Pentagonul anunta ca va investi peste o suta de milioane de dolari pentru a construi noi baze militare in Romånia si in Bulgaria, transmite “Stars and Stripes”. Comunicatul precede vizita vicepresedintelui Joe Biden la Bucuresti si contrazice decizia Administratiei Obama de a renunta la scutul antiracheta din Cehia si Polonia.
Peste 2.000 de militari americani participa la manevre in Romania si in Bulgaria pana la sfarsitul lunii octombrie. La Babadag, tinerii puscasi se antreneaza pentru fronturile din Irak si din Afganistan. Declaratiile incendiare si razboiul psihologic, declansat recent contra Iranului, arata ca si aceasta tara intra in catarea Pentagonului. Americanii vor cheltui 50 de milioane de dolari pentru o baza din Romania, unde vor veni peste 1.500 de militari. Baza va fi terminata in maximum doua luni. A doua baza americana se va construi in 2011 sau in 2012, in Bulgaria, unde se vor investi peste 60 de milioane de dolari. “Cred ca ambele baze fac dovada angajamentului extraordinar pe care ni l-am asumat in estul Europei”, afirma colonelul Gary Russ, comandantul Joint Task Force-East. Finantate de SUA, ambele baze vor fi controlate de guvernele Romaniei si Bulgariei.
„Retragerea SUA ar fi criminala“
James Robins, analist in domeniul securitatii nationale din cadrul Consiliului pentru Politica Externa Americana, a spus pentru “Stars and Stripes” eforturile Statelor Unite in Romania si in Bulgaria fac parte dintr-o strategie globala de reamplasare a fortelor americane, initiata in primii ani ai Administratiei Bush. Redesfasurarea trupelor americane in tara noastra va fi mai ieftina decat stationarea in Germania si le va face mai operationale pentru eventuale fronturi din Orientul Mijlociu. “Orice incercare de a retrage fortele conventionale ale Statelor Unite din estul Europei ar fi nesabuita si criminala. Ar fi ca si cum am spune Rusiei ca America nu este interesata in estul Europei, iar aceste tari trebuie practic sa se descurce singure”, a precizat James Robbins. Desfasurari de trupe vor avea loc si in Polonia. In acest context geopolitic, revine miercuri la Bucuresti vicepresedintele american Joe Biden. El va trece mai intai pe la Praga si pe la Varsovia, incercand sa calmeze spiritele dupa decizia lui Obama de a abandona proiectul scutului antiracheta, asa cum a fost conceput de Administratia Obama. In Polonia, americanii vor face o noua mutare: vor instala curand rachete Patriot pentru a contracara orice posibil atac din partea Rusiei. Desigur, oficialii de la Washington sau de la Bruxelles au gasit o alta explicatie tactica: anihilarea rachetelor iraniene de raza medie de actiune. La fel ca in cazul Irakului, Iranul nu poseda asemenea arme si nici nu ar avea vreodata motive sa atace Polonia sau Romania. Cel mai mare pericol pentru tarile din estul Europei vine tot dinspre Rusia, dar politicienii ocolesc penibil adevaratul motiv al ingrijorarii. Daca aceasta chestiune ar fi pusa direct, fara menajamente, atunci desigur ca s-ar trata altfel pe relatia cu Moscova. Rusii prefera dialogul direct, oricat de dur, dar pe fata. De altfel, Ellen O. Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armelor si securitate internationala, avertiza luna trecuta la Washington ca vor fi instalate rachete Patriot in Polonia si ca Rusia prefera ca aceste arme sa fie controlate de NATO, nu de catre SUA.
