Fara protectie politica, fara relatii, nu poti sa misti un varf de ac in Romania. Nici macar sa eviti o biata coada la vreun ghiseu plin de functionari aroganti si incompetenti, cu atat mai putin sa castigi vreo licitatie cu statul. De 20 de ani, marile tunuri s-au dat, obligatoriu, cu sustinere politica si simularea respectarii legalitatii. Politica a reprezentat, de departe, cea mai profitabila afacere. Relatiile, influenta, interesele, dublate de indispensabila imunitate parlamentara, au deschis larg poarta catre oportunitati ce nu puteau fi ratate. Asa s-au pus bazele marilor afaceri postdecembriste si, inevitabil, a marilor averi. Drumul alesilor spre “Top 300” a fost unul scurt. A fost nevoie de o pozitie inalta (cu cat mai inalta, cu atat mai bine) si de mult, mult tupeu. Reteta ideala spre a avea succes in Romania postdecembrista. Avem politicieni bogati, putred de bogati, care au reusit performanta ca “dintr-un salariu de bugetar” sa realizeze averi fabuloase. Nu putine sunt cazurile in care declaratiile de avere arata, in dispretul cetatenilor, contrariul unei situatii de fapt.
Acum, in Romania anului 2009, intr-o tara in care economia pierde teren in fata crizei in fiecare zi, in care institutiile statului se decredibilizeaza accentuat, iar numarul disponibilizatilor creste exponential cu falimentul unei guvernari corupte si incompetente, realitatea devine tot mai ingrijoratoare. Coalitia este un focar de divergente, in timp ce viitorul suna rau. Tot mai rau. Presedintele Basescu vrea un nou mandat la Cotroceni. Nu o spune, inca, dar inevitabilul ramane… inevitabil. Prezidentiabilul Geoana se afla de luni bune in campanie electorala, uitand ca este liderul unui partid care si-a asumat guvernarea. Precum seful statului, Geoana bate Romania in lung si in lat, in speranta ca va capta interesul unei populatii din ce in ce mai dezamagite de prestatia politicului. Opozitia nu reprezinta decat o “alternativa” la haosul actual, in conditiile in care liberalii si-au demonstrat, pana acum sase luni, incapacitatea de a guverna. In fata exacerbarii nemultumirilor sociale, orice Putere (daca nu responsabila, cel putin apta sa isi cunoasca interesele) este datoare sa inceteze, macar de ochii lumii, lupta pentru suprematie politica. La noi, pe taramurile dambovitene, inconstienta face casa buna cu politica. Niciun lider politic nu pare decis sa inceteze. Se afunda tot mai adanc in nisipurile miscatoare ale compromisurilor, calcand in picioare, fara scrupule, sperantele a milioane de romani. Avem Coduri noi, asumate de Guvern, dar reforma in Justitie se realizeaza, in continuare, doar pe hartie. Sau, cel mult, in discursurile responsabililor din Justitie aflati la ora bilanturilor. Raportul pe Justitie va sosi, cel mai probabil, luna viitoare. Va contine noi critici in privinta ineficientei luptei anticoruptie, a abuzurilor din sistem si a nefastei influente politice asupra actului de justitie. Sa privim spre administratia publica. Spre infrastructura. Spre Educatie sau sistemul de Sanatate. Vedeti vreun domeniu in care normalitatea sa fie la ea acasa? Platim de doua, poate de trei ori mai mult, pentru un parlit de kilometru de autostrada. Avem scoli tot mai nesigure, in conditiile in care fumatul, consumul de alcool (si, din pacate, chiar cel de droguri) devin un flagel tot mai greu de stapanit. Intr-un an crucial, decidentii zilei isi bat joc de Romania. Fiecare ordonanta de urgenta, fiecare masura economica, fiecare scandal electoral, fiecare zambet fals ori promisiune neonorata maresc neincrederea populatiei.
Milioane de romani au renuntat sa se mai prezinte in fata urnelor pe 7 iunie. Argumentele prin care poti convinge un somer, un pensionar sau un student sa vina la vot lipsesc actualei clase politice. Vremea minciunilor, iresponsabilitatii si a indiferentei fata de milioane de romani se apropie de sfarsit. Este nevoie de o schimbare. De o noua clasa politica. De alesi care sa se gandeasca si la viitor. La viitorul celor multi, nu doar la cel personal. Cu baroni locali erijati in exponenti ai social-democratiei, cu politicieni corupti si incapabili sa guverneze, drumul Romaniei devine tot mai dificil. Criza nu iarta. Consecintele acesteia se vor vedea cu adevarat in curand. In aburii euforiei electorale, clasa politica continua sa amageasca. Dar nemultumirile sociale nu vor mai putea fi stopate cu promisiuni. Iar tavalugul disperarii populatiei va matura totul in calea sa…
Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro
Aveti dreptate, dar din pacate schimbarea clasei politice se poate realiza pe cale “democratica” numai prin modificarea legislatiei electorale, si anume:
– introducerea votului obligatoriu,
– posibilitatea reala de a candida ca independent prin eliminarea taxelor pentru candidatura si acces gratuit la mijloacele media,
– transparentizarea totala a finantarii partidelor politice.
Pentru a forta modificarea legislatiei actuale care a fost introdusa exact de banditii de care vorbiti este nevoie de mobilizarea oamenilor, si nu in ultimul rand de resurse media si financiare.
De unde ? Asa ca mai bine stam in banca noastra si ne descurcam fiecare cum putem. Cat despre miscarile sociale, daca vor fi, acestea vor fi inabusite in sange in numele “democratiei”. Nu mai suntem in anul 1989 cand nu se puteau concepe represalii impotriva “poporului suveran” motiv pentru care statul nu era pregatit. Acum este foarte bine pregatit.
Asa ca, Dumnezeu cu mila, o eventuala schimbare va veni tot din afara, si va genera probabil noi abuzuri…. Asta e norocul nostru de tara aflata in ZONA GRI.
Nu stiu daca mai ajuta la ceva astfel de analize politice. Liberalii au lasat anul trecut o tara cu un sac de datorii si un buznar gol, si nici pedelistii nu sunt mai breji acum. sunt cateva lucruri bune, cum sunt reformele in sanatate, si spre surprinderea unora ele vin tocmai de la un ministru pesedist. cred ca cel mai intelept este sa votam in toamna si sa schimbam ceea ce putem schimba.