Politică

Visul american e doar un mit demolat de criza

Recesiunea severa in care s-a scufundat America aduce o rectificare la nivelul “miturilor” economiei americane, permitand lumii intregi sa vada ca ceea ce odinioara se numea generic “visul american” nu mai este in prezent decat cenusa si fum.

In primul rand, Statele Unite au pierdut imaginea de natiune a micilor afaceri si afaceristi. Daca se compara procentul de antreprennori sau angajati ai micilor afaceri in SUA cu cel din alte tari dezvoltate, se constata ca, in mod suprinzator, americanii nu mai detin suprematia in acest domeniu, ci dimpotriva, noteaza The Guardian.

Economistul Paul Krugman, referindu-se la aceasta situatie, ar fi exclamat ca este “inca un mit american spulberat”.

Krugman este de parere ca o posibila explicatie a lipsei unei paturi consistente de mici antreprenori si afaceristi este lipsa de asigurari de sanatate la nivel national – exista niste riscuri atunci cand incepi o afacere, comparativ cu atunci cand doar te multumesti sa fii angajat.

Incurajarea antreprenoriatului nu este singura calitate pentru care economia americana era invidiata de intreaga lume.

“Dinamismul economic” american se putea pune si pe seama mobilitatii economice, mai mare ca in Europa. Pana acum – americanii au ramas iar la coada clasamentului tarilor dezvoltate in care gospodariile cu venituri mici reusesc sa-si imbunatateasca statutul.

Ideea ce Statele Unite sunt mai “competitive pe plan international” nu mai este nici ea sustinuta de cifre: deficitul comercial fiind absolut urias acumulat de America, comparativ cu celelalte state bogate.

Desigur, si ideea ca sistemul financiar este mai “prietenos” a fost spulberata de actuala criza care a demonstrat ca, dimpotriva, sistemul este ineficient si invechit.

Pe de alta parte, majoritatea americanilor platesc scump aranjamentele institutionale care le aduc aceste “succese mitice”. Detin recordul nefericit de a fi “natiunea fara vacanta”, adica nu exista legiferata posibilitatea de a avea concediu platit, iar vacanta este oricum mai mica decat cea din tarile europene bogate.

Sistemul de sanatate este subred si-i costa pe contribuabili dublu decat pe europeni, cu rezultate comparabil mai proaste, daca e sa iei in considerare doar doi indici: speranta de viata si mortalitatea infantila.

Ca sa nu mai vorbim despre politicile invechite in domeniul concediului parental si zilelor de concediu medical platite.

Un alt domeniu in care avansul Americii paleste in comparatie cu Europa, avand in acelasi timp consecinte serioase asupra viitorului Planetei, este schimbarea climatica. “Batrana Europa” foloseste aproximativ jumatate de energie pe cap de locuitor fata de Statele Unite.

O mare parte a acestei diferente uriase este data de faptul ca, in ultimele decenii, europenii si-au negociat mai multe zile de concediu, in loc sa ceara salarii mai mari, pentru a consuma mai mult.

Se estimeaza ca SUA ar consuma cu 20% mai putina energie daca angajatii ar lucra un numar egal de ore cu muncitorii din statele mari ale Europei. Totodata, aceasta miscare ar avea un impact semnificativ asupra emisiilor de CO2 din intreaga lume.

Ana Ilie
sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu