Necesarul suplimentar de finanţare pentru noul guvern indiferent de culoarea lui politică pentru primele trei luni ale anului 2010 este în jur de 5-6 miliarde de euro, susţine Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. „Teoretic, noul guvern va trebui să reia relaţiile cu FMI, să depună în Parlament bugetul pe 2010 şi să primească ambele tranşe de bani de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială cât mai repede.
Dacă va obţine banii de la FMI (în jur de 3 miliarde de euro, valoarea celor două tranşe), de la Comisia Europeană (un miliard de euro) şi de la Banca Mondială (300 milioane de euro), atunci va trebui să mai ia de la băncile comerciale din România sau de afară în jur de 1-2 miliarde de euro.
Dacă nu, va trebui ca toată suma să fie împrumutată de la bănci, adică 5-6 miliarde de euro“, spune Gherghina. Viitorul guvern va trebui să se împrumute practic pentru acoperirea deficitului bugetar pe primele trei luni, cifrat la aproape 2 miliarde de euro, să plătească datoriile statului din 2009 către firmele private care ajung şi ele la încă 2 miliarde de euro şi să-şi plătească datoriile către bănci. „Eu sper ca noul guvern să se mişte repede şi să îndeplinească angajamentele asumate cu FMI.
De asemenea, cred că odată cu aprobarea bugetului pe 2010 la finalul acestui an să fie posibilă vizita delegaţiei FMI în România la începutul anului viitor“, zice Gherghina. Bugetul pe 2010 nu va fi înaintat Parlamentului de guvernul demis Boc, ci de viitorul, spune Gheorghe Gherghina, şi asta cu toate că preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul care-i permite Cabinetului Boc să vină în Parlament cu un proiect de buget pe anul viitor. „Proiectul de buget pe 2010 va fi înaintat Parlamentului de viitorul guvern şi nu de actualul, deoarece el poate suferi modificări serioase.
Poate noul guvern are o altă politică decât actualul, şi vrea să reducă mai puţin cheltuielile bugetare şi mai mult pe cele de investiţii sau poate vrea să crească şi mai mult cheltuielile de investiţii şi să reducă şi mai mult cheltuielile bugetare. Nu ştim care va fi politica lui, şi e normal ca el să vină în Parlament cu noul proiect de buget“, mai spune Gheorghe Gherghina. În bugetul consolidat de anul viitor făcut de guvernul demis Boc sunt prevăzute venituri totale de 166 de miliarde de lei (31,7% din PIB), cheltuieli de 198 de miliarde de lei (37,6% din PIB) şi un deficit bugetar de 5,9%.
Produsul Intern Brut estimat pentru anul viitor este de 525,1 miliarde de lei. Pentru 2010, Finanţele iau în calcul un curs mediu de 4,2 lei/euro, o inflaţie de 3,7% şi o creştere economică de 0,5%. Potrivit ministrului interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea, în 2010 aproximativ 40,4 miliarde de lei vor fi cheltuiţi pe pensiile publice, 24,4 miliarde de lei pe asistenţa socială, 1% din PIB pe dobânzile cu datoria publică. De asemenea, 5,5 miliarde de lei reprezintă contribuţia la bugetul Uniunii Europene, iar 36 de miliarde de lei, suma alocată investiţiilor.
Dan Odagiu
sursa: cotidianul.ro