SUA au gasit „burta“ Rusiei in Romånia
Ministerul Afacerilor Externe nu cunoaste agenda vicepresedintelui american Joe Biden, iar la Cotroceni s-a asternut tacerea: nu raspunde nimni la telefon pentru a ne preciza ce program va avea demnitarul american. Biden va discuta cu presedintele Traian Basescu si cu premierul interimar Emil Boc despre dezvoltarea relatiilor comerciale si a investitiilor, despre consolidarea democratiei si subiecte de securitate comuna. El va tine un discurs la Academia Romana, dar se va intalni si cu liderii Opozitiei. “Stratfor” considera ca Rusia a detectat in Romania falia de interes a Rusiei in regiune. Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu particular de informatii in Romania, supranumit “CIA din umbra”, crede ca Biden nu vine sa ne impace fiindca bosumflati ar avea motive sa fie doar polonezii si cehii. “Romania nu are nici un motiv sa se simta abandonata de SUA pentru ca nu a fost niciodata parte a sistemului ce ar urma sa aiba elemente in Cehia si Polonia. Pe de alta parte, Romania gazduieste o serie de baze ale SUA din 2005, unde exista echipamente de pre-pozitionare, care pot fi transformate rapid in baze functionale deplin pe timp de criza”, arata Stratfor. Agentia este de parere ca tocmai din Romania se pot depista regiunile vulnerabile ale Rusiei: “In timp ce interesele SUA privind Orientul Mijlociu au fost initial motivul principal pentru o relatie stransa intre Bucuresti si Washington – Romania fiind un spatiu european excelent pentru necesitatile de proiectare ale fortei aviatice in Orientul Mijlociu – Romania ofera acces direct in “punctul moale” al Rusiei”. Nu avem motive speciale sa ne bucuram, dar numai o prezenta americana adecvata ar putea determina Rusia sa se retraga de pe Nistru sau, dimpotriva, sa se fixeze si mai agresiv acolo.
Cine ar servi cel mai bine America?
Cozmin Gusa sustine ca Joe Biden ar fi un bun prieten de-al lui Mircea Geoana si ca abia asteapta sa-l vada la Cotroceni. “Geoana nu este nici vreun necunoscator in politica externa cum este Basescu sa faca asemenea gafe, cum a facut in 2005, apropo de licurici (…), si asta o sa ne ajute sa fim un partener bun al Statelor Unite, dar nu vreun servitor sau purtator de tava”, crede Gusa. Si cum veni vorba de “cunoscatori”, i-as reaminti purtatorului de imagine prezidentiabila ca Mircea Geoana se afla la originea actualului acord dintre SUA si Romania, privind imunitatea militarilor americani din tara noastra. Si tot Mircea Geoana afirma in Parlament ca Saddam are rachete care zboara peste Romania si care pot lovi Londra. “Joe Biden este o veche cunostinta de-a lui Mircea Geoana. Este omologul lui Geoana in Statele Unite, practic”, sugereaza Gusa. Dupa ce a avertizat OSCE ca Traian Basescu fura alegerile, Geoana va face la fel si pe langa Joe Biden. “Nu exclud ca, in cadrul intalnirii pe care o voi avea cu vicepresedintele american, sa invoc acest risc democratic (de fraudare a alegerilor – n.n.). Vorbesc despre un mecanism statal de adunat bani si de a folosi influenta statului pentru a schimba voturile”, a amenintat presedintele PSD. Nu stim cum va rezolva Mircea Geoana “riscul democratic de fraudare”, dar cert este ca Biden ne va mangaia iar pe crestet si ne va cere sa mai asteptam rezolvarea vizelor pentru SUA. Ca sa intram in programul Visa Waiver, pragul maxim de refuz al vizelor pentru romani trebuie sa fie de 3% din dosarele depuse. MAE anunta ca refuzul cererilor de viza pentru SUA inregistrate la Bucuresti se ridica la 21%, dar Departamentul de Stat american sustine ca ar fi ajuns la 26,3%. Diferenta este data de solicitarile romanilor de la alte ambasade americane din lume. Bulgaria a ajuns la un prag de refuz de 13% si a propus Romaniei sa insiste impreuna pe langa Washington pentru cresterea pragului inhibitor de numai 3% refuzuri.
„De ce va uraste lumea, domnule presedinte Obama?“
In timp ce facea o vizita in New Orleans, orasul devastat de uraganul Katrina, Barack Obama a fost surprins de intrebarea unui copil negru, de numai 9 ani: “De ce va uraste lumea, domnule presedinte? Ar trebui sa va iubeasca. Dumnezeu inseamna dragoste”, i-a spus pustiul Terence Scott din Louisiana. Aranjament propagandistic sau nu, Obama a ramas putin descumpanit: “Ei bine, stii ca am fost ales presedinte, asa ca nu ma uraste toata lumea. Am primit multe voturi. Este adevarat ca, daca te-ai uitat la televizor in ultima vreme, se pare ca toata lumea se enerveaza tot timpul. Iar cand lucrurile merg greu, stii, atunci ti se atribuie o parte din vina, asta face parte din serviciu. Dar sa stii ca sunt un tip destul de tare…”
Viorel Patrichi
sursa: gardianul.ro
Adauga comentariu