de 90 de lei la o masă pentru că a uitat. Zvonistica din Bacău este la putere: pentru câţiva bani lăsaţi în plus de clienţi, amenzile au fost de 4.000 de lei. La Focşani, victimă a luptei împotriva marii evaziuni a căzut şi florăria de la Capela Militară căci nu a avut casa de bani.

În Bucureşti, în weekendul 14-15 martie, au avut loc 125 de controale la firme din zonele Valea Cascadelor, Dorobanţi, Herăstrău. Bd. Decebal şi Mall Vitan. White Horse, La Belle Epoque şi La Farine au fost amendate cu câte 10.000 de lei fiecare şi închise pentru o perioadă de 30 de zile, respectiv până pe 16 aprilie. În aceeaşi situaţie sunt alte 25 de restaurante. Cauza principală este legată de bacşiş. “Nu e reglementat în nicio lege. Te închide dacă cineva ţi-a lăsat bacşiş. Dacă un timbru e puţin căzut de pe o sticlă, iar e amendă. Pe afară, în mare parte se lucrează cu proprietarul şi nu vine nimeni să stea să te controleze la fiecare bon fiscal. Dacă iei peşte, legume de la piaţă, cine îţi taie ţie bon fiscal? Specificul unui restaurant este diferit faţă de cel al unui magazin de haine”, a declarat pentru Metropotam Bogdan Sandu, proprietar Tasting Room şi Ethic Wine. Şi evenimente de genul acesta au loc de două săptămâni în toată ţara.

Pus să comenteze cazurile în care s-au dat amenzi de mii de lei pentru sume infime pentru care nu s-a eliberat bon fiscal, Gelu Diaconu a declarat că nu există nicio limită de la care evaziunea este acceptată. “Cât despre amenzile date pentru 100 de lei pentru care nu s-a emis bon vă spun doar atât: pentru mine nu există o limită de la care evaziunea este acceptată. Nu m-aş putea uita în ochii comerciantului cinstit, care-şi plăteşte dările, şi să-i spun că pe vecinul lui l-am iertat că nu a dat bon, pentru că suma este de doar 100 de lei, în acel moment. Aşa ceva nu se va întâmpla cât timp mă aflu în fruntea ANAF”, a explicat Diaconu pentru HotNews.ro.

Fiscul recomandă clienţilor cărora un operator economic le refuză emiterea şi respectiv înmânarea bonului fiscal să abordeze următoarea conduită:

“- Să solicite în mod expres eliberarea şi înmânarea bonului fiscal în situaţia în care acesta nu este înmânat din proprie iniţiativă de comerciant;
– Să aştepte un interval rezonabil de timp care să permită operatorului economic efectuarea operaţiunilor de eliberare şi respectiv de înmânare a bonului fiscal, în funcţie de situaţia concretă în care se află, respectiv un magazin, un restaurant, o unitate de prestări servicii etc.;
– Să nu părăsească unitatea comercială înainte de a apela serviciul TelVerde;
– În cazul unui refuz al comerciantului să invoce dreptul legal pe care îl are de a primi un bon fiscal, de a participa la loteria bonurilor fiscale şi de a beneficia de bun sau serviciu fără plata contravalorii acestuia;
– În cazul în care nici în urma acestor demersuri nu primeşte un bon fiscal, indiferent de motivul invocat de comerciant (nu are casă de marcat, aceasta nu este fiscalizată sau este defectă), să apeleze telefonul TelVerde 0800.800.085, care asigură posibilitatea sesizării, 24 de ore din 24, a unui operator din cadrul Direcţiei generale antifraudă fiscală – ANAF, unde poate semnala nerespectarea legii fiscale de către comerciant“.

Autor: Cristian Cretu

Sursa:Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : brumar_vasile@yahoo.com

  • Patroni de firme sunt “INGROZITI” pentru ca nu mai pot sa se imbogateasca in cateva luni de la deschiderea afacerii. Stim cu totii cum sunt platiti vanzatorii, ospatarii si chelneri, cum sunt obligati de patroni sa imparta bacsisul cu ei in proportie covarsitoare in folosul lor. Un comerciant cinstit nu are de ce sa se planga, abia acum statul a venit in ajutorul lui.