Analize și opinii Politică

“Vinovatia colectiva”, noua diversiune a Puterii

Fiecare zi in care actuala Putere se mai afla la “butoanele” Romaniei inseamna, inevitabil, acutizarea crizei. A intensificarii dramei pe care o traieste populatia. A cresterii neajunsurilor. Basescu, Boc si ceilalti artizani ai dezastrului national incearca sa gaseasca variante prin care sa salveze ce se mai poate. Diversiunile se tin lant, iar ideea Puterii a fost initial aceea de a infiinta un grup de analiza, sub coordonarea presedintelui Basescu. In aceasta ecuatie se dorea a fi atrase si partidele din Opozitie, ca si sindicatele, ca si patronatele. Totul pentru a “externaliza” vinovatia din Palatele Victoria si Cotroceni si in dreptul celorlalti. Tocmai din acelasi motiv, intalnirea de ieri s-a desfasurat la Palatul Parlamentului. Se doreste ca populatia, Opozitia, sindicatele, patronatele sa gireze incompetenta crasa a guvernantilor. De altfel, era normal ca inainte de iesirea intempestiva a sefului statului si anuntarea unor decizii de austeritate uriasa, sa fi avut loc aceste consultari privind grupul de analiza. Pusi in fata faptului implinit, partenerii de dialog si cei care au ales sa nu ia parte la acest teatru grotesc nu au, in opinia decidentilor zilei, alta varianta decat pe aceea a sustinerii masurilor guvernamentale. Cat timp reprezentantii FMI au parasit deja Romania, iar reducerea salariilor, pensiilor si a ajutoarelor de somaj a fost anuntata, prezenta sindicatelor si a patronatelor la aceasta intalnire nu reprezinta decat cel mult o punere a acestora in fata faptului implinit. Mai mult, iluzia creata de Traian Basescu, potrivit careia scrisoarea catre FMI poate fi renegociata in cazul unui aviz nefavorabil al Consiliului Economic si Social, nu reprezinta altceva decat o noua tentativa de a arunca responsabilitatea in spatele unor institutii, al caror aviz este de multe ori unul formal.

Actuala Putere nu trebuie girata cu suferinta milioanelor de romani. De aproape un an si jumatate, premierul Boc a impins, putin cate putin, Romania spre prapastie. Alaturi de ceilalti lideri din Modrogan, cu sustinerea celui ce se declara avocatul de serviciu al Romaniei, adversarul inversunat al “grecizarii” Romaniei. Si-au batut joc de toti cei carora le cer acum sa le fie parteneri.

In tot acest timp, acelasi sef al statului acuza demagogia, impostura, clientela politica. Lucrurile devin clare in Romania anului 2010. Guvernantii doresc disiparea responsabilitatii. Vor sa arate populatiei ca si sindicatele, si Opozitia sustin aceste masuri dure. Inevitabile, in opinia lor. Iar vinovatia este colectiva. O capcana intinsa cu abilitate de la Palatul Cotroceni. Este greu de crezut ca aceste reduceri de cheltuieli bugetare vor fi suficiente pentru a limita deficitul, pentru a relansa economia, a revigora exporturile. Situatia se va agrava. Nu numai cea sociala, care risca sa explodeze, dar si cea economica. Cresterea economica zero reprezinta o varianta mult prea optimista cat timp in fruntea statului se afla asemenea monumente de iresponsabilitate.

Ingrijorarea care traverseaza Modroganul este generata nu de scaderea alarmanta a nivelului de trai, ci de perspectiva alegerilor locale si parlamentare din 2012. Daca vom mai ajunge in 2012 cu aceasta guvernare a groazei. Emil Boc stie ca mandatul sau se mai intinde pe cel mult cateva luni. Ca el va deconta nemultumirile sociale. Tocmai pe asta se bazeaza si Basescu. Pe disponibilitatea totala a premierului de a se “sacrifica” politic, atunci cand seful sau suprem i-o cere. Pentru binele partidului. In tot acest timp, romanii sunt sfatuiti sa aleaga “raul cel mic”…

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro